fredag 21 oktober 2011

Olämpligt uppträdande?

Någon gång under kvällskvisten i går blev jag lite tjurig. Jag försöker alltid vara en positiv person och tycker inte mitt liv är speciellt jobbigt nu, inte alls jobbigt faktiskt. Visst, det gör ont ibland och jag kan fortfarande bli trött, men i jämförelse med hur det var för några månader sedan är det ju väldigt uppåt nu. Jag klarar av att jobba halvtid, saker är inte ansträngande på samma sätt som förr och jag ser fram emot att åka ner till Mösseberg för att träna upp kroppen (att bara tänka ordet träning för några månader sedan var snudd på otänkbart). Jag har egentligen ingenting att klaga på! Men... i går när jag satt och läste bipacksedeln för min nya medicin, som jag skrev om i går, blev jag så less på mitt pillerknaprande! Jag önskar mig bara en enda dag utan ett enda litet piller! Okej, helst vill jag ha flera dagar utan tabletter, men inte ens i önskningar ska man ta i så man spricker. Fram till i går åt jag ungefär 15-20 tabletter av olika sort per dag och till slut tröttnar man ju och vill bara vara frisk.

Kände mig lite osäker på det där nya pillret när jag läste om biverkningarna som kan följa. Den listan var längre än kinesiska muren tror jag. Precis allt man kan drabbas av, allt som finns i nästan hela världen, fanns med på listan. De absolut vanligaste biverkningarna är yrsel och trötthet, det drabbar fler än 1 av 10. Det kan man ju leva med kände jag, som sällan blivit trött av tabletter förut, utom möjligtvis av sömntabletter då. Andra vanliga biverkningar som drabbar fler än 1 av 100 är bland annat "ökad aptit... känsla av förvirring och desorientering... minnesstörning, klumpighet, svårighet att tala, dvalliknande tillstånd, sömnlöshet, balanssvårigheter... kräkning och viktökning". I det här läget blev ju det där lilla pillret så lagom roligt att stoppa i munnen och jag började tveka mer och mer ju mer jag läste. En del saker sa emot de förra. För det är inte säkert att man går upp i vikt - man kan också gå ner. Och är man diabetiker kan man få högt blodsocker - men man kan också få lågt. Och man kan få högt blodtryck - men man kan också få lågt. Jag blev lite förvirrad i det läget (och då hade jag inte ens tagit en tablett). Och olusten att ta den växte och växte. Mindre vanligt men dock förekommande biverkningar är depression, hallucinationer, panikattacker, ökad känslighet för ljud, svårighet att andas, muskelskador, svårighet att skriva ordentligt (tänk er den bloggen...), förlust av medvetandet, psykisk försämring eller tankar på att begå självmord - för att bara nämna några. Alltså börjar man ju undra om man verkligen ska stoppa detta lilla piller i kroppen! Den intressantaste biverkningen som avslutar hela uppräkningen är "Olämpligt uppträdande".

Det är här man tänker tre saker:
1. "Olämpligt uppträdande?! Det vill jag ju inte hålla på med!"
2. "Olämpligt uppträdande?! Vad är det?"
3. "Olämpligt uppträdande?! Olämpligt enligt vem?"
Det är nummer två och tre som stannat kvar länge. Vad är ett olämpligt uppträdande och vem bestämmer att just det de bestämt är ett olämpligt uppträdande? Kan inte det vara väldigt individuellt, det min granne tycker är olämpligt kanske inte jag tycker samma sak om? Eller finns det några universella uppträdanden som är olämpliga och som det syftas på, uppträdanden som man inte skulle göra utan tabletterna i kroppen, men uppträdanden som gör att man tappar all vett och sans? Går ut naken och ställer sig på starkt trafikerade Sveavägen i Stockholm och försöker dirigera bilarna spegelvänt eftersom man fått för sig att det är en bra idé? Ja, det är ju olämpligt av flera orsaker, men det finns ju saker i den där bipacksedeln som också låter väldigt olämpliga, som att vilja skada sig själv och begå självmord. Det kanske inte går under namnet "olämpligt" men på något sätt är det ju olämpligt! Men vad menar tablettillverkarna att ett "olämpligt uppträdande" är? Jag kanske ringer och frågar för jag är verkligen nyfiken.

 Kan leda till olämpligt uppträdande! Men i morse tog jag min första tablett ändå. Än så länge har det inte hänt mycket av vare sig vanliga eller ovanliga biverkningar, jag tror jag mår och beter mig ungefär som vanligt. Tyckte jag såg lite dåligt när jag satt och läste Dagens Nyheter till lunchen men upptäckte att det mer berodde på smutsiga glasögon. Och säga vad man vill, men visst är pillret ganska snyggt? Lömskt med sina otäcka biverkningar - men snyggt. Vitt och lila. Eller "vit och orange" som det står i bipacksedeln att pillret är. Hade jag tittat på tabletten först efter att jag svalt den hade jag trott att någon sorts färgblindhet var en biverkning, men tabletten har ta mig tusan varit vit och lila sedan jag hämtade ut förpackningen i går! Har ni någon annan uppfattning? Säg gärna det i så fall, jag börjar bi förvirrad.


Undrar ni hur det gått med packningen? Jag har tyvärr inga glädjande besked, kan inte säga att packångesten är över, att allt ligger nerpackat i väskan och att jag nu bara kan ta det lugnt fram till söndag när jag åker. Det var annars tanken men den sprack, jag är för långsam helt enkelt. Tvättade på förmiddagen, bland annat sådant som ska med i packningen, så lite nytta har jag ju gjort i dag. Sedan behövde jag ta mig till Ica Maxi för att skaffa saker jag också behöver ha med mig.

 Jag hade räknat ut det själv men det står faktiskt i mina papper jag fått från rehabstället att "det kan vara skönt att smörja in sig med en hudlotion efter ett träningspass och en dusch". Inga nyheter direkt men ändå en bra påminnelse på något sätt. Var ute efter något i bra storlek och föll för dessa, mest för namnet förstås. Happy happy liksom!


Kom in mitt i Maxipersonalens juluppackning och kunde inte låta bli att kolla runt lite, framför allt på papper och snören. I min värld gör man lite extra fina paket till jul, bara för att det är roligare med ett mer arbetat paket. Förra året såg mina julklappar ut så här...:

 Vitt papper och smått avancerade snören med änglar, pärlor och snöflingor - svåra att arbeta med men väldigt snygga.


... men i år blir det något annat. Vad vet jag inte än. Jag lämnade papper och snören (det är ju inte bråttom direkt) och sprang i stället på den här lille rackaren:

 Man blir ju i alla fall lite kramsugen när man ser den här tomten med sin öppna famn! 


Minns ni tomten som flippat ur på Ica Maxi? Se det här annars:
http://inblickemma.blogspot.com/2011/10/vad-har-hant-med-tomten.html
I dag såg jag att han kanske försökte sig på en liten förklaring till urflippningen men jag vet inte, han är nog bara... lite galen.
Aha! Eller...?


Nu ska jag försöka ta tag i lite packning även om tröttheten börjar smyga sig på, tror tabletten från i morse börjar verka. Blicken känns lite suddig också men i övrigt fungerar jag nog som vanligt. Och vad jag vet har jag inte uppträtt olämpligt än i alla fall.

Bäst just nu: I morgon, så här dags. Då ska jag ha packat...

6 kommentarer:

  1. Den där tomten verkar ha ätit några av dina piller och råkar nu uppträda en smula olämpligt eller i alla fall förvirrat. Alltså de där pillren vars oranga färg är väldigt lila.

    Packning ja. Jag brukar satsa på favoritplagg i första hand. Och gärna sådana som kan kombineras med varandra så det ser ut som och känns som att jag har mycket mer kläder med mig än jag egentligen har. Du vet, en kofta som passar till olika toppar/blusar och kan bäras både till byxor och kjol, till exempel. Om man sedan ser till att vid avresan ha på sig de tjockaste och mest skrymmande plaggen ryms det mer i väskan. Detta är första veckans packning. Efter en eller ett par veckor får man lämna det där med favoritplagg och mer rikta in sig på vad som är rent, men förhoppningsvis slipper du den fasen. I sista fasen - innan tvättbehovet blir jätteakut - får man satsa på sådant som matchar tillräckligt bra för att kunna bäras tillsammans och som man utan att känna sig alldeles kolossalt obekväm kan visa sig i offentligt. Fördelen med den här sista fasen är att man kan överraskas av att man helt plötsligt tycker om det där plagget som tidigare alltid varit en smula plågsamt. Eller att man upptäcker nya kombinationer av plagg/färger, som vid närmare betraktande inte alls är dåliga utan nyskapande och spännande. Helt plötsligt har man fått nya favoriter och cirkeln är sluten.

    Lycka till med din packning! Kram!

    SvaraRadera
  2. Monica: Eller hur, att vara urflippad kan väl ses som en smula olämpligt - frågan är om jag också riskerar att flippa ur?! Det kan i så fall bli spännande :) Ah, jag visste att jag kunde lita på min känsla, du är ju lilaexperten!
    Bra tips där, jag är tyvärr bra på att ta med mig sker som kanske inte alltid går att kombinera så mycket men jag ska absolut skärpa mig nu. Och jag har tänkt ut resdagens kläder precis så som du skriver. Hm, den där sista fasen låter inte så dum, ur det akuta kan det födas nya bra idéer! Det gillar jag skarpt :) Nu ska jag försöka ta tag i klädpackningen, än så länge har dagen mest ägnats åt att packa ner ett lämpligt antal mediciner...
    Tack och kram!

    SvaraRadera
  3. God lördagskväll på dig. Hm... domdäringa pillren verkar aningen skumma, vågar du satsa på dom? På tal om packning, bra val att satsa på Happy time. Hoppas att du nu får en riktigt HAPPY TIME på Mösseberg oxå.
    Önskar dig en bra resa och allt bra jag bara kan komma på.
    Största kramen tjejen!

    SvaraRadera
  4. Isa: Ja de är lite lustiga men jag har modet! Haha, jag tyckte också det! Det får jag nog :)
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Lise-Lotte Lindgren28 oktober 2011 kl. 22:39

    Hahaha! Du får sälja biljetter om du känner att du vill bete dig lite olämpligt ;-)

    SvaraRadera
  6. Lise-Lotte: Och tjäna lite extra på kuppen! Det är en mycket bra idé, hoppas du köper en biljett till min freakshow :D

    SvaraRadera