söndag 23 september 2012

Dagens gladsak, 23 september


I dag kom då dagen när hösten skulle anlända till min balkong. När jag gick upp för att äta frukost och hämtade upp Dagens Nyheter från hallgolvet blev jag dock lite osäker på om jag skulle hinna med sådant denna dag. Den här dagen hade DN-folket tydligen bestämt sig för att anordna läsfest:

De gör så här ibland, ägnar varenda del i tidningen åt olika varianter på ett och samma ämne. Lägger man ut alla delar bildar de en stor bild och det är så smart och snyggt gjort! Den här gången var det alltså på alla möjliga och omöjliga sätt fokus på det amerikanska presidentvalet. Inte så att varenda sida fylls med Obama och Romney, men alla delar har ändå minst en sak som behandlar just denna världshändelse som ett presidentval är. Jag tycker det är väldigt spännande och blir mer och mer intresserad ju närmre 6 november vi kommer. Dessvärre har jag inte hunnit med så mycket läsning i dag, men jag ska vid lämpligt tillfälle ta del av DN:s analys kring "Valets betydelse för den globala ekonomin - och din plånbok", "Så påverkas säkerhetsläget i världen" och "Därför kan en presidentkandidat inte vara ointresserad av idrott", bland annat. 


Balkongen var det ja. Jag har i flera dagar sett fram emot att ta tag i mina få kvadratmeter där ute. Inte för att jag tycker att det är så fantastiskt underbart att plantera kanske, utan för att jag gillar att skapa. Kreera. Komponera. Ut med det gamla och in med det nya. Eller kanske tvärtom - in med det gamla till soppåsen och diskbänken för rengöring av krukor, ut med det nya för placering och nöjd beskådan. Ungefär så här har delar av min dag sett ut:

Till att börja med måste man förstås som sagt plocka bort allt gammalt och slänga, innan man kan sätta nytt. Så ner med fingrarna i jorden och få lite skit under naglarna...

... i alla fall fram tills jag kom på att jag faktiskt har trädgårdshandskar. Och titta, de heter tydligen Emmy! Nästan som Emma, så jag tycker de passar mig bra!

Punk-Danne (födelsedagsgåva från en av mina kolleger som heter just Danne) vill vara med och jobba i jorden, vilket var mer än välkommet. Det är ju roligare att göra saker tillsammans!

Ibland går det vilt till och blodvite uppstår - precis som det enligt gårdagens DN gjorde när hysteriska kunder ville göra fynd hos konkursade Expert i en galleria i närheten. Jag slogs dock inte med någon utan råkade bara skrapa mig lite mot husfasaden i ett ögonblick av någon sorts iver för någonting jag inte längre minns. Punk-Danne vill dock inte se på eländet...

... men när det är dags för planterande är han med på banan igen! Första blomman ut är...

... silvernjurvinda. Ja den heter så, med lite fantasi ser bladen nästan ut som små njurar!

Hittade ju inga små dekorationspumpor på Plantagen eftersom det stället inte verkar förstå sig på sådant. Större sorter hade de dock, så det fick bli en orange lagom maffig för min lilla balkong! Gipshjärtan och gipsstjärna gör sällskap med årets nya favorit; svenska äpplen.

Just det, små äpplen som kanske inte kommer få ligga kvar länge, finns säkert en och annan fågel som kommer sätta sig och kalasa på min fina dekoration! Men det håller så länge det håller :)

Ja, så här blev det! Färgerna för denna höst är alltså vitt, orange, öppelrött/gult och grönt. Hostan, längst ner till vänster tappar sina blad om någon månad eller så, och kommer då få en skyddande mossa som en filt över sig. Till våren kommer sedan nya blad. 
Så nu är det fint ute...

... men inte lika fint inne, som synes, Punk-Danne gömmer sig till och med bakom vattenkannan, han vill inte kännas vid röran... Det är nu man undrar hur det kommer sig att det fortfarande inte finns någon som uppfunnit en apparat som gör att man bara behöver trycka på en knapp och så är allt i ordning igen?! Nåväl, det gick att städa bort alla spår även på egen hand. 

När det började skymma lite var det förstås dags att tända mysbelysning, levande...

... som den sort som behöver el. Nej, det är inte för tidigt på året för att ha belysning på balkongen, absolut inte! Det finns ingen anledning att skjuta upp myset om man inte är tvingad. På sin egen balkong gör man precis som man vill!


Jaha, vad tycker ni nu då - visst blev det en fin, hösthärlig balkong?! Jag är väldigt nöjd i alla fall, och det var en bra dag att göra i ordning på. Det har stundtals varit ganska varmt så när härligheten var iordningställd kunde jag sitta ute och äta lunch och sedan läsa bok en bra stund. Det gäller att passa på. Och även om det nu är alldeles väldigt mörkt där ute lyser myset in genom balkongdörren och jag kan bara konstatera: Dagens gladsak :)

2 kommentarer: