onsdag 21 december 2011

Lucka 21

"En trevlig sak så här års är alla julkort man får...", för att citera det mest sedda tv-programmet på julafton. Just det, Kalle Anka och hans vänner skickar ju julkort med motiv från exempelvis husvagnssemestrar, ekorrar i granen och ett gäng dvärgar som flamsar omkring. Även jag skickar, och får, julkort. För det mesta gör jag mina egna hälsningar eftersom jag, som ni vet vid det här laget, är pysslig som en hel dagisklass! Den här gången blev det tomtar som säger god jul och med hjälp av dagens lucka får även ni som inte fått ett eget kort en hälsning :)

Det första julkortet sägs ha gjorts av en britt år 1843. Seden spreds till Sverige från Danmark och Tyskland och blev väldigt populärt under sent 1800-tal. Världens största julkort sändes för övrigt 1968 och var hela 9 600 meter långt och vägde 2 ton. Hälsningen kom från hemvändande amerikanska soldater och var ägnad kamraterna i Vietnam. Det levererades i form av en pappersrulle med ett specialchartrat plan. Det ni! 

3 kommentarer:

  1. Så fiiina julkort du gör, du är allt bra omtänksam du!!!
    Nu rusar jag igen , det är mycket nu....
    Kramen!

    SvaraRadera
  2. Visst är det roligt när det dimper ner ett julkort i brevlådan, synd om den traditionen försvinner. Så fina julkort du gjort, Hej tomtegubbar!
    Julhälsningar!

    SvaraRadera
  3. Isa: Ja jag blev rätt nöjd med dem, väldigt pilligt att göra men kul :)
    Det brukar vara så den här tiden på året ja!
    Kram!

    Anonym: Det är en tradition som borde bli mer som den var förr tycker jag, jag gillar den skarpt! Mer julkort åt folket :) Tack!

    SvaraRadera