måndag 7 februari 2011

Mellanstora blodprovsveckan

I dag inleddes stora blodprovsveckan. Eller stora känns lite överdrivet, det ska bara tas blodprover två gånger, men i alla fall - det är mer än en helt vanlig vecka. Vi kanske kan säga mellanstora blodprovsveckan och i och med det komma ganska nära sanningen. I dag har jag stuckits i fingret, på fredag blir det samma visa. Det är skönt att dessa prover kan tas i just fingret eftersom jag inte har några vener i armvecken, men det känns lite onödigt att ha en portacat, en helvetesmaskin, insatt i kroppen som inte kan användas till sådant här - den får nämligen bara specialutbildad personal leka med! Nåväl, så länge fingrarna fungerar är jag nöjd.

Jodå, blodprov i långfingret. Plåstret var helt onödigt, jag erkänner att jag slösade på landstingets resurser. Men sköterskan frågade om jag ville ha plåster, trots att det slutade blöda på en gång, och av någon anledning sa jag ja. Nästa gång säger jag nej, så länge de inte erbjuder något roligare plåster...


Sköterskan tog inte många droppar blod i det lilla röret, ändå ska det räcka till analyser av 1. neutrofila granulo, 2. hemoglobin, 3. leukocyter och 4. trombocyter. På ren, begriplig svenska är det analyser av 1. några slags vita blodkroppar som visar att benmärgen är okej, 2. syrgastransporten i blodet, 3. celler i blodet som ingår i kroppens immunförsvar för att skydda kroppen mot infektioner och 4. blodplättar, vars huvuduppgift är att bidra till blodets koagulering. Typ, jag har hämtat informationen på Wikipedia - för tro inte att jag kan allt sådant här själv! Jag säger bara "ja visst!" när det är dags för prover, finns ju ingen anledning att börja ifrågasätta liksom, sjukvårdspersonalen vet nog vad de gör. Och det här ska fortsätta varenda vecka inför alla cellgiftsomgångar. Den enda skillnaden på fredag är att man då också ska analysera lite kreatinin, det vill säga kolla läget med njurarna så de mår bra. Det kanske är sjukvårdens sätt att ha fredagsmys - lite fler provrör att gräva ner sig i! Ja, det är bara att vänja sig, mellanstora blodprovsveckan återkommer lite nu och då.

Tog en lång promenad hem när jag var färdig med röret. Så himla glad att jag har så mycket ork nu, synd bara att jag ska byta ut det mot noll ork efter nästa veckas cellgiftsomgång... Ja ja, det är som det är. Var väldigt trött när jag kom hem, så resten av dagen har varit och är ganska lugn.

Åhhh vilken fin rosa mössa jag har fått på posten!

Bäst just nu: Fick denna superfina mössa på posten i dag, mamma tänkte den kunde samla ihop mitt långa perukhår lite fint framöver. En riktig vårkick från H&M, I love it!

8 kommentarer:

  1. Finaste av fina, vår Emma! Kul att du gillade den rosa bakelsen, den klär dig! Skönt att du kunde promenera hem idag, du får passa på medan orken håller i sig. Det är bara att önska att du ska få det lite lindrigare med biverkningarna nästa gång, biverkningsträsket, som någon så passande uttryckte det i kommentarerna häromsistens.
    Kommer snart och då ska vi roa oss!

    Styrkekramar!
    Mamma

    SvaraRadera
  2. Lise-Lotte Lindgren7 februari 2011 kl. 19:03

    Fin mössa, Emmas mamma!
    Jag tycker faktiskt att det minsta man kan begära i din sits är Bamse-plåster! Eller åtminstone ett bokmärke efter sticket. Så det så.
    Kramar

    SvaraRadera
  3. Hej Tjej!
    Vi följer Dig på andra sidan pölen.
    Du inspirerar säkert många att tackla livets olika sidor - på rätt sätt.
    Suveränt!
    Du finns med i våra morgonböner.
    Du värd all uppmuntran!
    TACK för att Du delar med Dig så fint och frikostigt.
    När är det dags för nästa "omgång"?
    Hur många är planerade? Med vilka intervaller?

    Håller för övrigt med Lise-Lotte om att det minsta Du skall kräva är ett Bamse-plåster! Eller - om det finns, en bild på SuperWoman!

    F.ö., så var det inte bara mössan som var fin på bilden..

    Kram på Dig
    från
    Ulla & Stig
    i Vittsjö

    SvaraRadera
  4. ååh... vad skönt att du orkar vara ute och promenera. I jönköping har det nästan varit lite aprilväder idag typ regn, snö och sol om vartannat, hoppas det vart bättre i sthlm. Saknar dig och tänker på dig mycket!! Kram Lina

    SvaraRadera
  5. Hej tjejen, gillar mössan men allra mest tjejen som bär den!

    Sov gott, lova det/ kramar!

    SvaraRadera
  6. Inger: Ja man blir ju på soligt och glatt humör när man har den på sig! Ja det vore skönt, men vi får väl se hur det går. Det ska vi absolut, det blir kul när du kommer! Kram

    Lise-Lotte: Ja hon har bra smak min mor :) Haha, ja visst hade det varit roligare! Jag ska begära något fint minne när jag är där på fredag! Kram

    Ulla & Stig: Kul att ni är med även när ni befinner er på andra sidan jordklotet :) Nästa cellgiftsomgång är 15 februari om alla prover är som de ska inför. Ska göra totalt sex omgångar, var tredje vecka. Haha, jag ska hälsa nästa sköterska att det är fler än jag som vill ha Bamseplåster - eller för all del SuperWoman! Tack snälla och kram!

    Lina: Ja det var inte så tokigt, har ont i fötterna nu men det var det värt! Det har varit grått men uppehåll, förutom nu ikväll när det regnsnödroppar lite... Kram

    Isa: Då har du bra smak ;) Jag ska göra mitt bästa, kram!

    SvaraRadera
  7. Måste bara skicka en liten hälsning denna nya dag, tisdag.
    Lite pepp kan väl inte skada, så pepp pepp på dig!
    Du skrev om regnsnödroppar, fint ord som får mig att längta efter snödroppar.
    Kram på dig vännen!

    SvaraRadera
  8. Isa: Tack, nej pepp kan aldrig skada! Mm, ja det är fint, lite vårfeeling skadar heller aldrig! Kram

    SvaraRadera