måndag 9 maj 2011

"Det lutar starkt åt tumörer"

Du ska faktiskt tro det blir sommar, för jag har satt fart. Just det, i dag har jag dragit mitt strå till stacken. Jag har kanske inte gjort så att blommorna blommar eller gjort små fågelbon här och där - men jag har för första gången i år tagit på mig sommarklänning och gått ut barbent! Mer sommar än så blir det inte.

I dag har det varit full fart ute i verkligheten. Förmiddagen ägnades åt blodprov, den här gången var jag svårstucken, efter två försök i armvecket gav sköterskan upp och det fick bli ett stick i fingret i stället. Lyckligtvis visade sig proverna vara så pass bra att det blir cellgifter i morgon.

Nu ska man dock inte tro att det var frid och fröjd med det. Så fort jag kom in till doktor E frågade hon:
- Hur är det med stickningar i händer och fötter?
Berättade att det sticker väldigt mycket stundtals och att jag ibland har svårt att hålla i saker. Jag tror att jag har ett fast grepp men sekunden senare visar det sig att saken jag "höll" i i stället ligger på golvet. Det går väl an så länge det inte är ömtåliga saker - små bebisar, dyrbara glasvaser, en bricka full med mat eller ett nyöppnat mjölkpaket - men den dagen kommer nog komma när jag inte klarar av att undvika en olycka.
- Vi måste genast byta cytostatika, det finns en risk att du får bestående men annars, svarade doktor E och tittade allvarligt på mig.
- Du får en annan sort i morgon, den tas i normala fall med fyra veckors mellanrum. Risken finns att du måste få mer än en behandling på grund av det, fortsatte hon. Jag antar att det är en mildare sort, som kanske kräver fler behandlingar än den enda jag egentligen skulle haft kvar. Det känns lite surt, jag hade gärna nöjt mig med morgondagens omgång och sedan vinkat adjö till cellgiftsmonstren.

Hur det blir med det där får jag inte reda på än på ett tag. Vecka 23 (nu är det vecka 19) ska jag träffa "min" läkare och innan dess ha gjort några undersökningar som säger om jag behöver fler behandlingar eller ej. Man kan ju alltid hålla tummarna.

Men inte heller med detta ska man tro att det var frid och fröjd. Doktor E tog tag i evighetsfrågan "förändringar i levern". Det känns som det har pratats om de där förändringarna i flera månader, det var längesedan jag gjorde den första undersökningen kring vad dessa förändringar kan tänkas vara.
- Vi vet fortfarande inte, det finns en del konstiga saker i kroppen som man inte vet vad det är för något - men det lutar starkt åt tumörer, sa doktor E.
- Jaha, sa jag och tänkte "nu borde jag ju känna någonting. Sorg? Ilska? Frustration? Förvåning?" Men nej, inget. Jag antar att det är för att jag sällan jagar upp mig för saker. Det känns liksom onödigt, det är bättre att ta den eventuella smällen när jag får ett mer ordentligt svar. Dessutom behöver inte tumörer vara elakartade, så det så. Alltså: Jag återkommer när jag vet mer, vecka 22 är det undersökning med röntgen bland annat och efter det bör jag få veta mer.

Efter avslutat läkarbesök var det apoteksbesök. Ett resultat av blodprovet visade att jag hade för låga saltvärden så nu var jag tvungen att hämta ut ny medicin. Har haft det sköna högkostnadsskyddet ett bra tag nu, där medicinen har kostat pyttelite eller varit gratis, men nu var det slut på härligheten, 500 kronor fattigare blev jag - för bara lite salttabletter! Kanske borde ätit fler salta pinnar denna tid...

Väl ute i solen igen blev livet genast roligare, då var det besök hos vännerna Jessica, Erik och Vilmer.  Vänner, fika med fruktsallad och hembakade kakor, små barn (Vilmer är väldigt snart ett år), balkongliv, prat och skratt är guld värt!

Vilmer gillar mina Converse och har alltså väldigt bra smak, trots att han bara är ett år!

När skorna inte är i blickfånget längre kan man ju bli lite fundersam...

... men det finns ju andra roliga saker att leka med! En innebandyklubba till exempel.

Go och glad bebis!


Nu ska jag slappa lite framför tvn, samt äta salttabletter!

Bäst just nu: Sommarvärmen. Vänner. Kakor man får ta med sig hem. En dag som bara krävt värktabletter på morgonen. Sommarklänning. En charmig bebis. Livet är faktiskt ganska bra :) 

12 kommentarer:

  1. Finaste älskade Emma, ännu en tung dag fylld med ny oviss väntan, alla dessa tunga besked som du får ta emot. Smärtsamt är bara förnamnet.
    När det kändes som tyngst idag ringer telefonen och du bubblar och berättar om sommarklänning, barbent, sol och att du kände dig pigg! Märkligt att det ofta är du, utan att veta om det, som lyfter och lättar bördan. Hur hänger det ihop, det är ju du som ska lyftas??? Var kommer din kraft ifrån??? Du har med din inställning så otroligt mycket att lära ut till oss gamlingar.
    Vi är med dig varje minut, eller, vi är med varandra.

    Världens största styrkekram till vår Emma!

    SvaraRadera
  2. Beundransvärda, fighting Emma. Rapporten idag var inte så rolig att läsa. Men du är så beundransvärd och enormt bra på att hitta soliga och positiva saker/händelser i livet. Och då går det ju lättare. Du är i våra tankar imorgon.
    Önskar dig en skön natt och förnyade krafter för imorgon.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Inger & Staffan: Ja du, om jag visste var kraften kom ifrån hade jag sålt den på flaska till alla som behöver (och blivit rik på kuppen)! Jag är nog bara en ganska lugn person, det känns onödigt att ta ut något i förskott. Har full tilltro till sjukvården och tror att de fattar rätt beslut som leder till att allt blir bra till slut. Vet att i morgon är en annan dag och då kanske allt är bättre. Vet att det finns de som har det mycket värre. Tja, det är nog flera saker som gör att jag känner mig lugn och hittar bra saker i livet, för livet är ju mer än en sjukdom :)
    Styrkekram tillbaka!

    SvaraRadera
  4. Ylva: Tack :) Ja det finns ju så mycket soliga och positiva saker, man får fokusera på det - för det är ju roligare!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Vilken otur! Här har vi gått och trott att saker och ting skulle ta slut nu och så kanske de inte gör det. Samtidigt är det ju tur att de tar dina besvär på allvar och byter gifter så du inte får bestående men. Så det där med tur och otur är lite svårdefinierat.

    Tänk salta pinnar för 500, vilket party! Men kanske inte det effektivaste för den med saltbrist. Men kanske går det att kombinera saltpiller med pinnar? För maximal effekt och mycket nöje, liksom. :)

    Håller med dig om det där med att oroa sig. Det bästa är ju att först ha något att oroa sig för innan man gör det. Därför tycker jag du resonerar så klokt. Men det är stort att orka leva i det lugnet! Tur att du ändå försöker - och verkar lyckas så väl! Kram!

    SvaraRadera
  6. Monica: Ja det är ju lite småtjurigt när det inte går riktigt som man vill. Men det är ju lätt värt det om jag slipper bestående men!
    Hahaha, nu snackar vi tokfest :D Låter som att piller och pinnar är ett vinnande koncept, jag ska köra på det!
    Precis! Om det visar sig att man oroat sig i onödan känns det ju just onödigt... därför tänker jag fortsätta vara lugn, så länge jag kan! Kram!

    SvaraRadera
  7. Emma du är min hero! Jag tänker på dig idag jättemycket. Jag skulle lätt köpa en flaska lugn av dig.
    Största bästa tisdagskramen till bästa tjejen!

    SvaraRadera
  8. Hej Emma! Skickar lite kramar och solstrålar till dig idag. Vi tänker på dig här ska du veta!
    Idag vaknade jag 06.30 av att lille Elliot låg och jollrade...och Fredrik var kvar hemma! En liten vardagsöverraskning.. har han tagit ledigt idag! Kul! Så idag blir det fix på altanen, fika i stan och kanske lite gekåsbesök för att handla årets grill! Kram bästa Emma!

    SvaraRadera
  9. Lise-Lotte Lindgren10 maj 2011 kl. 14:00

    Å vad segt med kanske en behandling till, men att få bestående men är ju inte heller något lockande alternativ.

    Vilmer har har inte bara bra skosmak, utan väldigt bra frisyrsmak eftersom han har valt samma frisyr som du ;-)

    I dag har vi varit ute och stavgått runt Riddarfjärden. Kanonskönt var det och världens ljuvligaste väder i världens ljuvligaste stad!

    Stor kram!
    Du får komma hit nån dag och ha lunchpicknick vid vattnet med oss!
    L-L

    SvaraRadera
  10. Isa: Tack :) Jag kan sälja en dos lugn billigt när jag kommer på hur det ska gå till att få ner lugnet i flaskan!
    Kram!

    Karin: Tack, och så mysigt med ännu mer sol - det gillar jag :)
    Åh, låter som en perfekt dag ju! Altan och grill är en strålande kombination!
    Kram till dig fina kusinen!

    Lise-Lotte: Haha, nej då väljer jag hellre en behandling till, eller till och med flera behandlingar! Det blir liksom ohållbart att ha så mycket stick i fötterna att man inte har någon känsel i dem...
    Hahaha, ja han är en klippa på många sätt den där gossen :D
    Det låter härligt! Jag ser fram emot att kunna gå normalt någongång framöver...
    Det vore mysigt, ska absolut styras upp!
    Kram!

    SvaraRadera
  11. josefina-syrran11 maj 2011 kl. 05:44

    Du är så härlig Emma! Om du visste hur mycket jag tycker om dig o hur mycket du stärker folk med din inställning! Bamsekram

    SvaraRadera
  12. Josefina: Tack snälla du :) Och jag gillar dig också ska du veta! Bamsekram tillbaka!

    SvaraRadera