måndag 3 oktober 2011

Höstblommor och vinter/jul-kaka

I dag har jag för ovanlighetens skull inte varit på jobbet (det där "för ovanlighetens skull" är förresten skönt att säga, det är ju ett tecken på att saker börjat återgå till det normala!). Den här månaden är det ju tänkt att jag ska börja jobba halvtid - måndag och tisdag ena veckan, måndag, tisdag och onsdag andra veckan - och jag har ingen annan plan än att göra just detta. Utom just i dag. Just den här veckan passade allt så mycket bättre om jag la mina jobbdagar tisdag och onsdag i stället - och så kommer det alltså bli.

Nu har jag inte legat i soffan och rullat tummarna för det. I dag var det sjukhusbesök och mathandling som gällde. Skulle först träffa diabetessjuksköterskan och prata blodsocker - vilket kanske är ointressant för den oinvigde, så jag nämner inte mer om det. Men vi kan backa bandet till innan besöket, när jag kom ut genom porten till "mitt" hus - för första gången på flera dagar - och möttes av den här lilla (eller ganska stora faktiskt) rackaren. Jag blev så glad så jag var tvungen att dra fram kameran och förmedla härligheten!

Planteringarna vid våra entréer brukar i ärlighetens namn inte vara några höjdare. Men den här gången har någon eller några komponerat ihop en väldigt fin höstblandning som lyser upp! Me like. 


Okej, sjukhus och mathandling sedan. Efter det ville jag egentligen hem fortare än kvickt, var ganska trött och extremt fikasugen efter det här lilla fyndet som jag hittade på Ica Maxi:

"Nej men nu har hon väl ändå slagit i skallen! Pepparkaka i oktober?!?", kanske ni utbrister förskräckt nu. Okej, så här ligger till: I min värld kan man (alltså jag) inte äta pepparkaka året om även om det är gott. Man kan börja i november, det är helt okej - det är en vinterkaka, eller kanske ännu mer en julkaka, men november är ofta en tråkig månad som behöver piffas till lite, exempelvis med pepparkaka! Nya Ballerina pepparkaka är det lite annorlunda med - den kan inte heller ätas året om men man kan börja liiiite tidigare. Exempelvis i oktober. Som i dag då. Om den är god? Ingen aning, ska testa den nu för första gången till fikat. 


Nu blev det inget rusande hemåt (krävs faktiskt mer än pepparkakssmak till fikat för att jag ska rusa...), jag gick i stället in till den Interflora-butik som ligger i samma galleria som Ica Maxi. För ett par år sedan fick jag ett presentkort som jag hela tiden av någon märklig anledning väntat ut, det skulle liksom komma ett "rätt tillfälle" när jag skulle köpa blommor för det där presentkortet. Som att inte alla tillfällen är rätt för blommor... Nåväl, i morse märkte jag att presentkortet gått ut, det skulle vara inlöst senast 1 oktober, i förrgår alltså. Bestämde mig för att testa ändå, om jag använde mina snällaste ledsna hundögon kanske de skulle gå med på att låta mig handla ändå? Men tänka sig: jag kunde använda mina helt vanliga, inte så värst ledsna, ögon och plocka på mig blommor till min balkongplantering! Tyckte det var bra att köpa sådana blommor där eftersom jag inte har så stort behov av andra blommor just för tillfället och eftersom jag då slapp åka långt till en lite billigare (men som sagt mycket längre bort) blomsterhandel av det större formatet. Sådana ställen ni vet som man man måste gå omkring en halvtimma för att hitta någon att fråga om råd! Man slipper gärna sådant (vilket jag sedan insåg att jag nog inte kommer slippa ändå, måste fylla på förrådet med jord och lecakulor...).

Det här kan bli riktigt bra! Silvergirlang längst upp tål vintern bra, prydnadskålen tål hösten hur bra som helst och blir vackrare ju kallare det blir (till en viss gräns) och murgrönan brukar vara en hyfsat tålig vinterväxt den också. Pumpan är den första i en rad med små prydnadspumpor jag kommer ha på balkongen, mer höst än så blir det ju nästan inte! Jaha, då var det bara till att plocka ur allt ur påsen och börja plantera då... Just det.


Nej hörrni, nu är det dags för en Ballerina pepparkaka minsann! Hörs i morgon :)

Bäst just nu: Den dagen som jag tittar ut på balkongen och har gjort klart höstplanteringarna. Det ligger lite framåt i tiden men förhoppningsvis inte jättelångt framåt... Helgen kanske? Som ni ser på bilden ovan ligger sommarmattan fortfarande kvar där ute - det håller ju inte i kalla, regniga och blåsiga oktober! Eller okej, man gör väl som man vill, man kan ha sommarmatta ute året om ifall det känns bra - men det är inte riktigt min grej. Nu ska det spraka i höstfärger!   

6 kommentarer:

  1. Visst var det en riktigt fin höstplantering utanför din dörr och glad blir man av att möta lite vackert när man kommer och går. Jag är säker på att det kommer att bli fint på din balkong oxå framöver. Ser fram emot en look. Kanske ska man ta tag i det själv efter dina inspirerande bilder.
    Märkligt det där hur man ändrar smak på färger efter årstid.
    Ballerinakexen då´rå, hur var dom?
    Det bästa av allt är att du orkar vara i farten, gillar, gillar!!!
    Måndagskramar tjejen!

    SvaraRadera
  2. Isa: Precis, det skadar ju aldrig! Det tror jag med, måste bara ta tag i det - det räcker ju tyvärr inte med att bara knäppa med fingrarna...
    Inte så tokiga! Riktiga pepparkakor är förstås godast, men Ballerinavarianten var fina de med :)
    Det gillar jag med!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. kul med höstblommor! nu blir jag sugen på att fixa balkongen. Hur smakade ballerina pepparkakorna? Jag är ett riktigt pepparkaks-fan och har redan (med viss hjälp från Oscar) ätit upp en pepparkaksburk:-) (trots att det inte är vinter än, lite fusk). Hoppas du får sova gott i natt!! Kram

    SvaraRadera
  4. Lina: Ja det finns ju så mycket fina höstblommor och går att göra så bra planteringar med dem - och det skadar ju inte att ha lite fint att kolla på på balkongen även under hösten :) Riktiga pepparkakor är ju klart bäst men jag gillade de här också. Och som tur är får man ju äta pepparkakor när man vill, mina regler är ju bara mina :)
    Det hoppas jag med, kram!

    SvaraRadera
  5. fast jag håller faktiskt med om att oktober är lite tidigt för pepparkakor:-) men jag får nog ta och prova ballerina-pepparkakor, lät gott. Kram

    SvaraRadera
  6. Lina: Det är ju lite dubbelt det där - goda saker vill man ju äta ofta, samtidigt är det trevligt att ha något att se fram emot, som man äter vid lite mer speciella tillfällen liksom. Men det är inte lätt att veta hur man ska bete sig i pepparkaksträsket... :)
    kram!

    SvaraRadera