måndag 10 januari 2011

En lång resa i min tankevärld

Det är dags att bli lite allvarlig så här en måndagförmiddag. Man kan ju inte roa sig med spelpjäser resten av livet heller! Jag tänkte försöka re ut en kommentar jag får ibland och det kräver ett visst mått av allvar.

Det händer att folk pratar om styrka när det kommer till mig och den diagnos jag har fått. Ibland som ett konstaterande - "du är så stark" - och ibland som en fråga - "hur kan du vara så stark mitt i allt det här?". Och tro mig, jag har funderat på det där. För jag vet faktiskt inte, men jag ska nu ge mig på några tankar om det hela.

Första gången jag fick reda på att jag hade något i kroppen som inte skulle vara där, var i augusti eller september förra året. Vad det där felaktiga var var länge ett frågetecken. Jag blev skickad till den ena läkaren efter den andra. En av de första sa "det här är vad vi på läkarspråk kallar en tumör!" och jag tyckte mest han uttryckte sig ganska roligt - för vad skulle vi vanliga människor kalla det på vårt vanliga språk om inte just tumör? Mässlingen? Vinterkräksjukan? En annan läkare, några veckor senare, trodde mer på en muskelknut, mindre på en tumör. Så jag gick alltså omkring under ett par veckors tid och hade ingen aning om vad jag gick omkring och bar på. Och det var nog ganska bra, för det var då jag bestämde mig: Det är ju ingen idé att gå och hetsa upp sig för vad det där mystiska kan vara! Även om det skulle vara en tumör kan den vara alldeles snäll och godartad och vad vinner jag på att gå omkring och vara nojig när jag inte har den blekaste aning? Nej, lugn och fin nu, tids nog kommer svaret, ha det så trevligt tills dess.

Jag kan nog lätt oroa mig för andra men för egen del känner jag sällan någon oro. Och det är väl grunden i det lugn jag hela tiden känt antar jag. När jag väl fick reda på att det faktiskt handlade om en tumör som var cancerdrabbad var jag ju redan inne i mitt lugn och kunde lika gärna fortsätta. Speciellt eftersom jag fick beskedet dagen efter operationen och läkarna då hade tagit bort det de såg var cancerdrabbat.

Jag vet också att saker kan vara så himla mycket värre. Det finns de människor som drabbas av olycka tusen gånger mer än vad jag har gjort, så jag känner inget stort behov av att klaga. Visst blev jag ledsen när min läkare meddelade att de ville ta bort ännu fler organ en månad efter den första operationen. Visst känns det tråkigt att veta att jag aldrig kan välja om jag på det helt vanliga traditionella viset vill skaffa barn eller inte - jag kan faktiskt inte få barn nu och det vete tusan om jag tror att det finns någon man som går in i ett förhållande där han på förhand vet att han inte kan föra sina gener vidare hur som helst, så kanske kommer jag vara singel resten av livet. Kärlek är ju ingen mänsklig rättighet, och även om det så vore begås ju brott mot de mänskliga rättigheterna i hela världen varenda dag. Men okej, det är en annan diskussion...

I vilket fall som helst, visst kan det kännas tungt ibland. Och kanske har jag inte riktigt förstått det än. Kanske slår det mig den dagen jag drar fingrarna genom håret och jag får med mig en stor hårtuss i handen? Kanske slår det mig när jag får första dosen cellgift i mina ådror nästa vecka? Kanske vaknar jag upp med ett ryck en natt och tänker "shit, jag har ju cancer! Vänta här nu, vad var det som hände...?". Jag har ingen aning. Eller kanske har jag förstått det och bara tar beskeden ganska lugnt för att jag är en ganska lugn människa (när det kommer till mig själv som sagt). För att jag vet att det inte hjälper mig om jag blir hysterisk över att livet ser ut som det gör. Visst måste man få vara ledsen och arg ibland, men det hjälper mig inte i längden. Och jag har inget behov av att vara ledsen och arg hela tiden, tycka att det är orättvist eller så. Livet är som livet är!

Jag tror man måste göra det bästa av alla situationer. Humorn är ett sätt för mig att göra det bästa av den här sjukdomssituationen. Det är inget krampaktigt försök att dölja att jag är jätteledsen, för det är jag inte. Jag tror att livet blir lättare om man ser allt roligt det innehåller. Och jag tror på att leva i nuet. Vad som händer i morgon, hur jag mår nästa vecka, hur livet ser ut om ett halvår - det har jag ingen aning om. Det enda man vet om livet är att man föds och att man dör. Resten blir som det blir. Och gör man det bästa av det blir det nog ganska bra, typ.

Oj vad långt och djupt det här blev då! Och inte en enda bild fick ni! Ni fick bara komma på besök i min tankevärld ett tag :)

15 kommentarer:

  1. Hej! Tack för att du delar med dig av dina tankar, det gör oss gott att få höra dina kloka ord. Vi som står bredvid har mycket att lära av dig, för som du skriver, vi föds o vi dör, men när det blir vet ingen av oss. Det gäller då att av den stora gåvan vi fått, livet, göra det bästa av det.Valet är vårt eget och ser ut på många olika sätt, men visst måste det vara härligt att kunna plocka fram skratt före tårar. Så nu kan du blunda och fantisera om hur det ser ut, då jag nu ska ut och balansera på isvägen med en helt galen stretandes hund i koppel. Spännande! Kram

    SvaraRadera
  2. Britta: Ja det blir ju så mycket bättre om man gör det bästa av det tänker jag :) Och ja, skratt känns så mycket mer befriande än tårar - även om det är skönt att gråta ibland också. Jag är inte avundsjuk på dig som ska ge dig ut på hala vägar, usch, jag hatar det här vägunderlaget... Men just i dag behöver jag inte känna av det, sitter bara inne och har det skönt :D Kram

    SvaraRadera
  3. Emma, jag blir så rörd av det du skriver. Mer kan jag inte säga.

    Megalass med styrkekramar!!!

    SvaraRadera
  4. Kanske är inte det starkaste att stå ut med livet trots att det blev som det blev och är som det är (vad är alternativet liksom). Utan det starkaste kanske är att kunna se att det är så livet är. Något så'nt, om du hängde med. :) Hur som helst modigt av dig att dela med dig.

    SvaraRadera
  5. Jag tyckte att du gav en riktigt bra bild - av dig själv. Jag gillar de bilder du har lagt ut. Men den här bilden tyckte jag bäst om. I alla fall så här långt. Det kanske kommer en mängd riktgt bra foton framöver. Men som sagt. Din bild av ditt inre resonemang gillade jag. Och så tänker jag stjäla en av dina meningar, nämligen "Livet är vad livet är" utan att allts berätta vem jag snodde den från. Men någon gång lovar jag att ge dig credit för citatet ; )

    SvaraRadera
  6. Inger: Du behöver inte säga mer, tack :) Kram!

    Monica: Jag hängde med och jag tror det är så. Och livet är både uppförs- och nersförsbacke och kanske är det bra att det går lite hitan och ditan ibland, det vore möjligtvis tråkigt annars :)

    Gunnar: Tack så mycket, det blir jag glad för! Ja ibland måste man ge uttryck för sitt inre resonemang, man är ju både ett inre och ett yttre liksom - man har sina grubblande sidor, sina glada sidor, sina alla möjliga sidor! Stjäl på du bara, jag är frikostig med det - man behöver ju inte alltid ange sina källor :)

    SvaraRadera
  7. Emma,
    så bra och förståndigt du resonerar.

    Jag har så lätt att tänka bakåt eller planera och önska framåt och så svårt att leva i nuet.

    Skönt att du kan njuta av allt fint du har runt dig just nu, föräldrarna, bror och svägerska, böcker, blommor, spelpjäser, vänner och sist men inte minst dig själv.

    Kram evalena

    SvaraRadera
  8. Marlene W Antonson10 januari 2011 kl. 21:44

    Om det funnits en gillaknapp hade jag tryckt på den nu. Många kramar
    /Marlene

    SvaraRadera
  9. Evalena: Jag vet, det är svårt att leva i nuet ibland, man skenar gärna iväg i tanken både framåt och bakåt! Man får jobba på det helt enkelt. Och jag njuter på :) Kram

    Marlene: Haha, jag ser en tummen upp framför mig, tackar :) Många kramar tillbaka!

    SvaraRadera
  10. Du kan visa bilder - utan foton, Du!
    En verklig gåva...

    SvaraRadera
  11. Emma! Nu har jag läst din berättelse några gånger. Vill skriva något klokt, fint.... men jag kommer inte på mer än TACK. Och ändå är väl det, det allra bästa vi kan säga TACK! Tack för livet. Tack för vardagen. Tack för helgen. Tack för sol, snö, regn. Även när det är svårt att ta sig fram i snömodd eller ishalka. Tack för nära och kära, vänner, arbetskolleger...........tack för Emma!
    Sitter i studion och skriver, bara så du vet. Snart dags att dra ur sladden till el-ljusstaken i fönstret. "Men till nästa år igen..." Då är vi på gång igen!
    Kan berätta att vi tack vare Staffan nu kan komma in i Outlook här i studion. Nu dags för lite debatt.
    Kram/Birgitta

    SvaraRadera
  12. Stig: Tack! Det är ju väldigt bra, en del saker är ju lite svåra att bildsätta på det vanliga sättet :)

    Birgitta: Tack är ett mycket bra ord, det säger så mycket! Och ja, det finns ju så mycket att vara tacksam för (även om jag nog aldrig kommer jubla av tacksamhet över ishalka...) bara man tänker efter lite :) Då är vi absolut på gång igen, då ska jag njuta lite mer av den, hann ju inte med det så mycket denna gång! Heja Staffan, åh vad bra han är! Hälsa alla, kram!

    SvaraRadera
  13. jag vill tacka jorden för att världens bästa emma finns! Du är helt underbar raring!

    SvaraRadera
  14. Emma jag gillar att få följa din resa. Att få dela dina dagar. Jag har läst mycket via mobilen, fattar inte hur jag kommenterar via den men nu när jag sitter vid min dator så passar jag på :).
    Jag tror att genom ditt sätt att skriva och se på livet, gör andras liv ljusare, du betyder mycket för många!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  15. Linda: Åh, tack! Nu blev jag generad... :) Kram på dig, fina du!

    Lotta: Kul, det är roligt att få kommentarer, så det tackar jag för! Tack snälla du, vad glad jag blir för det :) Kramkram!

    SvaraRadera