tisdag 29 mars 2011

"Du är ju ung, 40-45 så där va?"

Cellgiftsdags igen. Men jag konstaterar det med ett visst mått av belåtenhet. För nu har jag gjort över hälften. Fyra gjorda, två kvar! Det känns väldigt bra. I början trodde jag nästan inte att det skulle ta slut, slutet kändes så långt fram när jag i kalla januari började med första omgången. Nu, i kalla mars, känns inte varma (förhoppningsvis) maj så långt borta...

I dag var det en riktigt trevlig omgång, inte bara för att jag av någon anledning blev klar tidigare än vanligt, utan för att jag hade trevligt sällskap nästan hela tiden. Denna gång låg jag i en tvåsal och patienterna i andra sängen kom och gick. De hade alla en lite lindrigare form av cellgiftsomgång (observera att jag syftar på just det där med att ta cellgifter, inte alls att de skulle ha en lättare form av cancer eller lättare form av biverkningar), som totalt tog ungefär en och en halv timme. Därför hann jag med hela tre salskompisar. Den första hade jag inte mycket utbyte med, han pratade bara kinesiska eller japanska. Hans fru var med en stund för att de båda skulle förstå vad sköterskan sa, men hon försvann ganska snabbt. Och även om vi hade kunnat prata hade jag nog inte gjort det - jag sov konstant efter mina tre "försprutor" som jag får en timme innan själva cellgifterna. Som jag berättat tidigare är en av sprutorna rena knock out-varianten som gör att man absolut inte kan hålla sig vaken, vad som än händer.

Nästa par hade jag desto roligare med, även här var det mannen i relationen som låg inne och fick cellgifter. Vi hade roligt och pratade på om våra gemensamma erfarenheter av denna sjukdom och jag märkte snart att vi var ganska lika han och jag. Vi har båda två ganska gott mod, båda två vet att vi inte vinner någonting på att tjura och falla ihop bara för att vårt liv har ändrats ganska radikalt. Visst är det tufft ibland, och visst blir vi trötta på allt ibland, men vi grejar det! Dessutom kunde vi båda se det faktiskt härliga i att omprioritera livet, att hitta glädjen i det lilla, det som man tog för givet innan. Att lära sig vad som är viktigt i livet. Jag tror många som går igenom något stort tänker på samma sätt, men det var nog första gången jag pratade med någon i samma situation som jag, om det. Och tjejen verkade vara ett härligt stöd och hade förstås också börjat se på livet på samma sätt. Jag hoppas jag får träffa dem igen :)

Sedan var det lunch. En mycket kulinarisk lunch bestående av...

Rolig lunch.


... just det, risifrutti. Jag vet att det inte är jättespännade men jag blir alltid på gott humör av just risifrutti. Jag vet att jag är lättroad men jag fullständigt älskar risifruttireklamen med Peter Forsberg i full hockeymundering! När han sitter med förbundna ögon och ska gissa vad risifrutti vintermums egentligen innehåller och säger typ "Är det inte lite lax också?" (typ alltså, även om jag sett den flera gånger kanske jag inte minns det exakta citatet) skrattar jag lika mycket som jag gjorde första gången! Karl´n är ju ett skådespelargeni! Jämför honom med något träige New York Rangersmålvakten Henrik Lundqvist som inte helt övertygande gör reklam för schampo (Head and shoulders). Ja, han är både en fantastisk målvakt och dessutom snygg - men inte är han lika kul som Foppa! Men okej, vad vet jag, det kanske är lättare att yra på om lax när man har sin trygga rustning på, än att ligga i en soffa, dra handen genom ett perfekt hår och helt naturligt säga "Nedsläpp!", eller vad det nu är för hockeyrelaterat han säger i just soffan...? Och i vilket fall som helst är det ju bra att risifruttireklamen är den roliga, så jag kan roas av min lunch :)

Efter maten var det dags för nästa sällskap när en äldre man kom in i rullstol tätt följd av sin hustru. Han började prata med mig så fort han kom innanför dörren och de var också väldigt trevliga. Om jag förstod honom rätt hade han svaret på var nästan alla elakartade tumörer kommer ifrån.
- Det är parasiter! Det har jag läst om på nätet, man får reda på allt där!
"Sant", tänkte jag, "men man kanske måste sålla lite i informationen". För jag vet inte med mig att jag träffat någon läkare som haft detta som förklaring på varför man får cancer...

Vi fortsatte prata på om allt möjligt när mannen plötsligt sa:
- Du verkar ju ganska ung, du kan inte vara mer än 40-45 va?
- Ehh, näääeee, 34..., svarade jag och kände mig lite förskräckt. Jag menar förstås inte att det är något fel på att vara vare sig 40 eller 45 - men jag har inget behov av att se ut som att jag befinner mig i den åldern redan nu! Innan jag skulle gå hem besökte jag toaletten eftersom man av någon märklig anledning blir vansinnigt kissenödig av cellgifter, även om jag aldrig fått det bekräftat (fast jag vet att fler säger samma sak som jag). "Det kan vara för att man ligger ner ganska länge", har jag hört av en av mina sköterskor. Låter jättekonstigt, jag vaknar ju knappast varannan timme under nätterna och måste gå på toa? Nåväl, det jag skulle komma fram till var att jag slängde en blick i spegeln när jag var inne på toaletten - och kände att jag såg ganska sliten ut och inte det minsta ung. Kanske inte som 45 heller, men nästan... 

Nu ska jag titta på EM-kvalet Sverige-Moldavien och samtidigt försöka packa. Tidigt i morgon åker jag ner till Jönköping, till mamma och pappa. För även om jag fått en mindre dos av det smärtframkallande taxolet under cellgifterna i dag, så tror jag inte att jag kommer klara mig utan smärta denna gång heller. Då är det skönt att bli lite ompysslad av mor och far :)

Bäst just nu: Just det där jag skrev om i början. Att över hälften av cellgiftsomgångarna är över. Det går framåt!

8 kommentarer:

  1. Hurra hälften gjort!! du är så bra Emma. Nu är det nedräkning på riktigt som gäller. Snart ses vi! Tycker om dig. Massa kramar!!

    SvaraRadera
  2. Härligt Emma...4 av 6 nu...!

    Och så kanonställe i Jönköping på G.
    Med en så bra service, sägs det!!

    Trevlig resa!
    Och ALLT GOTT!!

    MAXI-Kramar
    Ulla & Stig

    SvaraRadera
  3. Lina: Till och med mer än hälften, härligt! Fast jag har ju iofs "bara" gjort hälften när det gäller att ha ont, men nu ska det väl förhoppningsvis bli lättare med smärtan :) Det gör vi absolut och detsamma! Kram :)

    Ulla & Stig: Ja det är riktigt skönt att det går framåt :)
    Helt klart, ska bli mycket trevligt att komma neråt landet och bli ompysslad!
    Tack!
    Maxikram tillbaka :)

    SvaraRadera
  4. Hej Emma=D
    Vi träffades igår när du o Roger (min sambo) delade rum när ni fick cellgifterna. Jag heter Cissi o är 31 år o Roger är 38 år. Måste bara säga att mitt intryck av dig igår var att du var en tjej runt 30 (INTE 40-45) oförskämt pigg o glad med tanke på cellgifterna!
    (mycket medveten om att det kanske inte känns så, men det var mitt intryck)

    Började läsa din blogg direkt när vi kom ut igår, skrattar o gråter åt din härliga humor som träffar mig rakt in i hjärtat. Av egen erfarenhet i situationen är den så himla viktig för att orka hantera allt.
    (trots att det inte är jag som är sjuk)

    Har så mycket jag vill skriva till dig men då blir det en hel bok tror jag haha, så får ta det pö om pö.

    Måste iallafall skriva på en gång att det gör mig glad att du åker till dina föräldrar idag, har svårt att förklara men jag känner att ingen ska behöva vara själv när dom går igenom detta. Nu låter det så konstigt när jag inte kan förklara vad jag känner o menar...
    Man blir tydligen lite kocko av att stå brevid o titta på haha. Återkommer när orden har fallit på plats i mitt huvud, om dom gör det;)

    Hoppas att du inte mår lika dåligt som efter förra omgången, håller tummarna.

    Hoppas också att vi ses nån gång igen=)

    Många kramar
    Cissi

    SvaraRadera
  5. Emma, när du är 45 kommer alla att tro att du är 34 :-) Fast en äldre sjuk man kanske inte är bäst i världen på att gissa ålder.
    Önskar att du ska må bättre än sist och att du ska få ha det skönt hemma hos mor och far.
    Kram min unga vän!

    SvaraRadera
  6. Hej Emma!
    Tack för att du delar med dej av din vardag. Tänker ofta på dej. Blev glad när jag läste att du ska åka hem till dina föräldrar. Dagarna går fortare när du får dela den med dem och bli ompysslad. (Bra även för dina föräldrar) Hoppas du orkar gå ut lite och titta på alla vårblommor som nu hittar upp ur den frusna jorden. Önskar att du ska må bättre och bättre för varje dag. Kram Gudrun

    SvaraRadera
  7. Tjenixen Emma

    Hoppas du mår ok i dag!!
    För mig tar det ett par dagar innan jag blir risig men det e nog lite olika,
    Vi ska passa på att va ute idag och kolla på ny bil.
    Det var trevligt att träffas,,
    Som du skrev vi tänker lika och har lite samma sätt att ta detta på.
    Du var inne lite på hur man kommer bearbeta detta när behandlingarna e över..
    då detta är min andra gång jag får cancerbesked och blir opererad och behandlad.
    Så har jag kanske något jag kan dela med mig av
    som du har funderingar på.
    ha en kanon dag

    mvh
    Grabben i sängen bredvid

    Roger
    kanshe.p@gmail.com

    SvaraRadera
  8. Cissi: Åh vad kul att du hittat hit, välkommen :) Haha, skönt att höra, då behöver jag inte vara orolig för att jag ser för gammal ut då! Jag är nog ofta oförskämt pigg och glad trots den här skiten man har hamnat i, men som vi pratade om i går - man lär sig att se på livet på ett helt annat sätt och lär sig uppskatta saker mer. Visst ruttnar man ibland på att må dåligt men jag tycker nog jag har det rätt bra ändå för det mesta :)
    Vad roligt, tack! Ja jag tror det blir sååå mycket lättare om man har lite humordistans till det hela :)
    Du får återkomma, i bokform eller hur du vill, jag delar gärna tankarna med dig ska du veta!
    Jag tror nog jag förstår precis vad du menar, man behöver någon riktigt nära som stöttar när man går igenom det här! Jag får jättemycket bra stöd av mina vänner men man kan liksom inte begära att de ska finnas på plats alla timmar på dygnet. Då är det bra att ha en sambo eller ha föräldrar att åka till, som älskar en som man är och gärna vill hjälpa till för att underlätta!
    Tack, än så länge mår jag fint, man kan ju alltid hoppas att det fortsätter så :) Och ja, vi får hoppas att vi blir inbokade på samma rum vid nästa cellgiftsomgång!
    Kram!!

    Anonym: Haha, det är ju inte så tokigt i och för sig! Nej jag tror inte det heller och han kanske inte tittade så noga för den delen, får vi hoppas i alla fall...
    Ja det hoppas jag med och håller tummarna för :)
    Kram!

    Gudrun: Tack för att du vill vara med i min vardag! Ja det känns väldigt bra att vara hemma hos dem nu, tror också det är bra för oss alla. Jag ska absolut orka vara ute, om inte annat på ren vilja - njuter av att känna vårfeelingen :) Kram!

    Roger: Hej, vad kul att höra från dig också :) Ja jag mår än så länge helt okej, det brukar börja krypa och värka i kroppen kvällen efter varje omgång men än så länge springer jag omkring så mycket som möjligt! Känner också att jag vill passa på att göra saker så länge krafterna finns, vi får väl se om jag hittar på något under resten av dagen...
    Det var det verkligen, kan man muta avdelning P13 och se till att vi får dela rum alla tre igen månntro?!
    Tack, ja det är jättebra att ha någon att prata med när man undrar över saker, någon som vet hur man känner! Vi kommer säkert höras på mail framöver :)
    Ha en fantastisk dag du med!

    SvaraRadera