måndag 31 januari 2011

Pall och elefanter hjälper en trött kropp

Jag tror det värsta med cellgifter är att aldrig veta hur jag ska må, från dag till dag, från timme till timme. Jag vet att jag misströstade och gnällde efter mina två operationer men hur jobbigt det än var visste jag ändå, någonstans, att det skulle bli bättre. När deppdygnen drog förbi visste jag att livet skulle återvända, sakta men säkert. Med cellgifter finns det inget deppdygn som sedan går över, med cellgifter går det upp och ner, fram och tillbaka. Man mår uselt ena dagen, bättre den andra. Sämre den tredje och är helt slut den fjärde. Det sätter sig lite på psyket faktiskt. Jag måste verkligen rycka upp mig!

Smärtan började ju avta i går för att bytas ut mot en förlamande trötthet. Det är ungefär samma sak i dag, det sticker i fötterna, det gör ont i min hårbotten (nu faller ju håret snart av) och jag är uttömd på energi. Dålig dag att vara det på, i dag var jag nämligen tvungen att ta mig till jobbet. Extra dåligt när cellgifter och diabetes bestämmer sig för att göra allt så helvetiskt om möjligt. I morse hade jag så högt blodsocker att det inte ens var mätbart. Kombinationen att inte röra på sig så mycket (svårt med motion när jag tror jag ska falla ihop hela tiden typ) och äta en viss medicin mot illamående gör att det är svårt att hålla insulinet på en bra nivå. Eller svårt, det är nästan omöjligt faktiskt. Som tur är ska jag till min diabetessjuksköterska i veckan, vi behöver verkligen justera doser då.

Som sagt, i dag var jag tvungen att ta mig till jobbet. Insåg nämligen när jag för några dagar sedan kollade på papper som ska skickas in till Försäkringskassan, att jag inte fattade mycket av hur jag skulle fylla i alla rutor och rader. Jag har aldrig varit sjuk förut så det var en djungel! Tog mig i kragen och ansträngde mig till max för att kunna flytta min trötta, ömma kropp från lägenheten till jobbet. Väl på plats sjönk jag ihop på en stol så fort jag kunde, och förstod inte hur jag hade lyckats ta mig från a till b. Var jag tvungen att stå upp en stund lutade jag mig mot närmaste vägg eller pelare, det gick helt enkelt inte att stå upp utan stöd. Det börjar bli löjligt att vara så här kraftlös!

Efter hälsande på kolleger, ifyllande av papper (tack till ekonomiavdelningen som vet hur man gör!) och kopierande av alla sjukintyg (som fick kopieras ett och ett, orkade inte stå tillräckligt länge vid kopieringsmaskinen för att göra flera papper. Det här börjar bli löjligt som sagt) började jag fundera på hur jag skulle ta mig hem. Onödig tanke, min närmaste kollega Birgitta bestämde att vi skulle ta företagsbilen (jodå, chefen godkände det med orden "det är Emma värd!") och dessutom ta en extra tur för att köpa pall. Ni som läst gårsdagens inlägg vet att jag föll ihop i duschen i går när orken tog slut. Redan då föreslog Birgitta en pall som jag kan sitta på och i dag hade hon tittat ut en som skulle passa! Så minsann, vi åkte i väg till K-Rauta och shoppade pall när pappersarbetet var färdigt! Eller rätt ska vara rätt, Birgitta shoppade, jag fick inte ens betala min pall. Och som om det inte vore nog fick jag en korsordstidning också! Jag har skrivit det förr, cellgifter sätter sig på hjärnan och man kan ha svårt med saker som annars, i det vanliga livet, är lätt. Man uppmanas som cellgiftspatient att lösa exempelvis korsord för att aktivera hjärnan, och Birgitta - som har en utmärkt hjärna! - tänkte att det nog kunde vara dags för mig att gnugga geniknölarna nu. Har suttit under eftermiddagen och knåpat med orden, kan meddela att hjärnan är hyfsat intakt fortfarande...

Inget mer trilla ihop på golvet nu! Och ja, det ser ut som att pallen är ganska låg i den här vinkeln, men den är i fullt sittvänlig höjd och kommer rädda många stunder när kroppen inte vill stå av sig självt.

 Korsordstidningen ligger redo på fotpallen. Kom igen nu hjärnan, utmana mig!


Kommer nog vara trött resten av denna dag och kväll, så det blir inte många saker gjorda nu. Lutar mig tillbaka i soffan i stället - som nu är extra fin! I dag levererade brevbäraren en fantastisk elefantkudde från fina Helena. Hon är inte bara generös, hon har också satt in pengar på Barncancerfondens konto, något jag verkligen uppskattar. Ni som läst gårdagens inlägg vet ju att jag målar monster, så jag är ju lite av ett barn... Och om jag, som vuxen, lider av min behandling är det ingenting emot vad ett barn gör. Varenda slant till cancervård är en bra investerad slant. Tack för allt Helena!

Extra mysig soffa med fin elefantkudde.

Det är elefanter på den alltså, om ni inte har fattat det...


Bäst just nu: Alla fina människor som blir glada över att se mig, alla fina människor som skickar hälsningar av olika slag, alla fina människor som läser denna blogg och hejar på mig på olika sätt. En tuff resa blir såååå mycket lättare med medpassagerare!

11 kommentarer:

  1. Hittade just din blogg - hej! Jag fick verkligen en sån där skräckslagen tanke: tänk att man kan vara 30 år och få cancer. Det är ju inte klokt. Blir vettskrämd, men vill skicka all pepp jag kan! Samt säga att du verkar ha en jättefin blogg, ska läsa lite mer i den så fort jag hinner.

    Ja, det var väl det. Ha det så bra!

    /En Johanna

    SvaraRadera
  2. Men, Birgitta, vad bra hon är! Njut av att vara föremål för diverse omsorger. En annan gång är rollerna ombytta och du ger åt någon annan. Elefanterna är hur söta som helst och en kudde får mig att inse att jag vill vila mig, men först några bestyr som måste vara klara till i morgon. Det blir en ny dag i morgon, bättre eller sämre än den här det vet vi inte, men ny är den. Väl mött då!

    SvaraRadera
  3. Vilken fin kudde! Tänk pallen haft mönster av elefanter då hade den inte bara varit praktisk utan snygg också. Luta nu ditt lilla huvud mot kudden och sov sedan så gott.
    /Birgitta

    SvaraRadera
  4. Johanna: Hej, vad kul att du hälsar på här, du är så välkommen :) Och tack för peppningen, det värmer massor! Ja det är lite skrämmande men man får försöka göra det bästa av situationen och kämpa på. Ha det så bra själv!

    Monica: Visst är hon?!? Ja det är ju så, ett givande och ett (mot)tagande! Ja de är så himla fina och inbjuder till vila! Vi hoppas på en bra dag för oss båda tycker jag :)

    Birgitta: Haha, ja där tänkte de inte riktigt till! Men om det hade varit elefanter kanska jag hade duschat lite för länge, bara för att det var så roligt att titta på sitsen, och det kanske inte heller är bra... :)

    SvaraRadera
  5. Hej igen Emma!
    Vad bra att Du hittar lösningar på det mesta. Din positiva attityd påverkar många!
    Starkt av Dig att ta Dig till jobbet, när kroppen busar. Kanon då med bra arbetskompisar som ställer upp...
    Vi var ett gäng i morse som särskilt bad för Dig, kan vara skönt att veta...
    Många är med Dig, Du suveräna skribent & fighter!
    Måbrakram från oss...
    Ulla & Stig

    SvaraRadera
  6. Hittade hit för inte så längesedan. Vill bara skicka lite värme och pepp till dig, du verkar helt fantastisk!!!

    SvaraRadera
  7. All världens pepp och kraft till den bästa tjej jag känner!
    Hoppas att denna tisdag blir lättare än gårdagen.

    Kramar!

    SvaraRadera
  8. Stig & Ulla: Ja kompisar är bra, och alla som stöttar och peppar är bra - som ni då! Tack och kram!

    Jessica: Nu blir jag alldeles rörd, tack snälla - du verkar ju också helt fantastisk! Kram

    isa: Det tror jag den blir, det mesta talar för det nu :) Kram

    SvaraRadera
  9. Så det var därför du lutade dig mot pelaren igår på jobbet. Tufft att du pallrade dig hit! Elefantkudden är jättefin och ser mycket inbjudande ut ;)

    SvaraRadera
  10. Vill gärna lämna en liten hälsning till dig och säga att jag tycker du är jättestark som kämpar på. Även om du inte känner dig stark i kroppen just nu så märker man att du har en inre styrka. Jag har en vän i Florida som precis tagit sig igenom Cancer och cellgifter. Hon fick sin diagnos i april och nu är hon faktiskt frisk förklarad. Jag hoppas att också du når denna dag snart. Jag hoppas att du snart får chansen att njuta av livet med ny glädje och en frisk kropp.
    Hälsningar
    Desiree

    SvaraRadera
  11. Josefin: Haha, ja, det blir så när benen inte orkar bärra hela tyngden själv. De är himla bra de där pelarna! Ja den är mysig :)

    Desiree: Tack snälla du för hälsningen! Ja en vacker dag ska jag komma till att bli friskförklarad också, fram till dess gör jag det bästa av situationen :)

    SvaraRadera