onsdag 18 maj 2011

Så less på skiten...

Jag får ibland frågan om det jag skriver i bloggen verkligen är sant, då oftast syftandes på hur jag tar den här sjukdomsresan. Jag upplevs nog oftast som positiv, envis och med en portion kraft som jag vill förmedla ska ta mig igenom det hela. Sanningen är: ja, det jag skriver är absolut sant. Kanske inte alltid hela dagens sanning men alltid stundens. Det jag skriver just när jag skriver det är det jag känner. Att det inte alltid är hela dagens sanning beror förstås på att det går så mycket upp och ner, mår jag bra på förmiddagen gör jag det inte alltid på kvällen men om jag då skrivit tidigt på dagen är det ju just bra jag mår, då. Jag tycker det är bäst att hålla sig till sanningen, inte göra den bättre eller sämre än den är.

Av den anledningen blir följande rapport inte det minsta positiv utan ganska mörk. För nu har jag haft två dagar när jag inte mått det minsta bra och nu börjar denna överjävliga resa med sjukdom, cellgifter och biverkningar sätta sig djupt, jag är helt enkelt väldigt låg. Inte bara på grund av de två senaste dagarna förstås - jag är bara så obeskrivligt trött på smärta, värktabletter som inte hjälper, nya biverkningar som gör ont på ett nytt sätt på nya ställen, känslan av att vara så svag så varenda steg är en utmaning, avsaknaden av lust och kraft. Ibland tror jag att jag ska driva mig själv till vansinne för ibland känns det som att jag aldrig kommer bli frisk igen. Att jag aldrig kommer ha en hel dag utan att det gör ont, utan att jag blir trött. Att jag aldrig kan jobba en hel dag, att jag aldrig kan planera in massor med saker en dag för att jag då kommer stupa på kuppen. Jag har ingen ork längre, kroppen gör så ont och jag känner mig alldeles tom, skör och färdig att rasa samman.

Jag önskar bara att jag kunde få följa det normala mönstret i cellgiftsveckorna, ha ont och må dåligt första veckan och sedan skulle det vara över! Jag kan ta en skitvecka men sedan vill jag få må okej! Jag vet att det nu bara gått drygt en vecka sedan jag fick förra behandlingen, men jag vet också efter all denna cellgiftstid och erfarenheterna den har gett, att det inte är på väg att bli bättre än. Någon gång blir det förstås bättre - det vet jag ju även om jag tvivlar - men det är ingen stor tröst i nuläget, när varje timma och varje dag är en kamp. Tålamodet börjar tryta och jag kan inte tanka ny energi någonstans.

Så nu vet ni, stundens sanning och dagens sanning är att det är tufft nu, att jag börjar bli så vansinnigt less på allt. Jag är rädd att det ska sätta sig på psyket och att jag drar ner mig själv i ett djupt hål där det känns som att ljuset är så långt bort, högt ovanför, att jag inte kan se det hur mycket jag än försöker. Jag vill inte vara sådan, jag vill vara positiv och full med styrka - men denna sjukdom, dessa cellgifter och biverkningar tycks göra allt för att hålla mig borta från den viljan. Den håller mig i ett järngrepp och vägrar just nu släppa taget.

Bäst just nu: Hahaha... nej, det finns faktiskt ingenting sådant. Sorry.

18 kommentarer:

  1. Fina, fina, fina, fina Emma, Känns verkligen som det är dax för en vändning nu. Vill skicka så mycket energi och kraft som det bara finns till dig. Tänk om ändå jag kunde bestämma. Det gör mig SÅ ont att läsa att du har det så tufft, attans också! Tappa inte modet bara, snälla....
    Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  2. Hej gumman! Att kunna vara i stunden talas ju ofta om, att det är en styrka. Men ingen sanning är den enda, visst kan det vara gott att fly undan i tanken och drömma sig bort. Drömma om alla roliga saker du gjort och alla drömmar som finns kvar, när den dumma sjukdommen är borta. Dröm o fantisera!
    Om kroppen o tankarna har det tufft så försök att ta del av Mindfulnes (har du läst om det på internet?) Kanske kan några övningar ge dig lite extra go känsla, att dina tankar får lite ro.
    Det är skönt att du är hemma hos mamma o pappa för där kan du liksom släppa på "duktigheten" och då kommer naturligt lätt ledsentankar.
    Emma, det är otäckt när obehagliga känslor dyker upp men du vet, att känslor kommer o går, inget är beständigt och om några tim vänder det igen.
    Hur länge stannar du i Jkpg?

    SvaraRadera
  3. Hej Emma!
    Usch...kan inte ens tänka mig hur otroligt kämpigt du har det. Fy sjutton!!! Önskar såå att du snart mår bättre...önskar att vi alla kunde göra något!! Nu ska jag koka lite rabarberkräm, det blir vår kvällsmat denna onsdag. En stor kram till dig och din familj!
    Kom igen nu dumma kropp! Känn att sommaren är på väg och skärp dig! Basta!

    SvaraRadera
  4. Emma, önskar att jag kunde ge dig en kram. Här får du en digitalt!!! Vi är med dig i tanken så nära vi kan.

    SvaraRadera
  5. Isa: Visst är det det! Tack och ja, det är synd att inte du bestämmer... Nej jag ska försöka stå ut, lovar. Kram

    Britta: Ja jag får försöka drömma mig bort lite, tänka att det faktiskt blir bättre. Tiden är ju ändå en vän även om det är svårt att se det så nu.
    Det är det, det är så mycket lättare att må risigt här än när jag gör det i min ensamhet - så jag är helt klart på rätt ställe!
    Jag hoppas du har rätt! Vet inte riktigt, tar det dag för dag här, men det blir ett tag till i alla fall.
    Kram

    Karin: Ja det är verkligen fy sjutton!!! Men du ryter ju så bra, så kroppen borde lyssna på det där, tack fina kusinen! Stor kram tillbaka till er

    Caroline: Digitala kramar är också bra kramar, tack :) Hälsa Johan, kram tillbaka

    SvaraRadera
  6. Hej Emma! Har följt dig på bloggen av och till under ett tag, dock utan att komentera. Tycker du är fantastisk som fixar den situation du är i så bra. Förstår att det är tufft nu och jag vill bara tala om att jag tänker så ofta på dig. Jag tror att det kan vara bra att få uttrycka att livet känns skit och jag hoppas du känner dig starkare i morgon. Många kramar från Majja ( Linas mamma) och hälsa mamma och pappa oxå.

    SvaraRadera
  7. Emma jag skulle så sjuuukt gärna vilja ta av min energi och ge den till dig. Önskar att det funkade och att jag kunde göra något mer än det pytte lilla jag kan göra just nu. Du är så bra, glöm aldrig det och jag vet att du fixar ALLT!!! men glöm inte heller att det är helt ok att varva ilska, trötthet, glädje, styrka, gråt och lugn allt eftersom det känns bäst. KÄRLEK till dig!!! massa kramar!

    SvaraRadera
  8. Majja: Tack, roligt att du läser! Ja det är nog så, jag vill egentligen alltid vara stark och duktig men inser mer och mer att det inte går. Och kanske måste man bli arg och ledsen ibland. Vi hoppas på en bättre morgondag! De hälsar tillbaka, kram

    Lina: Ja det hade vart bra! Tack snälla :) Ja det är nog bara att släppa lös alla känslor som finns och hoppas att de bra känslorna går segrande ur stiden... tack och kram

    SvaraRadera
  9. Onsdagspeppning från Lisa. Nu får det ta och vända så du kan njuta av det härliga varma vädret som närmar sig. Natti natti!

    SvaraRadera
  10. Lisa: Tack! Ja det vore väldigt skönt, jag vill njuta! Sov gott och kram

    SvaraRadera
  11. Emma!
    Visst är det skit och mög att behöva ha det så här....
    Men för varje dag som går, så kommer Du ju närmare målet!
    Men det visste Du väl redan. Fullt tillåtet att tycka att det är extra botten mellan varven.
    Kom ihåg att många har Dig dagligen i tankarna och i sina böner. Många, många tycker om Dig och de Dina! Det kan hjälpa...Skölj huvudet med Souther Gospel/Gaitherlåtar. Du har dom på nära håll. Du är inte ensam, Emma!
    MAXI-kramar
    från
    Ulla & Stig
    i Vittsjö

    SvaraRadera
  12. Käraste Emma! Nu kan du lägga denna tunga dag bakom dej.Det är så gott att du är så ärlig och skriver av dej vad du känner. Man måste få ur sig all frustration. Det viktigaste är att du INTE ger upp. Och det kommer du inte att göra. Det vet jag. När det varit molnigt ett tag kommer ju solen fram och då känns allt så mycket bättre. Det kan gälla för sjukdomsperioder också. Du kommer att möta många bättre dagar längre fram. Nu får vi hoppas på att morgondagen blir bättre. Önskar dig, I och S en skön natt. Till sist, GE INTE UPP!!!!! You are a fighter!
    Önskar jag kunde förmedla hälsa genom en bamsekram. Bamskramen kommer här.

    SvaraRadera
  13. Emma,jag beundrar dig så mycket, och att du nu känner dig låg är så normalt som det kan bli tror jag. Att sätta ord på det är nog det bästa du kan göra, och sedan när du mår bättre igen är det en period du kommer tänka tillbaka på, men du kommer inte må så längre!
    Ta ett litet steg i taget, så småningom blir det lättare och lättare. Du får gå igenom så mycket, och vi alla som följer din blogg har kunnat bevittna vilken inre styrka du besitter!

    Snart vänder det, snart, snart, snart!!!

    SvaraRadera
  14. Hej hej syster!
    Ingen rolig läsning men jag förstår dej, ofta undrar jag hur du orkar, vi är ganska lika på den punkten med tålamod och att vara positiv men jag hade ballat ur för länge sen...
    Tänkte svänga förbi en sväng senare idag (torsdag)
    LOVE
    /Bror!

    SvaraRadera
  15. Ulla & Stig: Jo jag vet, men det är bra att påminnas om målet ibland. Jag vet ju faktiskt att för varje dag som går så kommer jag närmare målet och det är det som tar en framåt. Tiden är en vän, även om jag ibland blir för otålig för att se det så.
    Tack och kram

    Ylva: Ja ibland känns det skönt att häva ur sig all ilska och sorg, ge uttryck för den i ord. Och nej, jag ska inte ge upp, det är inte så jag vill göra!
    Tack och kram

    Annika: Tack snälla! Ja det är nog bra att sätta ord på det, det är skönt att skriva av sig, få ur sig allt! Och jag ser verkligen fram emot den dagen när jag kan se tillbaka på allt och veta att det ligger bakom...
    Ja jag försöker göra det, ibland blir det små ministeg, ibland något större steg. Ibland står jag väl helst stilla också men jag försöker för det mesta röra mig framåt och det är ju ett steg i rätt riktning.
    Tack och kram

    Oscar: Ja ibland undrar jag också hur jag orkar men det känns väl lite som att man inte har så mycket val - att bara sitta och stirra in i en vägg och ge upp vore ju bedrövligt. Sedan har jag ju en bra familj som stöttar :) Ja gör det, vore kul att ses igen!
    Love tillbaka och kram

    SvaraRadera
  16. HÅll ut! Vi längtar tills du kommer hit och jobbar igen! Kram Helena

    SvaraRadera
  17. I dag när jag gick till jobbet tjuvlyssnade jag på ett ungt par som gick strax bakom mig en lång stund. De diskuterade livligt hela tiden, och jag hörde inte allt de sa, men plötsligt utbrast tjejen förtvivlat: ”Men du har ju inte förstått nånting. Jag vill inte bli av med all min ångest! Jag behöver en del av den för att kunna ta mig ur den här situationen.”
    Klokt! tänkte jag. Vi är så snabba med att försöka ta bort och dämpa ångesten och frustrationen eller gömma dem i något rum längst därinne. På kort sikt fungerar det kanske, men det gör samtidigt att ångsten stannar kvar. När allt är svart föreställer vi oss att den vanmakt vi känner bara ska bli starkare och starkare tills vi inte klarar av att hantera den längre. Men är det verkligen så? Utvägen kanske är att nämna saker vid dess rätta namn och låta sig exponeras för det som är svårt? Jag vet inte, men jag tycker det är bra att du tar fram det svåra i ljuset Emma. Du är stark!
    Kramar som känns länge! /Helen

    SvaraRadera
  18. Helena: Jag ska göra mitt absolut bästa! Tack och kram

    Helen: Det var klokt! Man känner ju onekligen att man lever när saker är tuffa, även om man inte vill ha det tungt vore det nog ett väldigt ospännande liv om allt bara flöt på, utan motgångar. Jag tror man lär sig saker när det är jobbigt och när man kommer ur det jobbiga känns det som att man är aningens lite starkare och har vuxit lite till. Ibland behöver man bryta ihop lite för att kunna gå vidare och blicka framåt, sådan är jag i alla fall. Och på det sättet är ju det svåra en bra sak.
    Kram

    SvaraRadera