fredag 29 april 2011

Finaste promenaden utmed Vättern

I dag har jag tagit i från tårna och använt hela fötterna riktigt mycket. De må göra ont och sticka men ibland måste man liksom tänja på gränserna för vad man klarar av. Någon gång mellan morgon och förmiddag stod långpromenad på schemat denna soliga dag - och givetvis ska ni få följa med på denna fina tur när jag stolt presenterar Jönköpings vackra Vätterstranden :)

Så fort snö och is försvinner brukar mina föräldrar, och jag när jag är här och kan, gå längs med Vätterstranden, en promenadväg som är hur många kilometer som helst (nej, det är den förstås inte men jag vet inte exakt hur lång den är. Men jag överdriver inte, den är många kilometer...). De/vi tar en snabb walking - de med stavar, jag utan - på en halvtimme, sedan vänder de/vi och går tillbaka samma väg lika snabbt, varpå promenaden blir en timme lång. Alla går i sin takt och sedan möts vi vid startpunkten, alla glada med solsken i blick och mer eller mindre trötta. Jag har längtat efter denna promenad hur länge som helst, jag gillar nästan alltid att gå och allra mest här. Krafterna har inte alls funnits för en vanlig snabb walking och det lär tyvärr dröja innan jag kan ge mig ut på samma sätt som förra sommaren, men i dag bestämde jag mig för att ta en lagom, lugn tur i min egen takt.

Här är start och mål för promenaden. Det är första gången jag ser världens trevligaste sjö, Vättern, på nära håll detta år.

Vid detta fototillfälle hade jag inte kommit så värst många meter. Är man en slö människa kan man sätta sig på en solig bänk och beundra utsikten, men jag har pigga ben! I alla fall här. På tillbakavägen var jag däremot nästan frestad att sätta mig... Men nu fortsätter vi!

I denna trevliga och väldigt rena sjö brukar vi bada på somrarna. Inte just här dock, men jag vill visa hur det kan se ut när man går från sandstranden ner till vattnet. Fint värre - även om det är lite småstökigt på stranden med pinnar och grejer. Men det kan man leva med!

Nu har stranden bytts ut mot gräs och stenar (men det finns flera kilometer strand längre fram, om nu någon undrade). Där uppe i smeten bland hus bor mamma och pappa. Och jag, just nu då. Och titta så spegelblank och fin Vättern är!

Då har vi kommit fram till hamnen och Piren! Jag älskar båtar, bryggor och båthus och tror alldeles bestämt att jag ska bli en båt i mitt nästa liv! Här brukar det vara fullt med båtar på somrarna, men vi är ju inte där riktigt än. Några båtar får ni vila ögonen på i alla fall.

Det här är starten på Piren, en kändis i Jönköping. Här är det fullt med folk på somrarna, det ligger ett gäng restauranger längs med vattnet och man kan köpa god glass i den här kiosken...

... och om man vill kan man sitta här, nästan mitt i plurret, och äta den!

På motsatta sidan glasskiosken finns denna charmiga fiskbod, Pirens fiskförsäljning...

... där man bland annat kan köpa dessa firrar och ta med sig hem för att smaska på! Fisk som fångats i Vättern är godast i hela världen. Bara så ni vet.

Vill man äta fisk på restaurang går det också bra förstås, det här är det första av matställen som ligger i en lång rad.

Nu har mamma hunnit vända (så nu förstår ni att det gått en halvtimme) och mött mig på Piren. Då får hon agera fotograf och jag får vila, samt synas på bild.

"Hmm, man kanske skulle släppa taget om staketet och hoppa i vattnet?"

Här, på en av alla restauranger, kan man sitta och ha det trevligt, äta och dricka gott. Om man får tråkigt kan man vända blicken åt höger...

... och titta ut på denna fina vy med vatten och båtar och grejer! Heja Piren!


Ja, det var dagens promenad i bilder det! En riktig kick kan jag meddela. Tyvärr blev jag helt slut efteråt så det blir nog ingen promenad för mig i morgon, jag har inte riktigt den kraften än :( Men en vacker dag ger jag mig ut igen! Så det så.

Bäst just nu: Stranden och vattnet ligger kvar även den dagen jag har fulla krafter igen...

9 kommentarer:

  1. Bra, att dina fötter har burit dig idag! Trevlig valborgshelg!

    SvaraRadera
  2. Vad glad jag blir när jag läser att du orkade ta dig ut en sväng.
    Hoppas att du snart kan ta de snabba stegen som du längtar efter men, som du brukar skriva...ett steg i taget, en fot framför den andra.... eller något i den stilen.
    Mer ork och kraft för varje dag, det är vad jag önskar dig. Du är så tapper!
    Kramar till världens bästa Emma!!!!

    SvaraRadera
  3. Bra Emma, så härligt att du fått njuta av våren och solen idag. Självklart ska du ut och gå längre och snabbare än föräldrarna. Inte i morgon, men en annan dag, längre fram. Allt har sin tid, står det i Predikaren. Så är det nog. Vila har sin tid. Sjukdom har sin tid. Men sen. Akta er Jönköpings- och Huskvarnabor. Då kommer Emma! Kramar från Majken

    SvaraRadera
  4. Vad härligt att du orkar promenera litt! Såg fint ut! Ikväll kan du glädjas åt Bajen vinsten! Jag, Edvin å håkan har chillat hemma då anton va på matchen. Vi får ses snart då du e hemma igen, kan vi promenera tillsammans! Kram

    SvaraRadera
  5. Den strandpromenaden kan ju nästan mäta sig med Stockholm. Men jag är mer nyfiken på om Jönköping har roligare plåster än Stockholm. Din välskrivna blogg missade denna spännande kamp. Jag väntar på upplösningen av dramat!

    SvaraRadera
  6. Monica: Ja de har varit snälla i dag :) Detsamma och kram!

    Isa: Ja det var riktigt skönt! Precis, gör man så kommer man till slut till den dagen då allt fungerar som vanligt igen :) Tack och kram!

    Majken: Hahaha, fast det är tveksamt om jag kommer dit, jag har hurtiga, snabbgående och uthålliga föräldrar! Ja man får lära sig det där med att allt har sin tid, för så är det ju faktiskt... Kram!

    Karin: Ja visst är det bra att jag kan ta mig framåt, jag gillar det :D Att jag kan! Låter skönt, lite fredagsmys för er alla :) Absolut, låter som en bra promenad, med barnvagn springer man ju inte fram i 180 direkt, det passar mig... Kram!

    Gunnar: Stockholm är i mångt och mycket bättre än Jönköping - men i det här fallet har inte Stockholm mycket att komma med, Vätterstranden äger!! Men okej, det finns ju mycket fint hemma i 08-land också :) Visst ja, jag glömde ju det, hur kunde jag?!? Ingen stad gick segrande ur striden, båda plåstren var lika tråkiga. Möjligtvis blir det lite stilpoäng till Stockholm eftersom Jönköpingsplåstret satt lite hårdare och var svårare att få av... Kram!

    SvaraRadera
  7. O, vilken härlig promenad du/ni tagit idag. Vi bor i en fantastisk bygd. Själv vandrar jag uppe på berget 1 timma varje morgon. Inte dumt det heller. Önskar nu att du skall kunna fortsätta att vandra. Och få njuta av den underbara våren.
    Ha en underbar 1 maj helg.
    Hälsokramar i kubik från oss på andra sidan Vättern.

    SvaraRadera
  8. Ja nu är det verkligen fint nere vid stranden. Jag blir alldeles lycklig av vattnet, solen, sanden och utsikten. Det är bara att ta vara på den fantastiska naturen. Skönt att du orkade med en promenix idag:-) Själv sitter jag i kyrkan och är värd med Oscar (som just nu är på "låsrunda"). Ses snart och Ha en skön lördag! Kramar Lina

    SvaraRadera
  9. Ylva & Lasse: Verkligen, den här vägen är så fin :) Nej det låter inte så tokigt, lär ju vara bra utsikt där med! Detsamma och kram!

    Lina: Jag med, det går ju inte att bli annat av allt det där!! Ja, jag ser fram emot fler promenader där när krafterna återkommer :) Det gör vi, kram!

    SvaraRadera