lördag 1 oktober 2011

Välkommen höst!

Ni får säga vad ni vill, men nu är det höst. Det må ha varit en varm och solig dag men det är oktober. Ikea har tydligen plockat fram om inte julsakerna så i alla fall ljusstakar och adventsstjärnor (har inte sett det själv men en kollega kom med bildbevis på Facebook i går) och gårdagens Dagens Nyheter hade fyra annonssidor om kommande julbord. Den som inte har någon som helst koll på hur julen fungerar i affärsvärlden kanske skulle kunna tro att det nu är mer vinter med dessa jultecken, men det här betyder bara att vi precis lämnat sommaren bakom oss och gått in i hösten. Det är så det brukar vara, julen dyker först upp hos Ikea samt i dagstidningarna. Det var samma sak förra året. Roade mig tidigare i dag med att läsa min dagbok från förra året, just den här helgen var mamma och hälsade på och vi var bland annat på Ikea i Barkarby - samma Ikea som nu har ljusstakar och adventsstjärnor. Minns inte om de hade det då men på husgerådsavdelningen minns jag med bestämdhet att det fanns julsaker, bland annat servetter med renar. Eller om det nu var halmbockar. "Så var det med den bestämdheten..." kanske ni tänker nu, men det var i alla fall servetter med motiv man bara använder kring jul - det vet jag med bestämdhet!

Hemma hos mig är det varken sommar eller jul, här skapar jag höst. Så här dags förra året hade jag skapat höst för länge sedan (eller i alla fall för någon eller några veckor sedan), allt enligt den där dagboken. Det var nog mest höst på balkongen, den balkong som det fortfarande, nu i år alltså, är sommar på. Måste styra upp det där, fixa blommor som tål kallare temperaturer och ladda med ljuslyktor (ja visst kan balkongen leva även på hösten! Hos mig kan den det, den lever faktiskt året om!). Men det får bli nästa projekt, i dag var det inomhusfix som gällde, med små men hyfsat höstaktiga medel:

På skåpen som utgör tv-bänk är nu min trollhassel, som annars brukar pryda den höga vasen, borta. Nu är det några sorts nypon- och rönnbärskvistar som sprider höststämning! 

Nu kanske ni tycker att jag går till överdrift - men det struntar jag i! På det soffbord jag brukar ställa tekoppen finns nu ett filtunderlägg i höstfärgen orange. Våren och sommaren har ett limefärgat men det håller ju inte nu, i oktober! Nu ställer man sin mugg på ett mer passande underlägg, så det så. Och nej, bordet lutar inte, jag har bara medvetet tagit fotot snett - det är ju ändå lördag så man måste festa till det lite :)

Det här är en del av en fin höstbukett jag fick av Linda & co, som ju hälsade på mig tidigare i veckan.

En hösttidning på det andra soffbordet, med - enligt tidningen - "327 tips för en härligare höst". Har inte börjat bläddra än, ska nog göra det i kväll, nu när jag fått det lite mer höstaktigt här hemma. Ja, nu säger jag "välkommen höst", faktiskt!


I övrigt rullar det mesta på. Blir lite trött efter att ha varit igång en för- och eftermiddag, jag har fortfarande inte full ork för en hel dag inklusive kväll. Oftast är det fötterna som spökar, det verkar som att jag kommer få leva med stundtals bråkiga fossingar ganska länge, kanske för alltid. Försöker hålla nere värktablettsdosen till en gång per dygn, oftast till natten. Ibland blir kroppen trött också, de senaste dagarna har jag försökt kompensera den vila jag tar då med korsordsjobb för hjärnan. Det går så där i ärlighetens namn. Jag har aldrig varit en fena på korsord, tyvärr ärvde jag inte min morfars briljanta hjärna. Han var världsbäst på korsord, hur svåra de än var. Minns att mitt pyssliga jag en gång för hundra år sedan gjorde en korsordsbok till honom i julklapp, av absolut lättast tänkbara sort, med kanske fyra ord i varje fläta. Jag minns inte om han ansträngde sig för att låtsas att det var kluriga ord att lösa men han tyckte i alla fall om sin korsordsbok, han gillade allt jag gjorde i julklappsväg. Nu skulle jag behöva ha honom sittandes bredvid mig i soffan när jag kör fast i min hjärngympa... Speciellt eftersom jag misstänker att det är för att hjärnan går på högvarv som jag har haft svårt att sova de senaste nätterna, jag anstränger mig helt enkelt för hårt! Får nog bli slökollande på tv i kväll och en paus från orden...

Bäst just nu: Att upptäcka att man är så där vuxen att man har ett lager glödlampor hemma. Det märks så tydligt nu hur mörkt det blir när man inte tänder upp och i min städiver i dag gick lampan vid datorbordet sönder. Jag hade ingen lust att gå ut och köpa ny glödlampa och hade jag inte haft en ny här hemma, som passade just denna ljuskälla, hade det alltså varit typ kolsvart och omöjligt att skriva blogginlägg - och det hade ju varit väldigt synd om er om ni inte hade fått läsa mina rader (för det går ju inte att flytta sin bärbara till ett ljusare ställe, nej...)!

4 kommentarer:

  1. Visst är det mysigt att hösta till det lite. Idag har jag i alla fall tänkt tanken.
    Fastnade på nätet idag i en massa höstdörrkransar, pumpor, höstplanteringar, byte av färger innomhus etc. Roade mig en stund ivf. med att kolla runt.
    Annars gillar jag den ljuvliga värmen som vi haft de senaste dagarna, för mig får det gärna fortsätta länge till. Så när kvällen kommer och det blir mörkt, ja då är det höstfeeling och tända ljus. Bra va att få båda delar.
    Ha nu en bra fortsättning på helgen och...
    KRAM!

    SvaraRadera
  2. Isa: Det är det, även om det är härligt när det är varmt går det ju ändå åt hösthållet och då gör man det bästa av situationen! Nätet är bra för inspiration :) Det är sant, nu har man verkligen fått båda delarna dessa dagar, det är ju inte helt fel!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Å så höstigt och fint du har det! Jag älskar hösten. Den höga och klara luften, äppelpaj, mys och tända ljus.
    Vi har höststädat trädgårn, så nu är det bara att gå i ide.
    Inne kan man sitta och lyssna på regnets smatter mot rutan och bara ha det gött!
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Sofia: Tack :) Ja jag kommer ju på varenda år att jag gillar hösten jag med, av exakt samma anledningar!
    Låter skönt, då kan ni mysa med gott samvete ju :)
    Kram!

    SvaraRadera