söndag 16 januari 2011

Ni na ni na ni na na... boktips nummer fyra!

Ja då har det blivit dags för denna omgångs sista boktips! Vi tar några klunkar te och blir väldigt brittiska nu, frossar i Jane Austens romantiska värld... och blandar in en stor portion ond bråd död. Dags för Stolthet och fördom och zombier.


Elizabeth Bennets stora passion i livet är att döda zombier. Hon är inte det minsta intresserad av kärlek, framför allt inte från Mr Darcy. England bockar och bugar över hennes kall, för landet har sedan länge levt under hotet från den märkliga farsoten där de döda envisas med att återvända till livet. Och inte spankulerar de omkring på städernas gator och torg och trivs med livet i största allmänhet - nej då, zombier äter gärna hjärna (haha, vad säger ni om de två orden bredvid varandra?!?) och överfaller varenda människa som kommer i deras väg. Zombiejägaren Elizabeth och hennes systrar har fullt upp att med svärd och musköt dräpa de otäcka monstren. Och det vore väl enkelt - om det inte vore för den där eländige, arrogante och självupptagne Mr Darcy som hon springer på hela tiden! Död borde han vara, minsann! Hon ska ta tag i det där, så fort som möjligt. Innan hon faller för honom...

Jag har aldrig gillat Jane Austen, den sortens romantik är absolut inget för mig. Men när Seth Grahame-Smith kastar in ett gärn zombier i storyn faller den genast i min smak. Köpte den här boken så fort jag såg den i affären, bara omslaget väcker habegär. Jag kanske har en smått otäck smak, vad vet jag, men det är ju inte första gången ett onaturligt väsen livar upp en historia. Jag kastar mig gärna över allt som innehåller vampyrer (utom Twilight, det är bara töntigt). True blood på tv, Låt den rätte komma in i bokväg (har dock inte vågat se den på film av någon märklig anledning. Jag tror jag behöver någon att hålla i handen då. Mycket märkligt, det skulle Elizabeth Bennet aldrig behöva!), men ibland måste man ta sig utanför den blodiga vampyrvärlden och lära känna andra läskiga filurer.

"En utsökt mix av klassisk chick lit och zombieskräck" skriver Fredrik Strage om Stolthet och fördom och zombier. Det är en rätt bra beskrivning. "Den klassiska kärleksromanen nu med ultravåld och zombieförödelse" är, kan man säga, bokens underrubrik - och går man inte igång på den meningen vet jag inte vad som ska till! Boken innehåller också flera illustrationer av Philip Smiley som sätter igång fantasin, om man nu inte får den naturligt när man läser.

Jag sitter aldrig och gapskrattar, ler mest åt denna sanslösa och mycket väluppfostrade historia. Det är roligt just för att det är så oväntat. Och boken innehåller förstås allt i denna (o)saliga röra - kärlek, hat, våld, humor, död, svärdkamp, hjärtesorg. Klart läsvärd för den som tycker det är helt okej när klassiker slaktas - och i mitt tyckte blir mycket bättre.

Jaha, det var mina boktips det. Nu vill jag ha in fler tips av er :)

2 kommentarer:

  1. Hej Emma! Ser ut som om du klarade resan tillbaka till Stockholm.
    "Stolthet och fördom och zombier" tror jag inte är något för mig. Men jag ska göra en lista på dina böcker. De kan komma väl till pass under min konvalecens. Kommer inte ihåg om jag berättade om boken "Medinas juvel" av Sherry Jones.Den hittade jag i utförsäljningen här på jobbet. I recensionerna kallas den "bladvändare" och det blev den faktiskt. En roman om Aisha, profeten Muhammed yngsta hustru. Hon var en tuff liten tjej som lekte krig med sin kompis när hon som sexåring blev bortlovad till Muhammed. Även som hustru till Muhammed ville hon vara med och kriga. Vilket naturligtvis inte alltid föll i god jord. Speciellt inte hos hennes medhustrur och Muhammeds rådgivare.
    Lycka till den här veckan.
    /Birgitta

    SvaraRadera
  2. Birgitta: Ja den gick alldeles utmärkt, chauffören körde väääldigt fort men det var ju inte så halt så jag kom fram hel och ren :) Ja böcker är bra att ägna sig åt när man är hemma. Nej den har jag inte hört om, låter spännande! Och den kanske går att få tag på dessutom, jag ska leta efter den! Tack!

    SvaraRadera