tisdag 31 maj 2011

Sorger, kriser och de fyra H:na

Med tanke på hur mycket det blåst i dag är det smått magiskt att man fortfarande håller sig på benen. När jag kom hem från sjukhusbesöket i förmiddags och gick ut på balkongen låg det ett brev där på golvet, innehållandes - en napp.
- Jag hoppas inte du trodde det var något meddelande från al-Qaida, sa grannen några våningar upp, när hon lite senare ringde på dörren för att förklara det märkliga brevet. Hennes dotter och barnbarn hade varit och hälsat på men på väg hem, ute på trottoaren, upptäckte dottern att nappen var kvar uppe hos mamman. För att slippa gå ner la mamman nappen i ett kuvert och skickade ner det från balkongen. Vinden ville dock något annat och förde ner brevet till min balkong - där jag inte kände mig utsatt för något terroristattentat men jag undrade förstås lite varför jag fått en napp på golvet... Nåväl, slutet gott allting gott.

Klarade mig från att blåsa bort både på väg till och från sjukhuset i förmiddags. Träffade ju en dietist i dag, vi pratade om min ibland ickeexisterande matlust. Kommer få näringsdryck från och med nästa vecka, diabetesanpassade med allt vad det innebär, i smakerna jordgubb, skogsbär, vanilj och cappuccino. Känns bra, att bara kunna gapa och svälja är en enorm fördel när kroppen gör ont och det ibland till och med är ansträngande att tugga.

Det mest intressanta i dag inträffade dock innan sjukhusbesöket. Fastnade framför SVT:s Gomorron Sverige innan jag gav mig iväg och denna gång tycktes de ha ett tema kring sorger och kriser ur sjukdoms- och dödssynpunkt. Allt började med en intervju med Monika Nyström, lyssnarnas Sommarvärd 2011 i fantastiska Sommar i P1 (startar 25 juni klockan 13.00 - och om det mot all förmodan inte känns som sommar innan gör det det helt klart då!). Hennes bidrag "Han dog i mina armar" fick flest röster av de tio finalisterna. Hösten 2007 fick Monikas man besked om en tumör i ryggen och ett och ett halvt år senare avled han. Kvar stog en familj som måste överleva sorgen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=4531034 säger Monika Nyström bland annat:
"När man går igenom sorg, som jag och mina barn gör, möts man ofta av rädsla. Det har blivit tydligt för mig hur svårt människor har för att prata om sorg och om hur sorgen fungerar. Jag vill sätta ord på hur det har varit och är för oss. Hur vi faktiskt kan säga att vi är lyckliga trots att vi bär sår i våra hjärtan".

Jag kunde känna igen så mycket av det hon sa i intervjun i SVT. Jag hörde förvisso bara slutet men jag tyckte verkligen om henne och förstod henne. Sorg behöver ju inte bara komma när någon dör, en allvarlig sjukdom kan ju också leda till sorg, för den drabbade och för de anhöriga. Hon sa att hon hade lärt sig se det stora i det lilla och där känner jag igen mig. Att se på livet på ett annorlunda sätt, i många fall på ett bättre sätt, gör man kanske bara när man är med om något som vänder upp och ner på allt. 20 juli ska i alla fall jag lyssna på Monikas Sommarprat!

Sorgpratet fortsatte med panelen, denna gång bestående av Pamela Andersson, chefredaktör för sporttidningen S, och en kriskonsult vid namn Peter Jansson. De båda fick frågan om hur man ska bete sig mot människor som lever i sorg. Tänk människor vars anhöriga dött, människor som är sjuka eller har sjuka anhöriga, människor som går igenom en svår separation eller något annat. Kriskonsultens råd var det absolut bästa jag hört:
- Allt kan sammanfattas i de fyra H:na, sa han. Häll i, håll ut, håll om och håll tyst.
Häll i. Människor i kris glömmer ibland att äta och dricka. De kanske lever i chock eller tycker det är helt meningslöst att äta när livet ändå "tagit slut". Som stöttande partner, vän, familj, kollega kan du se till att personen får i sig det den behöver, i alla fall i vätska. Vatten, juice och så vidare.
Håll ut. Det tar tid. Man kan inte förvänta sig att en person som går igenom sorg ska vara sitt normala jag på en vecka. Tålamod krävs, både för den som befinner sig i skiten och den som står lite utanför.
Håll om. Förklaring överflödig. En innerlig kram säger ibland mer än tusen ord.
Håll tyst. Du behöver inte alltid säga så mycket, inte ens den som sitter i sorgen och är i desperat behov av hjälp förväntar sig att du ska komma med de förlösande orden, de ord som gör att personen reser sig upp och säger "Hipp hipp hurra vad livet är härligt!". Ibland är det läge att bara vara tyst, låt den sargade människan tala i stället (däremot inte sagt att du aldrig ska säga något förstås, men det har du nog räknat ut själv...).

Alltså, det här var så sjukt bra! Visst kan det vara jobbigt att möta folk som är ledsna, förtvivlade och nedbrutna - men så svårt behöver det inte vara! Att bara vara där för oss som stundtals mår dåligt, vara en vän, kräver inte så hysteriskt mycket! Låt bara inte tiden gå - att höra av sig ett halvår eller ett år senare blir lite... konstigt. I vilket fall som helst, vill ni se inslaget går ni in på http://svt.se/2.116970/gomorron_sverige och klickar på "Panelen om sjukdomar". Lite dålig rubrik, för så mycket sjukdomssnack är det inte...

Nu blir det en lugn kväll. Ha det bra där ute!

Bäst just nu: Inget speciellt, läget är bara bra rakt upp och ner. Ont i fötterna men om några minuter ska jag sträcka ut mig i soffan och vila kroppen, kolla på tv och bara slappa. Det kan räcka för att det ska kännas bra.

14 kommentarer:

  1. Jag säger bara, så otroligt bra skrivet!!!
    Det är mycket jag tänker när jag läser, men det får räcka med ännu ett,
    otroligt bra!!!

    Världens största styrkekram till Emma!

    SvaraRadera
  2. Precis! Just så är det. Ditt tillägg om att inte vänta med att höra av sig är klokt, mycket klokt. Förmodligen är det väntan att höra av sig som gör att så många vänner försvinner i kriser. Folk värjer sig för att de inte begriper att det räcker med att hålla om och hålla tyst (typ), och så går tiden och blir alldeles för lång för att kunna ta upp kontakten igen. Mycket ledsamt.

    Hörde samma Monika på radion i morse. Hon intervjuades om sitt program. Reportern som intervjuade henne var så uppenbart besvärad av hennes situation, han blev - som jag uppfattade det - oerhört forcerad i sina frågor och det kändes som han önskade att tiden skulle gå lite fortare så det blev dags för nyheter och han fick avrunda. Hon däremot var lugn och cool. Rätt typiskt kanske. Tänkte jag och vred mig lite av obehag samtidigt som jag log lite för mig själv. :)

    Snart mojnar vinden och det blir balkongtider! Kram på dig!

    SvaraRadera
  3. Hörde denna tjejen på P1 morgon imorse. Fängslades direkt av hennes sätt att beskriva sitt liv. Jättebra. Skall absolut lyssna till hennes sommarprogram.Din beskrivning också oerhört bra. De 4 H:a är verkligen något att tänka på.
    Dagens solsken önskar vi även imorgon.
    Kram och god natt!!

    SvaraRadera
  4. Där satte du huvudet på spiken, bra bra! Det är därför jag hör av mig ofta, bara så du vet att jag inte glömmer bort dig och din situation.
    Håll ut, yes det tänker jag göra! Ska kolla länken senare, det lät så bra och klokt. Sov nu gott!
    Bästa, mesta kramen tjejen!

    SvaraRadera
  5. Hej så kloka ord, tänk att det ska vara så svårt.. Bra att du tog upp ämnet, alla bär vi på våra känslor men ack så svårt det är att hantera dem på det sätt som de är avsedda för. Vi borde alla bli bättre på detta och då är det bra att börja tala om dem. Det är ju en del av livet. Nu ska jag krypa till sängs och hoppas att inte åskan mullrar i natt. Kram

    SvaraRadera
  6. Inger: Ett otroligt bra räcker gott :)
    Kram!

    Monica: Helt sant! De flesta som är med om stora svåra saker i livet brukar ju säga att de då vet vilka som är deras verkliga vänner och jag tror på det. Och visst är det ledsamt när tiden bara går, ju svårare blir det ju att höra av sig, så det verkar dumt att skjuta på det! Jag kan förstå att man är rädd att höra av sig för att man inte har så mycket vettigt att säga - men det är ju ingen som begär att man ska kunna säga "rätt" saker, för vad är det?! Nej, att bara finnas där räcker långt :)
    Åh nej, vad jobbigt! Då var han på helt fel plats kan man säga. Men ja, hon verkade lugn och cool, tror det kommer bli ett riktigt bra program!
    Det låter härligt! Kram tillbaka!

    Ylva: Ja visst blev man sugen på att höra mer?! Och ja, de fyra H:na är riktigt bra, så enkla egentligen men alldeles utmärkta :)
    Det gör vi, och gärna lite mindre blåst också...
    Kram!

    Isa: Tack! Du gör helt rätt, du är trogen du :)
    Detsamma och kram!

    SvaraRadera
  7. Britta: Ja jag tyckte det var så intressant och att de fyra H:na var så bra! Helt sant, att prata om det är ju alltid ett bra sätt att ta sig igenom det svåra!
    Sov gott och kram!

    SvaraRadera
  8. Hmm, detta braiga inlägg- 7 kommentarer, hmm.......hmm......
    Ok nu blev det 8 förresten.
    Allt gott till dig du tappre kämpe, kraaaaaaaaam!

    SvaraRadera
  9. Isa: Hehe, ja visst borde det vara många fler?! Tack och kram!

    SvaraRadera
  10. De där H:na var väldigt braiga. Har ju inte gått igenom någon hemsk sjukdom själv (än), som du, däremot mina båda föräldrar. Det som slog mig mest var att de jag trodde var mina bästa vänner försvann när jag fick sorg. En av de bästa vännerna vet jag hade svår dödsångest för egen del och därför orkade hon inte finnas där. Men jag blev rätt ledsen ändå och hade behövt hennes stöd då.
    Däremot dök det upp människor jag trodde var "bekanta" och bara fanns där, hörde av sig och tröstade och lyssnade. Fantastiskt!!! Men det var inte de jag trodde skulle finnas där. Det är väldigt livslärorikt att gå igenom svåra saker ;-)
    Koltrast- och syrendoftskramar
    Lise-Lotte

    SvaraRadera
  11. Lise-Lotte, jag håller med dig helt och fullt. De man önskade skulle finnas där försvann helt, puts väck, borta med vinden, jättemärkligt. En del förväntar att vi ska höra av oss om vi behöver hjälp, men det är ju inte så det går till när man har det som svårast. Kraften att höra av sig finns helt enkelt inte. Det gäller ju absolut i första hand Emma men även oss som föräldrar. Många funderingar snurrar i huvudet och blandas med med allt det svåra som Emma måste gå igenom.
    Förlåt Emma att jag tog dethär forumet att kommentera Lise-Lottes inlägg men jag kunde inte låta bli eftersom jag så väl känner igen mig i det. De fyra H:na är väldigt, väldigt bra.

    Önskar dig Lise-Lotte och Emma också förstås, en bra dag!
    Lövkojedoftande kramar
    Inger

    SvaraRadera
  12. Lise-Lotte och Inger: Ni har sagt allt sant och vettigt redan, för det är precis så! Man blir både ledsen, arg, glad och förvånad över folks reaktioner och förmåga att höra av sig eller inte höra av sig. Men det är en trevlig upplevelse när de man inte väntat sig hör av sig och hejar på - och jag väljer att fokusera på dem istället för de som inte hör av sig.
    Mamma, det var helt okej :)
    Inte så många doftande kramar alls eftersom jag är lite täppt i näsan just nu, men kramar i alla fall :)

    SvaraRadera
  13. Så klok du är, fokusera på rätt saker. Bra lärdom, men oj så svårt.
    Kram!

    SvaraRadera
  14. Anonym: Tack! Ja det är så man får göra så ofta man kan. Ibland går det, ibland inte...
    Kram!

    SvaraRadera