torsdag 29 december 2011

Årskrönika 2011 i stort och smått

När det nu bara är några få dagar kvar av 2011 vill ju även jag vara som alla medier med någon som helst självaktning. Även jag bör ju ha en årskrönika som heter duga! Eller i alla fall en krönika som lite kortfattat sammanfattar och knyter ihop års-säcken, för den som vill minnas - om den heter duga eller något annat kan vi kanske låta vara osagt. Jag tänkte ta den i två steg, i stort och smått. Dels Sverige och världens händelser så som jag minns dem, och dels mina egna händelser. Eftersom det är ett bildlöst blogginlägg (sorry) har jag festat till det lite med glada färger vid varje månad, håll till godo! Jag har förstås utelämnat massor - kan inte hålla reda på alla turer med Saab exempelvis. Jag har heller inte, vilket är taskigare, tagit med något om alla härliga människor som funnits runt omkring mig under detta år - all hjälp jag fått med handling, alla glada hejarop på sms, blogg och mail, alla hälsningar i form av blommor, kort, paket på posten och presenter. Jag har förstås inte glömt er som gjort detta!

Okej, då kör vi! Här har ni 2011 i ett kort (nåja...) stycke:

Sverige och världens januari:
* Bombdåd på Domodedovo internationella flygplats i Moskva. 35 människor omkommer och 130 skadas.

Emmas januari: 
* Inleder året nyopererad - äggstock nummer två och livmodern lyser nu med sin frånvaro i kroppen. Får inte bära mer än två kilo och måste därför ha hjälp med så vardagliga saker som att handla. Är hemma i Jönköping under de första veckorna, spelar spel och läser böcker. Förbereder mig för cellgifter och går och provar ut en lång blond peruk.
* Blir en utomjording - eller drabbas i alla fall av den känslan när jag får en portacat inopererad under huden. I portacaten sätter man nålen för att få in cellgifterna i kroppen. Den ska sitta där långt in på 2012, för säkerhets skull.
* Får första cellgiften tisdag 25 januari och ungefär ett dygn senare slår tröttheten och smärtan till - och jag undrar om jag ska må så här risigt i flera månader nu? Skapar mina cellgiftsmonster i slutet av månaden.

Sverige och världens februari:
* Den arabiska våren sprider sig i flera länder efter att ha startat i december 2010 i Tunisien, då Mohammed Bouazizi tände eld på sig själv efter att polisen hade beslagtagit hans grönsaksvagn. Massdemonstrationerna som följde spred sig till andra länder i arabvärlden och var startskottet för förändringar i det politiska klimatet. Bland annat spred sig demonstrationerna till Algeriet, Egypten, Libyen och Syrien. I just Egypten blir SVT:s korrespondent Bert Sundström misshandlad och förd till sjukhus efter flera knivhugg. Någon vecka senare tvingades president Hosni Mubarak avgå till följd av protesterna i landet.

Emmas februari: 
* Får den annars så bra sömnen helt förstörd på grund av alla medel som sprutas in i kroppen i samband med cellgifterna och börjar därför med sömntabletter.
* Börjar tappa håret och ser till slut ut som Sagan om ringen-Gollum, en rumpnisse eller Skalle-Per. Till en början är det ganska roligt, men när håret är helt borta drabbas jag av en helvetisk huvudvärk som gör att jag på nätterna inte ens kan ligga ner med huvudet på en kudde eftersom det gör så obeskrivligt ont. Det blir dock bättre med just den värken efter ett par dagar.
* Går på den populära make up-kursen som cancersjuka kvinnor får gå på och känner mig lite glamourös mitt i det sjukskrivna livet!

Sverige och världens mars:
* En kraftig jordbävning inträffar på Tohoku på Japans östkust och totalt beräknas 20 000 människor ha omkommit. Jordbävningen är den kraftigaste som drabbat Japan sedan mätningar infördes och sägs vara den femte största i världen sedan år 1900. Staden Fokushima drabbades av radioaktivt nedfall på grund av jordbävningen, då kärnkraftverket Fukushima I havererade.
* Håkan Juholt väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna vid en extrainsatt partikongress.

Emmas mars: 
* Får besked om en "förändring" i levern, ett besked som kommer visa sig återkomma månad efter månad efter...  Gör mitt första ultraljud med finnålspunktion i jakten på svaret på de mystiska örändringarna.
* Fortsätter ha väldigt ont i kroppen och vara kolossalt trött. Lyckligtvis får jag kraft nog att ställa till med härligt kakkalas för familj och vänner när jag fyller 34 år - krafter jag inte haft sedan cellgifterna startade!
* Slutar från och med denna månad att bråka med Försäkringskassan som efter några sura telefonsamtal bara har varit bra att ha och göra med.
* Skapar kraftfilurer, som kontrast till cellgiftsmonstren - inte alls för att krafterna kommit tillbaka (mer än till födelsedagsfirandet då) utan för att jag vill att cellgiftsmonstren ska få konkurrens i kroppen...
* Lär känna två "cellgiftskompisar", R och C, under min fjärde behandling (där jag för övrigt också av en annan patient antogs vara 40-45 år...)

Sverige och världens april:
* Ståtligt bröllop i England då prins William gifter sig med Kate Middleton.
* Höjdhopparen Patrik Sjöberg avslöjar i boken Det du inte såg att tränaren och styvpappan Viljo Nousiainen utsatte honom för sexuella övergrepp under hans karriär.
* Den så kallade Gryningspyromanen döms av Ystads tingsrätt till åtta års fängelse för bland annat grov mordbrand. I juni fastställdes domen av Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Emmas april: 
* Blir för första gången något rastlös en dag hemma hos mamma och pappa - ett gott tecken eftersom det betydde att jag i alla fall den dagen hade ganska mycket krafter och var ganska pigg.
* Letar vårtecken i trädgården och gör debut i en provhytt - första ordentliga stanrundan med klädprovning tillsammans med mamma det här året! I samband med vårkänslorna kommer också en del krafter till att stundtals vara ute och promenera och njuta av en nyvaken natur, men fortfarande har jag väldigt ont och är väldigt trött.
* Har mellan varven ingen som helst matlust och börjar verkligen tröttna på att äta leverpastej, som jag ätit varje dag sedan januari för att ha bra järnvärde inför varje cellgiftsomgång...

Sverige och världens maj:
* Usama bin Laden skjuts till döds av amerikanska trupper i Abbottabad, Pakistan.
* Miljöpartiet får nya språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin.
* Den bosniske krigsförbrytaren Ratko Mladic grips.

Emmas maj: 
* Får en ny sorts cytostatika eftersom Taxolen, en av de sorter jag haft från början, riskerar att ge mig bestående men. Detta gör på något sätt att cellgiftsbehandlingarna måste utökas från sex till åtta stycken - annars hade jag varit färdig den här månaden. Den nya sorten, Caelyx, är hallonsaftsrosa och känns lite som ett skämt!
* Förändringarna i levern leder till fortsatt huvudbry men läkarna säger att det "lutar starkt åt tumörer".
* Leker fotomodell för en dag och stukar/vrickar foten på väg till fotostudion eftersom jag gett mig på det dumma i att ta på skor med lite klack, trots att jag har urusel balans efter alla cellgifter.
* Börjar bli obeskrivligt trött på enorm smärta och enorm trötthet, tjurar ett par dagar men tar sedan nya tag.
* Min favoritvärktablett, Dexofen, försvinner ur apotekets sortiment och leder till ett jagande efter en ny, lika bra sort. Det blev nog aldrig ett slut på det där jagandet.
* Får låna dvd-utgåvorna av Lost av lillebror och ägnar hela sommaren åt denna fantastiska tv-serie i sju säsonger.

Sverige och världens juni:
* Centerpartiets ledare Maud Olofsson meddelar att hon avgår vid partistämman i höst.

Emmas juni:
* Förändringarna i levern som gick till tumörer har nu gått till att vara metastaser. Kanske. Typ. Det man vet med säkerhet är att de har minskat och att allt således går åt rätt håll.
* Tröttnar på att ha jätteont och vara jättetrött och vill bråka tillbaka med cellgiftsmonstren. Det anser jag görs lämpligast genom att sola, eftersom det är just en sådan grej jag egentligen inte ska göra... Inte helt logiskt nej, men det är skönt att strunta i alla regler ibland.
* Firar pappas 60-årsdag tillsammans med mamma, lillebror och svägerska. Det blir en väldigt bra dag med härligt umgänge, god mat och roliga aktiviteter. Samt brandkårs- polisbils- och ambulansutryckning.

Sverige och världens juli: 
* Den norske högerextreme terroristen Anders Behring Breivik spränger en bomb i regeringskvarten i Oslo innan han åker ut till Utöja där han skjuter ihjäl ett sjuttiotal ungdomar som är på läger på ön.
* Sydsudan förklaras som självständig stat.
* Den svenske journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson grips i Etiopien, misstänkta för terrorbrott.
* Den brittiska tidningen News of the World läggs ner efter 168 års utgivning. En uppmärksammad avlyssningsskandal blev dödsstöten.
* Sveriges damer vinner brons i fotbolls-VM.

Emmas juli:
* Får sista cellgiftsbehandlingen onsdag 6 juli. Trots allt leverpastejätande under året har jag för låga blodvärden och måste få extra blod innan hallonsaften. Känns som ett nederlag eftersom jag haft som mål att inte vara som många andra cellgiftspatienter och behöva tillsätta blod utifrån - men nu snubblade jag precis på målsnöret! Får i sammanhanget veta att jag har en ovanlig blodgrupp, B. Eftersom jag äter en hel del starka värktabletter firar jag sista cellgiften med alkoholfritt rosa bubbel.
* Tar årets första dopp i Vättern. Det visar sig tyvärr även bli sista gången jag badar detta år. Beror dels på att vädret sedan inte tillät så mycket sådant, dels på den trötta och smärtfyllda kroppen.

Sverige och världens augusti:
* Kravallerna i England, med upplopp och plundring i bland annat Birmingham, Liverpool, Nottingham och Bristol, pågår.
* Vänsterpartiets Lars Ohly meddelar att han inte ställer upp för omval vid partiets kongress i januari 2012.

Emmas augusti:
* Första läkarbesöket efter avslutade cellgiftsomgångar ger förvirrande men ändå bra svar om vad som händer i kroppen: blodproverna säger att det inte finns några aktiva tumörer - datortomografin säger att det finns metastaser. Det som nu finns i den där gamla levern har i vilket fall som helst minskat ytterligare.
* Är på southern gospel-festival i Jönköping men efter den svängen nere i hemstaden är det dags att börja leva Stockholmsliv mer ordentligt eftersom augusti är min sista hela sjukskrivningsmånad.
* Får besked om att jag har giftstruma efter att nästan ha fallit ihop av trötthet hos diabetessjuksköterskan. Medicinberoende i 18 månader från och med nu.
* Ser dokumentären Barn med cancer på SVT och bestämmer mig för att aldrig någonsin mer muttra och vara arg över att jag har ont och är trött, eftersom ett av barnen i dokumentären, Sigge, för det mesta är "en glad skit" trots att han vid sju månaders ålder fick en hjärntumör. Bär med mig dessa barns upplevelse under resten av året.

Sverige och världens september: 
* Flygolyckan i ryska Jaroslav inträffar, där ett passagerarplan störtar med hela hockeylaget Lokomotiv Jaroslavi ombord. Bland annat omkommer den svenske landslagsmålvakten och högt älskade HV71-profilen Stefan Liv.
* Annie Lööf blir ny partiledare för Centerpartiet.
* Palestinska myndigheten ansöker om medlemskap i FN.
* USA och världen minns på tioårsdagen terrorattackerna den 11 september 2001.

Emmas september: 
* Börjar jobba på 25 procent, väldigt roligt att komma tillbaka till något som påminner om ett normalt liv.
* Sörjer och saknar Stefan Liv.
* Tar tag i att rensa mina garderober, något jag inte ens skulle orka tänka på några månader tidigare. Känns väldigt bra att komma igång mer och mer och göra så mycket det går innan orken tar slut och smärtan sätter in. Men just orken börjar nu komma tillbaka i snabbare takt och stannar under längre stunder, den akuta smärtan avtar och finns bara där stundtals. Börjar kunna gå helt normalt i trappor, något som inte gått under cellgiftsmånaderna.

Sverige och världens oktober:
* Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt blir påkommen med att ha tagit ut för mycket bidrag för sin övernattningslägenhet och förtroendet för både partiledare och parti börjar sitt ras.
* Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymosjenko döms till sju års fängelse för maktmissbruk.
* Libyens förre ledare Muammar Gaddafi grips och dödas.
* Tomas Tranströmer tilldelas årets Nobelpris i litteratur.
* Carema anklagas för vanvård av flera äldre på äldreboenden i Stockholm. Vårdskandalen är en ständig följetong i medier under hösten.
* Sverige tar sig som bästa grupp-tvåa till fotbolls-EM för herrar 2012.

Emmas oktober:
* Välkomnar hösten som den första årstid detta år då jag kan leva hyfsat normalt. Börjar jobba halvtid.
* Nytt läkarbesök med samma gamla resultat som de senaste: Blodprover och röntgenbilder säger olika saker och förändringarna i levern fortsätter minska, både i storlek och till antal.
* Går och kollar HV71:s makalösa vändning mot AIK på Hovet. Gnaget såg ut att gå mot en solklar seger när de i tredje perioden ledde med 7-2, men hockeylaget i mitt hjärta vände och gjorde fem mål på fem minuter. Efter förlängning och straffar vann HV till slut med 8-7.
* Får en ny värktablett som ska hjälpa mot alla nervskador i framför allt fötterna. Lägger lite motvilligt Alvedon och Ibumetin på hyllan - den nya tabletten ska vara mycket bättre men har en flera mil lång bipacksedel med alla möjliga och omöjliga biverkningar, bland annat en som varnar för "olämpligt uppträdande".
* Åker på två veckors rehabresa till Mösseberg. Möter ett tiotal härliga cancersjuka människor som jag har väldigt roligt med. Tränar för fullt flera gånger per dag - stavgång, styrketräning, vattengympa, löpning, konditionshöjande...

Sverige och världens november:
* Greklands premiärminister Giorgos Papandreou avgår efter en period med politisk turbulens i landet, till följd av Greklands ekonomiska kris.
* Italiens premiärminister Silvio Berlusconi avgår och efterträds av Mario Monti.

Emmas november:
* Försöker hålla igång träningen även när jag kommer hem från Mösseberg. Funkar sådär, jobbet och julfixande av olika slag kommer emellan. Bättre lycka 2012.
* Mår i övrigt ganska bra, lite taskig känsel i fötterna men annars inget att direkt klaga på, det rullar liksom på.
* Är med på kusinens möhippa och ser fram emot ett gnistrande bröllop på nyårsafton!

Sverige och världens december:
* Riksbanken sänker reporäntan eftersom konjunkturutsikterna i omvärlden har försvagats och svensk ekonomi bromsas in. Man sänker med 0,25 procentenheter till 1,75 procent.
* Nordkoreas ledare och diktator Kim Jong-Il dör i sviterna av en hjärtattack. Sonen Kim Jong-Un tar över.
* Johan Persson och Martin Schibbye döms till elva års fängelse i Etiopien för bland annat medhjälp till terrorism.

Emmas december:
* Skapar en adventskalender i bloggen, naturligtvis innehåller den lucköppning varje dag!
* Har sällan bakat så mycket kakor som detta år - tidigare under året oftast tillsammans med mamma när orken har funnits tillfälligt, och nu mot slutet av egen kraft. Ställer till med julkakskalas i början av månaden.
* Åker ner till Jönköping helgen den andra advent för att gå på stor jubileumsmatch, HV71 firar 40 år och möter på stor utomhusarena Linköping i elitserien. Matchen visar sig dock bli riktigt usel och födelsedagsföreningen förlorar.
* Sätter mig för första gången i år i en frisörstol för att justera till kalufsen. Känns stort och mäktigt när man ett drygt halvår tidigare knappt hade ett hårstrå på huvudet...
* Får utmärkelsen Årets medarbetare under jobbets julfest och håller på att trilla av stolen i förvåning över detta fina utnämnande. Har bland annat "...inspirerat kolleger att se det positiva under en tuff period" och "...ha kämpat en svår kamp med livet som insats". Är fortfarande rörd!
* Firar en härlig jul, utan en överhängande vetskap om att det snart är dags att lägga sig på operationsbordet, som mellandagarna 2010.


Ja jag har naturligtvis glömt massor med viktiga händelser, men ni får vända er till andra årskrönikor för att få mer koll på vad som hänt under året - årskrönikor är som sagt poppis nu. Hörs, nästa gång förmodligen om något helt annat!

5 kommentarer:

  1. Visst har det hänt mycket i den stora världen, men allt som du varit med om det gångna året det är verkligen inte lite. Vilket tufft år du haft!!!!!
    Hade önskat att du sluppit allt detta. Bär med mig din fighting anda som du visat och önskar AV HELA MITT HJÄRTA att du ska få bra dagar framöver och ett RIKTIGT BRA 2012, ja ditt allra bästa år!!!!!
    STÖRSTA KRAMEN TILL EMMA!

    SvaraRadera
  2. Oj, oj! Har inte riktigt läst allt, men ditt år är inte av det helt vanliga slaget. men det du varit med om har du trots allt tagit dig igenom, med både monster och kraftkompisar! Du är helt makalös, mod och styrka har funnit med hela tiden trots vär och trötthet har du sett frmåt!!!!! Wow! Lycka till nu 2012!

    SvaraRadera
  3. Isa: I jämförelse med vad som hänt ute i världen är nog mitt ganska litet, men för mig har ju det som hänt i mitt liv varit stort. Det kommer nog bli ett bra år nästa år tror jag :)
    Kram!

    Anonym: Nej det är kanske inte så att man gör alla de där sakerna varje år - som tur är! Ja man måste se framåt, något annat finns inte! Tack!

    SvaraRadera
  4. Vilken årskrönika! Mycket har verkligen hänt både ute i världen och i ditt liv. Men nu får du/vi lägga det gamla året bakom oss och se fram emot det nya. Önskar dig ett VERKLIGT GOTT NYTT ÅR helst med bara positiva händelser.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Ylva: Ja det har varit ett ganska intensivt år på sina håll! Absolut, nu är det dags för nya tag :) Detsamma till er och hälsningar från mor och far!
    Kram!

    SvaraRadera