onsdag 9 februari 2011

Baka baka liten kaka (eller paj)

Hej och välkomna till Emmas bakblogg! Eller kanske inte, men i dag har jag bakat och nu ska jag dela med mig av receptet. Det känns som att man ska göra det i en blogg. Jag kan ju inte bara skriva "i dag har jag bakat" och sedan inte avslöja vad jag gjort eller hur det hela gick till! Det vore ju att bli snuvad på konfekten så att säga...

I dag fick jag besök av världens bästa Linda med världens bästa dotter Ellie. I förmiddags förberedde jag fikat som är hämtat från senaste Elle mat & vin, nummer 1. Denna pärontarte med mandel ska enligt receptet räcka till 6-8 personer, men då får man allt äta rackans små bitar... Jag skriver av grundreceptet rakt av men säger i förbifarten följande:
1. Man behöver aldrig någonsin ta lika mycket socker som det står i ett recept. Päronen och mandelmassan är söt i sig så i det här fallet har jag tagit hälften av den sockermängd som står. Om ni vill baka har ni full frihet att göra som ni själva vill.
2. Fem päron kanske behövs om man väljer pyttesmå päron. Jag hade bamsepäron hemma och det räckte med två. Men även här har ni full frihet om ni vill baka, ni kan använda tio päron om ni vill! Fast jag tror inte det blir så bra då, så skyll inte på mig om det blir tokigt...

Den här är busenkel att göra, jag har dessutom tagit väldigt pedagogiska bilder. Så håll i hatten (eller bagarmössan), nu kör vi!

Pärontarte med mandel
6-8 personer

5 päron
2 dl riven mandelmassa
1/2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 rulle smördeg

ägg att pensla med
2 msk farinsocker att toppa med

Till servering:
mörk chokladglass


1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär päronen i tunna skivor, lägg dem i vatten så de inte blir bruna.
Inte ens så här många päron gick det åt!


2. Lägg mandelmassa, farinsocker, vaniljsocker och smör i en bunke och vispa samman med elvisp.
Här river jag mandelmassa som om jag aldrig gjort något annat! Hej vad det går.


3. Lägg ut smördegen i en pajform och fördela mandelmasseröran så att botten täcks.
Först deg...

...sedan mandelmasseröran. Om man inte provsmakar för mycket räcker röran till hela botten. Låta bli att provsmaka är kanske det svåraste med hela bakandet.


4. Låt päronskivorna rinna av innan du täcker mandelmassan med dessa.
På med päronen bara!


5. Pensla kanterna med vispat ägg och strö över farinsocker. Sätt in i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Servera med mörk chokladglass.
Ogräddad paj...

... och gräddad paj!


Sedan dukar man lite fint i väntan på sina gäster...
Jättestarkt solljus i bakgrunden, fram till det att fotot togs var det ganska grått ute... Tallrik från Ikea, mugg från Design House, limefärgad servett från Ica Maxi och servettring från Lexington. Skedar har jag inte hunnit duka fram än...


Om det blev gott? Det får ni veta i nästa blogginlägg... :)

Bäst just nu: Det är skönt att ha ork. Hade inte fixat att baka för en vecka sedan, nu är det inga som helst problem!

9 kommentarer:

  1. Oj vad jag gläder mig över att du orkat detta idag och vad gott det ser ut.
    Finns väl förstås inget kvar tills jag kommer kan jag tro...
    Blir också glad för uppmuntringsbesöket du fick idag, det betyder mycket.
    Trevliga besök ger kraft och energi.
    Hoppas få se bilder på den lilla sockersöta solstrålen också.

    Take care och massor med styrkekramar!
    Mamma

    SvaraRadera
  2. Här snackar vi pedagogik, så pass att jag blir sugen på att baka.
    Det händer inte ofta det.
    Tack för inspiration på mer än ett plan.

    Bästa mesta hälsningar!

    SvaraRadera
  3. Inger: Hm, nej det finns nog inget kvar - men jag kan baka nytt :) Ja det är precis vad jag behöver, goda vänner är bästa medicinen! Det kommer sådana bilder under kvällen :) Kram!

    isa: Haha, bra, kom igen - den är lätt som en plätt :D Kram

    SvaraRadera
  4. Hej Emma!
    Mmmmmmm vad gott det ser ut.
    Du är så duktig både på att baka, fota och beskriva härligheten!
    Fint att du orkar.
    Tack för receptet. Ska prövas.
    Men vilket smart rivjärn med detta handtag.
    Var har du köpt det?
    Ha de nu så bra!
    Kram evalena

    SvaraRadera
  5. Evalena: Bra, jag rekommenderar detta bakverk! Rivjärnet är superbra, kommer från Sveico och har designats av Jesper Ståhl. Finns en mindre variant också, men jag kan inte komma på var jag skaffat det... återkommer och svarar på mitt eget inlägg i morgon när hjärnan är på topp igen! Kram!

    SvaraRadera
  6. Hej nu ska det bakas paj... men det kommer nog att behövas lite extra insulin, hi hi. Kram och tacka för recept. /Britta

    SvaraRadera
  7. Hej Emma!
    Verkar vara en helt underbar kaka! Ska nog prova den en gång när jag inte äter GI mat som jag gör just nu.
    Måste bara fråga vart du har köpt dina fina kaffemuggar. Tyckte de var superfina. Såg inget öra på dem. Har de det? Ingår det där fatet också?
    Skönt att höra att du haft en bra och innehållsrik dag.
    Kram Anna

    SvaraRadera
  8. Evalena: Rivjärnet finns att köpa på Åhléns! :)

    Britta: Haha, ja kanske en liten extrados - det är ju inte det nyttigaste man ätit! Å andra sidan inte heller det onyttigaste :) Kram

    Anna: Ja gör det, den var himla god!
    Muggarna kommer från Design House, http://sek.shop.designhousestockholm.com/tabletop/bono-mugs och säljs i fyrpack. Fick dem i julklapp från jobbet för några år sedan, alla är svartvita i fyra olika grafiska mönster. Nej, just de här har inget öra, de är helt släta (och lite för varma att hålla i om man dricker sitt kaffe svart. Med mjölk, eller lite svalare kaffe, är de dock perfekta!). Det finns dock likadan med öron på hemsidan. Faten, eller underläggen i grå filt, har jag köpt på Värmdö, i Gustavsberg där det finns en Iittala-outlet. Liknande finns nog i nästan vilken affär som helst som har köksprylar. Kram!

    SvaraRadera
  9. Tack för tipsen! Vi är nämligen ute efter nya muggar och fastnade för dina. Det verkar som om du är lika intresserad av heminredning som jag är!
    kram

    SvaraRadera