onsdag 12 januari 2011

Ni na ni na ni na na... boktips nummer ett!

I dag har jag sannerligen inte gjort många knop. Och jag tänker fortsätta resten av kvällen i samma ickeknopande! En fördel med att vara sjukskriven är att man kan sitta/ligga i en soffa en hel dag utan att någon tycker man slösar bort sitt liv. Eller det kanske någon tycker, men jag bryr mig inte. Jag hade en intensiv dag i går och har vilat i dag, inte alls fel.

Flitiga läsare av denna blogg vet att jag läser mycket böcker just nu. Man får inte alltid den tiden när man jobbar, så i det normala läget är jag en inte fullt lika intensiv bokläsare. Det är synd, jag gillar att förlora mig in i en helt annan värld! Och eftersom jag har en hel del sjukskrivning kvar vill jag förstås ha boktips, för nu börjar snart mina egna böcker ta slut. I gengäld kommer jag under de närmsta dagarna bjuda på en recension av mina fyra senast lästa böcker, en bok för varje dag. Håll i hatten, nu kör vi.

I fallande skala handlar det om Flyktingen av Olav Hergel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, Veronica bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho och Stolthet och fördom och zombier av Jane Austen och Seth Grahame-Smith. Hänger ni med alla fyra dagar kommer ni bland annat få höra om världens roligaste bok och vad som är meningen med livet. Typ.

Vi tänder ett litet ljus och börjar med Flyktingen av Olav Hergel. Den som slaviskt följt denna blogg sedan urminnes tider (25 december 2010 för att vara exakt) vet att jag fick denna bok av min kollega Anna efter min förra, första operation. Jag låg hemma, lika sjukskriven som i nuläget och hade nog beklagat mig över att jag hade ont och tråkigt eller något i den stilen. Hon frågade i ett mail om jag läst denna bok och tyckte på det nekande svaret att det var en fantastisk idé att beställa den till mig, så jag skulle ha "något annat att tänka på" ett tag framöver. Jag håller med henne, det var en fantastisk idé!

Flyktingen utspelar sig i Irak och i Danmark. Journalisten Rikke Lyngdal rapporterar från Camp Danmark där hon följer soldaterna i den danska fredsbevarande styrkan. Hon blir ett världsscoop när hon en dag blir kidnappad och senare lyckas fly från sin fångenskap. Hon blir en firad hjälte när hon kommer tillbaka till sitt hemland - men hon är också tillbaka med en djup hemlighet. För bara hon och en person till vet hur hon lyckades "fly" och människoliv sätts på spel om Rikke avslöjar sanningen.

Sanningen uppenbaras dock till slut när en ung man från Irak söker skydd i Danmark. En av Rikkes kolleger lägger ihop ett och annat för att avslöja den sanna historien bakom kidnappningen, och han är beredd att gå över lik för att få till en bra story. I ett slag krossas Rikkes hjältegloria när ett helt land fördömer henne och hennes tidigare fattade beslut.

Flyktingen blir förstås lite extra intressant när man som jag arbetar på en dagstidning. Men det här är en roman som passar fler än journalister. Man blir stundtals alldeles väldigt upprörd över Danmarks restriktiva flyktingpolitik, över den ickeexisterande etiken och moralen bland människor med makt, över "vi och dom-mentaliteten", över människans ibland hårda dom mot sin nästa. Men det är alldeles vansinnigt spännande, läsvärt och tankeväckande. Författaren är jurist och journalist och har i många år skrivit om dansk flyktingpolitik och kan sin sak väl. Det är en bok som är svår att lägga ifrån sig (passar jättebra när man ligger på sjukhus och har mycket tid till att läsa!) för att den berör så mycket. Mitt första boktips, alltså :)
 

7 kommentarer:

  1. Ni na ni na ni na na .... boktips nr 1 till dig från pappa:
    Miraklet i Anderna, Mina sjuttiotvå dagar i bergen och den långa färden hem av NANDO PARRADO.
    Han var ju med som gäst hos Skavlan före jul och då sa jag lite högt att den boken skulle jag vilja läsa. Och då tog du beslutet att det blir ju en bra julklapp till pappa.
    Alltså är mitt boktips en bok du gett mig i julklapp. Smidigt alltså, boken finns några meter från dig.
    Men du måste vara beredd på otäckheter, Nando berättar ju den egna upplevelsen från det verkliga livet om flygolyckan i Anderna där de överlevande blir tvingade att skapa sig en tillvaro med sämsta tänkbara omständigheter. Berättelsen blir stundtals mycket brutal och skaran av levande krymper.
    Men en sak är ju klar från början, författaren överlever, det vet man ju redan, alltså lite happy end.
    Styrkan med boken är att den berättas många år efter händelsen, det blir en trovärdig distans till upplevelsen-bok. Mycket bra språk, han beskriver kylan i Anderna så jag rekommenderar en läsfilt.
    Ja, det var mitt första boktips, det kanske kommer mer....

    SvaraRadera
  2. Staffan: Ja det var min första tanke när du sa det! Blev väldigt glad när jag fick tag på den, trots att alla sa att den var slut på förlaget :) Ska absolut läsa den, börjar nog med stor sannolikhet redan i morgon faktiskt, bra start efter lite risgrynsgrötsfrukost! Och jag ska ha filten redo.. tack för tipset pappa :)

    SvaraRadera
  3. Jag vill hemskt gärna skicka min bok, 14 år till salu, om du vill - så har du mer att läsa. Till vilken adress i så fall? Stor kram!

    SvaraRadera
  4. Hej Emma! Kom genast att tänka på en bok jag läste i december. Den heter "Gud vill att du ska dö", skriven av Mitra H Lager. Lever fortfarande med den boken. Tyvärr ser jag på Bokias hemsida att den är slut både på förlag och hos grossist. Men biblioteket, kanske. Så har skriver Bokia på sin hemsida:
    dagensbok.com, betyg 8/10.
    "Det första slaget som träffade min fotsula gjorde så ont att jag reste mig upp för att fly. Två män tog tag i mig och band fast mig så att jag inte kunde röra mig. Kabelslag träffade mina fötter, vader och lår."
    Mitra är 17 år och aktiv i motståndsrörelsen mot ayatolla Khomeini. Hon hamnar i Hizbollahs fängelse där tortyr och avrättningar är en del av vardagen. Även utanför fängelsets murar lever hon i ständig skräck att avslöjas som motståndare. Den som är mot ayatollan är Guds fiende och förtjänar att dö.
    Gud vill att du ska dö är en sann historia om att leva i en fundamentalistisk diktatur där hederskulturen styr, men också om kraften att göra motstånd och tänka själv. Mitra lyckades fly från Iran och lever numera i Sverige.
    Mitra Lager föddes i Iran 1964 och var motståndare till ayatolla Khomeini i början av 1980-talet. Idag bor hon i Göteborg tillsammans med sin man och jobbar som biomedicinsk analytiker.

    Jag kanske återkommer - om jag kommer på något mer.
    /Birgitta

    SvaraRadera
  5. Caroline: Åhh vad gullig du är!! Jag kan skicka adressen till dig på facebookmailen, såg att det inte gick att komma in nu, men så fort det börjar funka igen skickar jag ett mail :) Stor kram tillbaka, hälsa Johan!

    Birgitta: Den låter verkligen som något jag vill läsa, även att den förmodligen är urjobbig! Jag blir så arg när jag läser om orättvisor men samtidigt är det ett bra sätt att påminna sig om hur bra man har det själv och hur viktigt det är att på olika sätt jobba för att göra världen något bättre. Jag ska hålla utkik efter den, man kan ju hoppas på lite nytryck från förlaget :) Du är välkommen, kram!

    SvaraRadera
  6. Ja, den är skitjobbig i vissa avsnitt. Kommer du ihåg hur vi fick lära oss att läsa fort? Det använde jag mig av på vissa sidor.
    /Birgitta

    SvaraRadera
  7. Birgitta: Förstår det, jag kommer också läsa fort när jag väl får tag på den...

    SvaraRadera