lördag 14 maj 2011

Flygande tefat och lite uteliv

I dag är det hallonsaftsfeeling för nästan hela slanten! Med det menar jag att det är en bra dag, en glad dag, en dag utan större smärta. Visst krävs det fortfarande värktabletter men inte de allra starkaste. Första helgen i cellgiftsveckan brukar vara rent bedrövlig i vanliga fall, så jag får nog säga att de nya cellgifterna är snällare mot min ömma kropp. Det känns väldigt bra. Vila måste jag fortfarande göra mellan varven, men i dag har det varit lite fart på mig i alla fall!

En sak jag verkligen gladdes åt när jag i början av veckan trodde att jag skulle gå igenom min sista cytostatikabehandling var att jag nu kunde börja äta lite vad jag ville igen. Eller i alla fall inte äta knäckebröd med leverpastej varenda morgon... är så obeskrivligt trött på just leverpastej! Men nu har jag ju minst en omgång kvar och bör fortsätta höja blodvärdena, tyvärr, så en och annan bit leverpastej tvingar jag fortfarande i mig. Som tur är finns det ju andra saker man kan äta som också är nyttiga. Jordgubbar, exempelvis...

Både godare, festligare och snyggare än leverpastej!


Jag har försökt få lite luft i dag, det kan aldrig sitta fel. Det är ingen supervarm och solig dag i Jönköping direkt men det är vackert i trädgården!

I äppelträdet finns inte bara fina äppelblommor...

... utan också detta söta fågelbo. Dock utan mat, lite får fåglarna göra själva nu.

Syrénträd finns det några stycken av hos mamma och pappa, bland annat ett med lila blommor...

... och ett med vita. Och fint är det, det är sommarkänsla på syréner tycker jag!

Här står några blommor mamma planterat åt mig, snart ska de stå och sprida lust och fägring stor på min balkong! Längst ner till höger står en smultronplanta, hur charmigt är det inte att plocka in små röda bär från sin uteplats?! Ängeln i betong, som sitter i hostabuketten, har jag gjutit en gång i tiden när krafterna var lite fler än de är i dag. Det är ganska tungt att jobba i betong, men roligt, och en vacker dag ska jag ta tag i betongkarriären igen!


Ni som följer denna blogg ofta vet att jag gillar att baka. Jag är överhuvud taget smått huslig av mig mellan varven, jag gillar att diska, plocka ur diskmaskinen och hänga tvätt. De två sistnämnda sakerna gillar jag bara när jag är hemma hos mamma och pappa. Diskmaskin har jag ingen hemma i lägenheten men här gillar jag att plocka ut disk ur en alldeles varm maskin, det är så enkelt! Och hänga tvätt är ju en fröjd i ett hus - ingen som står och väntar på att jag ska bli klar med min tvättid, ingen stress att snabbt hänga upp sin tvätt för att man ska hinna bli klar innan tvättiden är slut! Jag gillar att inte stressa helt enkelt. Och när man bakar ska man inte heller stressa, något vi inte gjort i dag när mamma och jag har slängt ihop trendkakan nummer ett: whoopies.

Whoopien kommer från USA och rapporteras nu utgöra ett allvarligt hot mot cup cakes och macroner, allt enligt senaste numret av Elle (och de bör ju veta, det är ju en trendig modeblaska för sjutton!). Det flygande tefatet är en fröjd att baka eftersom det är en så lättbakad kaka - och så god! Namnet sägs ha kommit från att det var just detta amishbönderna i Pennsylvania utropade när de hittade en whoopie i sin matlåda, i ordningfixad av deras fruar. Här har mamma och jag gjort vaniljwhoopies med jordgubbsfyllning och de satt väldigt fint vid eftermiddagskaffet i dag!

Balkongen är redo för flygande tefatsfika! Eller whoopiesfika om man nu föredrar det :)


Bara det att det är roligt att säga namnet whoopie räcker ju för att det ska bli en bra dag! Så i dag mår jag som sagt ganska fint :) Hoppas ni gör detsamma där ute i verkligheten!

Bäst just nu: Att slippa ha så vansinnigt ont! Då kan man ta att krafterna inte är helt på topp, att jag alltid måste vila lite när jag har bakat, diskat, hängt tvätt. Men jag gör det jag klarar av och det leder än så länge inte till att kroppen protesterar alltför högljutt. Jag hoppas det fortsätter så.

11 kommentarer:

  1. Så härligt att läsa om din goda dag. Och så mycket gott ni festar på på andra sidan Vättern.
    Nu hoppas och tror vi på att de kommande dagarna blir lika bra, ja ännu bättre. Jag tycker ju att just hallon kan inte vara så elaka. Så monster iväg med er......
    Ha det fortsatt gott!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Grattis till en ganska bra dag. Blir glad då du har en bra dag.
    O, vad jag älskar äppelblomman. Synd bara att de försvinner så snabbt. Är glad att jag inte mår dåligt av häggens doft. Har flera runt huset där jag bor.
    Har varit hos syrran en sväng i dag. Det vill säga hon kom och hämtade mig och körde mig tillbaks. Var så godis sugen i går så på väg hem blev det en påse godis. Inte kunde jag vänta till Euro Song. Nej det blir tv kväll utan godis.
    Önskar dig fortsatt bra dagar. /Birgitta

    SvaraRadera
  3. Whoopie på dig Emma! Bra ord detdär, whoopie...
    Härligt att du orkat lite mer idag, tom en liten trädgårdsrunda. YES!
    Men du, har du gått över till jordgubbssaft om jag inte ser fel. Inga biverkningar på den kan jag tänka.
    Se´n måste jag säga att du är så grym, så får du får lite lindring i smärtan eller en gnutta ork så sätter du igång att göra något. Hur stort är inte det??
    Som sagt, HERO var ordet!
    Största lördagskramen tjejen!

    SvaraRadera
  4. Ylva: Haha, ja här hittar vi alla tillfällen till att fira loss :D
    Jag hoppas du har rätt och jag håller med, hur kan hallon vilja någon något ont?!?
    Detsamma och kram!

    Birgitta: Tack, ja det har varit skönt att känna av en bra lördag i cellgiftsveckan för en gångs skull!
    Ja visst är de fina! Haha, ja när godissuget sätter in är det ofta kört! Hoppas du hittat något annat gott att äta till tvn i kväll.
    Detsamma och kram!

    Isa: Haha, ja visst är det, väldigt positivt att brista ut i liksom, whooppiiiiieeeee :D
    Precis, lite trädgård måste man ha också, då mår man bra!
    Haha, ja jordgubbssaften kanske är säkrare...?!
    Ja men det finns inget annat alternativ för mig, det vore ju jättetrist om jag inte gjorde något när jag kan! Så jag tutar och kör när det funkar :)
    Tack och kram!

    SvaraRadera
  5. Whoppie....söndagskramar till Emma!
    Med vänskap är det som med ljus,
    tänd och vårda noga.
    Vänkramar!!!

    SvaraRadera
  6. Mmmmums..... va' goda kakorna ser ut! Har själv bakat hela lördagen då jag hade släkt här hemma. Vi fann jordgubbar i affären och gjorde jordgubbscheescake, grejer det Emma! Fasen vilken fin trädgård dina päron har! Skönt för dig att du mår lite bättre!!!!!Gött som 17 att höra! kramar Lisa

    SvaraRadera
  7. Isa: Detsamma till dig! Det har du helt rätt i, klokt sagt :)
    Kram

    Lisa: Ja de var riktigt goda, en ny favoritkaka! Jordgubbscheesecake låter sannerligen inte helt fel det heller, så otroligt gott - det är verkligen grejer det!! Det har de! Den är skön att gå omkring i, en lite lagom promenad när man behöver luft och vill titta på fina saker :) Kram!

    SvaraRadera
  8. Lise-Lotte Lindgren15 maj 2011 kl. 15:15

    Vad skönt att du mår lite bättre! :-)
    Ni har hunnit lite längre med våren än vi. Det är mulet och 10 grader i dag, men rätt skönt ute ändå. Körsbärsblommorna blommar, men ännu har inte syrenerna exploderat. Det här är ju den ljuvligaste tiden på året.
    De där whoppiesarna lät smaskiga. Det måste jag prova snart.
    Nu ska Leffe och jag äta nykokt (av honom) rabarberkompott med vaniljglass :-D Mums.
    Kram
    L-L

    SvaraRadera
  9. Apropå att du inte gillar att stressa, minns så väl när jag var nyinflyttad i Sthlm och du sa på väg till tunnelbanan: "Jag har bestämt mig att aldrig springa efter ett tåg, det kommer alltid ett nytt." har tänkt på det många gånger i t-banestressen! Kram! Fd kollega på Dagen.

    SvaraRadera
  10. Fly me too the Moon, med andra ord...
    Fortsätt och ha det bra.
    Jordgubbar är ja bara fööör gott!

    MAXI-kram
    från
    Ulla & Stig
    i Vittsjö

    SvaraRadera
  11. Lise-Lotte: Ja det gillar vi :)
    Trist, det har stundtals varit ganska okej väder i dag, det blev förmiddagskaffe ute på balkongen faktiskt! Det är det verkligen, det känns ju som att allt ligger framför - man kan ju inte annat än gilla det!!
    Do it, de var en hit :)
    Ah, låter inte heller så tokigt, kram!

    Marie: Hahaha, vet du det lever jag efter fortfarande! Någon gång har det väl hänt att jag sprungit, men bara för att det varit någon annan i mitt sällskap som gjort det. Det finns så mycket att stressa över men jag ser inte att tunnelbanor och sådant ska behöva vara en av de sakerna - för som sagt, det kommer ju i princip alltid ett nytt tåg... :)
    Kram!

    Ulla & Stig: Haha, precis, det låter ju väldigt trevligt :)
    Ja det är en kick, och kickar är bra!
    Kram

    SvaraRadera