söndag 30 januari 2011

Här kommer cellgiftsmonstren!

I går skrev jag om att cellgifter gör att man kan gå från total trötthet till total ork, från total ork till total trötthet. I går hade jag massor med energi - i dag föll jag ihop totalt, bildligt.

Hade svårt att sova natten till i dag - fann ingen skön sovställning, det var för varmt, det gjorde för ont, jag var för pigg, jag var för trött. Bara kaos med andra ord. Började fundera på mina cellgifter och hur de egentligen jobbar i kroppen. Och jag har kommit på det nu, så här ska ni få en bild av hur det går till i min kropp just nu. Bilderna målade jag i förmiddags, så ni ska se framför er vad som händer...

Jag ser cellgifterna som miljarder små monster. När gifterna ligger i sina påsar och sakta droppar in i kroppen ser det bara ut som just en påse med klar vätska. Men när de kommer in i kroppen händer något. De förvandlas till monster av olika slag, som ska göra rackartyg i kroppen (rackartyg som i längden är bra, men i början bara är jobbigt). Första dagen de kommer in i kroppen springer de bara omkring som yra höns, utan att fastna någonstans. De bekantar sig med kroppen helt enkelt, lever loppan fast på ett ganska stillsamt sätt.

Dagen efter börjar ett stort gäng av cellgiftsmonstren jobba. Det är den sortens monster som kommer i tid till jobbet, gärna en kvart innan faktiskt, för att få så mycket som möjligt gjort. I mitt fall var det monstren i nederdelen av kroppen som började jobba först. De började slåss, sparkas, bitas, rivas, knuffas på muskler och leder. Sällan tog de någon rast, de har jobbat stenhårt sedan starten (i mitt fall sedan i onsdagseftermiddag). Lite uttröttade nu, men de visar fortfarande att de finns.

Cellgiftsmonstren som jobbar hårt på en gång gör kroppen svag och orsakar så mycket smärta som går. De har till och med snörat på sig ordentliga skor så de kan sparka ordentligt!


Sedan finns det de där cellgiftsmonstren som egentligen är ganska lata. De som kommer till jobbet två timmar försent och skyller på trafikstörningar i tunnelbanan. Eller ännu hellre pendeltåget, det färdmedlet är alltid mest utsatt. "Äh du vet ju hur det är!", säger de till chefen och himlar med ögonen. "Du vet tåget där mot Märsta... stoooora förseningar! Och när det väl kom ett tåg - då var det ju fullt vet du! Jag kom ju inte på! Så det var ju bara att vänta till nästa... men nu är jag här, ska bara ta en kopp kaffe först, så kommer jag snart igång med jobbet vet du!".

Så börjar de sin dag med en timmes kafferast. Och efter det är det bara en kvart kvar till lunch, så cellgiftsmonstren vankar mest omkring, sparkar lite här och var utan någon större inspiration. När det blir dags för lunch tar de lata monstren till ett tretimmars lunchmöte. Och sedan är det ju dags för eftermiddagskaffe... 

Efter detta tycker egentligen de lata cellgiftsmonstren att det är dags att gå hem. Men dels har de ju sina kolleger som jobbar stenhårt i nedre delen av kroppen (och som därför verkar så duktiga), dels vet de ju att de faktiskt måste göra sitt jobb och orsaka lite smärta och håravfall högre upp. Så de knorrar lite och börjar småjobba. Gnager av fler hårstrå än som faller en helt normal dag, men inte nog mycket för att det ska vara en stor skillnad än. Men det kommer nog. I dag tror jag de börjat bearbeta mitt huvud. Det gör ont liksom  huvudet, inte i som när man har huvudvärk, men det är som att de är där inne och bankar mot skallbenet. Fast än så länge dricker de mest kaffe.  

"Ska vi ta en kopp kaffe till kanske? Vi kan jobba en annan dag va..."


Sedan finns det förstås de cellgiftsmonster som inte bryr sig alls, de som bara slinker med ner från påsen och bara finns där. Försöker sprida lite stämning kanske. Just de här två har hittat varandra på jobbet och är kära. Tänk så det kan bli i kroppen :)



För att återgå till början: I dag har det varit dåligt med orken. Värst var det i förmiddags, innan jag började måla cellgiftsmonster. Stod i duschen och tvättade håret när jag kände hur enormt ansträngande det var att bara höja armarna i huvudhöjd och försöka gnugga schampo i hårbotten. Stod mest dubbelvikt och försökte ta mig igenom själva proceduren. När jag hade smetat in balsam i håret stod världen inte still längre. "Jag svimmar" tänkte jag när badrummet snurrade runt. Visste inte att jag så snabbt kunde ta mig ner på golvet - som opererad ska man ju inte böja på sig så mycket, och gör man det ska man böja sig sakta och fint. Tjena vad ofint det blev, jag föll ihop i en hög på duschgolvet och tänkte "okej, jag sitter här ett tag, tills världen stannat upp".

Det tog ett tag. Lyckades ta mig upp på knä efter en lång stund och fick väl det mesta av tvål och balsam att rinna ner i avloppet innan jag kom ut i friheten - i detta fall ut i sovrummet så jag kunde sätta mig på sängkanten med huvudet lutat i händerna och efter några minuter med normal andning. Var totalt slut efteråt, och nu kan håret faktiskt få falla av, så jag slipper spara ork till att både duscha och tvätta håret samtidigt... ja, jag kommer göra de båda sakerna vid skilda tillfällen från och med nu, de gånger som är kvar innan håret verkligen faller av. Den där attacken behöver jag inte ha fler gånger.

Sedan har dagen varit lugn. Inte haft ork att göra något mer avancerat än att sitta i soffan, kolla på tv, promenera runt i lägenheten några varv, diska. Det sistnämnda krävde en enorm kraftansträngning kan jag meddela, jag vet inte varför mina mattallrikar har börjat väga 30 kilo styck helt plötsligt, men av någon anledning har det skett - sedan i går! Märkligt...

Bäst just nu: Ja, det blir roligare att tänka på cellgifter som miljarder små stickiga monster! I kväll, när det är dags att sova, ska jag försöka räkna dem, så kanske jag somnar av ren utmattning... :)

14 kommentarer:

  1. Oj oj vad du går igenom!! Hur är det möjligt att du ändå kan finna humor, du skulle ha det bästa tapperhetsmedaljen som finns. Se´n har du ju förklarat krig med massa monster, kom igen, ge dem vad de tål, de ska inte bryta ner dig, bara ta hand om ev rester som inte hör hemma i din lilla fina kropp. Krig tar på krafterna och säkert behövs mycket mat,så jag hoppas att du håller koll på blodsockret och äter så gott det går. Hoppas hoppas att det blir lite stillestånd i krigandet i natt så att du får vila, det behöver du säkert. Kram kram

    SvaraRadera
  2. Även om det låter hemskt att säga så säger jag det ändå: Härlig berättelse om monstren! Bra konkretisering, det kan inte vara fel. Känslan jag fick av din redogörelse var ett vacklande mellan "åh, vad gulligt och kul" och "aaaahhhh vad ont det gör". Ungefär så som monstren jobbar alltså - de gör både ont och gott. Hoppas du får sova gott (räkna cellgiftsmonster låter rätt tröttande...), det tänker jag själv göra så snart som möjligt. Imorgon åker jag till huvudstaden för arbete och du tar en ny vilodag, tänker jag. Det blir en bra fördelning! Kram!

    SvaraRadera
  3. Britta: Allt blir läattare att se på om man har humor, det är ju så jag ser på det hela :) Och ja, jag ska ge dem vad de tål, jag ska allt gå segrande ur den här striden! Och när det gäller maten är det ingen fara, jag äter :) Kram

    Monica: Haha, visst är det?!? Jag blev på gott humör själv! De är liksom både bra och dåliga, fina och fula, goda och onda! Ja det borde vara ett bra sömnpiller... Ha en bra arbetsdag, så satsar jag på att ha en bra vilodag, kram!

    SvaraRadera
  4. Emma, har nu läst dina senare bloggar. Har inte haft möjlighet på några dagar. Trots allt det jättesvåra du går igenom, har du en sådan positiv attityd. Känner verkligen med dig. (Har en son som gått igenom detta. Vet också hur det känns i modershjärtat). Men trots allt ligger det bättre dagar framför. Du borde få diamant-medalj för din tapperhet. Don´t give up!! Varma, stärkande kramar till dej och dina föräldrar./Ylva o Lasse

    SvaraRadera
  5. Emma, vilken målande beskrivning du får till.Jag blir så berörd. Kan i någon mån känna hur
    du har det genom din beskrivning. Bra att monstren gör sitt jobb, det får de fortsätta med, men kunde de inte vara lite mer finkänsliga och inte gå fram så brutalt, göra sitt jobb ändå. Måste skomonstren sparka så hårt?
    Hoppas att de lugnar sig under natten så du får sova, lite hyfs kan de väl ha. Många tårar trillade när jag läste, om jag ändå kunde lindra!!!!!

    En ocean av styrkekramar!
    Mamma

    SvaraRadera
  6. Ska man säga förlåt? Mitt i skiten skriver om så sitter jag och fnissar. Efter tio år som kolleger så upptäcker jag nya sidor. En dag florist andra dagen monstertecknare. Ja, Emma på dom bara. Ge dem en omgång före sovdags.Ställ in deras sovklocka och ställ den på sovmorgon. Lite töntigt kanske men en pall att sitta på i duschen vore kanske inte så dumt.
    Sov gott är vad jag önskar dig för natten.
    /Birgitta

    SvaraRadera
  7. Fina Emma! Du reser inte ensam... du har många medresenärer. Önskar att det fanns något sätt man kunde underlätta för dig. Även jag sitter med tårar rullande längs kinden men med ett stort hopp, för vad än du går igenom så ser du något "from the bright side of life". Jag ber för dig att du ska få känna dig buren genom allt! /Lotta

    SvaraRadera
  8. Ylva & Lasse: Tack snälla, en diamantmedalj känns bra, jag ser den framför mig och gläds åt den!! Jag ska kämpa vidare :) Kram!

    Inger: Ja visst tycker man att de kunde vara mer finkänsliga?! Men monster du vet, de gör som de vill! Men du ska inte gråta, och du lindrar bara genom att finnas här för mig :) Kram!

    Birgitta: Haha, det är helt rätt - fnissa på du! Ja det skulle ju sitta fint med en hel natts sömn utan ilskna monster, vi får väl se hur de uppför sig i natt! Och en pall vore inte fel, får kanske undersöka den saken. Kram!

    Lotta: Jag vet, och det är härligt - så mycket lättare att resa med medpassagerare! Tack, kram!

    SvaraRadera
  9. Hej igen! Du om du inte fått tag i någon pall till duschen så skulle jag kunna åka förbi k-rauta i morgon och köpa en. Den kan ju inte vara så tung. Jobbar dag i dag så eventuellt skulle jag kunna göra det i dag. Får se när jag kommer hem.
    Du kan ju ringa mig.
    Birgitta

    http://www.k-rauta.se/hemutrustning_6745.htm

    SvaraRadera
  10. Det finns modiga människor, det finns roliga människor, det finns starka, det finns vackra.. och så finns det EMMA!!! superhjälten em!!! Som är allt och massa till. Du är helt otrolig vännen! Men det där med att trilla ihop i duschen är ju bara dumt - så sluta genast!:)
    Jag vill skicka en modersvarmkram till din mamma:) om mitt modershjärta gör ont när ellie är förkyld och febrig som hon är nu så kan jag inte ens förstå din mammas modershjärta, så kram! :)

    Jag gillar bilderna och storyn om monstrerna! eller ja nu gillar jag ju inte monstrerna i sig som du såklart förstår:) men nu har vi en bild hur dom ser ut och det gör det lättare att förstå.. och monster är till för att försvinna!
    Jag vet vad du ska bli när du blir stor emma - barnboksförfattare!!!! jag skulle lätt köpa och läsa för ellie:) vi var förresten igår och köpte en bokhylla till hennes rum, så där kan ju dina böcker stå:D

    heja emma heja emma!

    SvaraRadera
  11. Du sitter bara några meter bort från mig nu, men jag ska inte störa mer. Försäkringskasssan måste ju också få sin del ;)
    Asså, nu när jag har sett monstrena, så står jag ännu fastare än förut när jag säger "vernissage" :D Och han med skorna, tuffingen som sparkar. Egentligen är det så bra att han snört på sig skorna så ordentligt så att han kan sparka dom RIKTIGA skurkmonstrena åt fanders! "Ut härifrån, här ska ni inte vara! Lämna min Emma i fred!" Hjältemonster egentligen. Du borde göra en barnbok av dina monster vet du. På riktigt. Fortsätt måla och skriva om dom så sätter vi ihop allt sen :)
    Så kul att se dig här i dag, men hoppas du är klar snart så du får hem och vila och kanske kolla på Coronation street eller nåt ;)
    Världens största kram! (Och så slänger jag med en djungeldessert på köpet)

    SvaraRadera
  12. Birgitta: Pallen kommer bli perfekt! Supertack igen för hjälpen!! Kram

    Linda: Tack gulliga fina du! Ja jag ska försöka hålla mig på benen från och med nu, lovar! Mamma lär bli jätteglad för den kramen :)
    Ja det är tack vare dig och dina målarfärger som det blev monster på bild, så äran är din! Och monstren är bra i långa loppet :) Haha, ja det vore ju fantastiskt att fylla ellies bokhylla, det kanske ska bli min nya karriär :D Heja dig, kram!

    Frida: Du stör aldrig, det var ju bara bra att du kom och roade mig under tiden jag var tvungen att lägga tid på tråkigt pappersarbete! Haha, ja vi får fila vidare på den där utställningsidén, jag kanske kan måla något annat än monster också... Jag vet, monstren gör sitt jobb även om de går hårt tillväga, jag gillar dem på något märkligt sätt! Och ja, jag måste nog testa den där djungeldesserten någongång... ;) Kram!

    SvaraRadera
  13. Hej igen Emma!
    Jag vill bara meddela att "djungeldesserten" egentligen hette "fruktsallad", var av märket Hipp (hipp), ekologisk, från 8 månader och.....helt fantastisk. Den bästa jag provat. Rekommenderas hjärtligt.
    Kram, Frida

    SvaraRadera
  14. Frida: Haha, tack, då vet jag vad jag ska köpa när lusten faller på och nyfikenheten blir för stor! Men djungedessert var ju ett roligare ord... :) Kram

    SvaraRadera