söndag 9 oktober 2011

Jakten på höstsakerna - finnandet av julsakerna

För någon vecka sedan ungefär hade jag planer på att under denna helg ta tag i min balkong, göra lite höstfint. Det pratades i gårkväll om frost långt nere i söder under natten som då skulle komma - hur det blev med den saken vet jag inte - och det är ju med tanke på det ganska hög tid att ta bort sommaren kan man tycka. Mitt liv går ju lite långsamt det här året, annars hade jag förmodligen gjort det för längesedan. Sommarblommorna lever fortfarande och ser bra ut, trots de kallare temperaturerna, så jag har väl inte tokprioriterat fixandet där ute. Men i dag är det dags att ta tag i det hela och i går var det dags för förberedelse till dagens ta-tagande. Blommor köpte jag ju i måndags, i går skulle jag införskaffa små prydnadspumpor, mossa, jord och lecakulor. Tänkte lägga en timme på resa fram och tillbaka till Plantagen och ett besök inräknat i den tiden. Kom tillbaka hem först fyra timmar senare - det var inte helt lätt att få tag på det jag var ute efter.

För att ta sig till närmaste Plantagen från mig får man åka tunnelbana, buss typ sju stationer och gå en bit. Har gjort det flera gånger och det brukar inte vara några större problem. Insåg dock ganska snabbt när jag kom dit att jord fick jag köpa någon annanstans eftersom deras minsta påsar vettig jord innehåller 18 liter och är alldeles för tunga att bära på om man ska gå till bussen, gå till tunnelbanan, gå hem från tunnelbanan. Jag har aldrig haft så mycket muskler att skryta med - nu för tiden existerar de över huvud taget inte, det är cellgiftsmonstrens fel förstås. Och Plantagen bjöd på fler motgångar. Vi är alltså en bit in i oktober nu men när jag hittar en kvinna ur personalen berättar hon att de små dekorationspumporna inte har kommit in än. Det finns bara stora halloween-pumpor, som de flesta människor använder först i slutet av denna månad. Jag tyckte det var lite märkligt, det är ju ändå "småpumpe-tid" exakt just nu. Och märkligare blev det ju längre in i butiken jag kom. För om höstsakerna inte fanns, fanns i alla fall...:

... just det, julsakerna (det är alltså inte på Nordpolen tomten bor, utan på Plantagen). Här finns tusen miljoner tomtar, julgranskulor och julkransar att hänga på dörren. Hur logiskt är det? Jag vet att julen kommer tidigt till butikerna, men borde inte hösten komma innan julen gör sitt intåg? I min värld funkar det så - men vad vet jag om saker och ting... de här tomtarna heter det ganska ojuliga namnet Fredrik och är väldigt stora, drygt 150 cm och vill man ha Fredrik hemma hos sig redan i oktober får man betala nästan 3 000 kronor. Det ville inte jag, jag ville bara ha pumpor.


Mossa var så nästa grej på inköpslistan. Men även där gick jag bet, mossan skulle kanske komma med sista julleveransen nästa vecka. Mossa i min värld behöver inte nödvändigtvis vara förknippat med just julen, men tydligen. Och jord blev det ju inte heller. Gick ifrån Plantagen med endast en påse lecakulor och en känsla av att det jag ville ha inte fanns men att det däremot fanns en hel del jag inte ville ha:

Höststjärnor. Inte ens julstjärnan är min favoritblomma i december, men jag brukar skaffa en vit maffig sak till vardagsrumsfönstret. De röda är bara för mycket jul, de med glitter på är bara fula men den vita känns som en vinterblomma och får godkänt. Den här rosa stjärnan är dock totalt obegriplig! När det finns så mycket fina blommor behöver kanske inte handeln skapa ytterligare en för att lura sina kunder på pengar! Mig lurar de i alla fall inte, de får kalla den höststjärna hur mycket de vill, skapa en dag för den likt kanelbullens dag om de så känner för det - rosa höststjärnor är inte min grej, man ser dem ju bara som bleka julstjärnor i alla fall och därmed blir de väldigt ointressanta.

Plastgran i rostrött glitter. Jag förstår absolut det smidiga med plastgran och känner inte att en levande gran är nödvändigt. Det där med att det ska lukta gran i hela huset är lite överskattat för min del eftersom julen luktar så mycket som det är ändå. MEN: Ska man ha en plastgran ska den vara grön och tät, inte på några sätt och vis röd med töntglitter! Vem vill ha en sådan? Alltså, folk får ju ha vad de vill men jag undrar ändå; vem?


Efter Plantagen och den ensamma påsen med lecakulor fick det bli ett besök in till stan och Hötorget med sina hysteriska säljare av blommor, frukt och grönt. Där fanns det pumpor, äntligen. Dock ingen mossa eller jord förstås, men det visste jag ju. Nästa stopp fick således bli Ica Maxi som hade jordpåsar i den lite behändigare storleken 10 liter. Kan förresten meddela, så där i förbifarten, att de inte bara har jord på Ica Maxi, det finns nu även adventsljusstakar och adventsstjärnor. Inga tomtar än, men det gäller ju att börja i tid och låta julen smyga igång redan några dagar in i oktober. Ja, det är bara att vänja sig...

Mossan var till slut det enda jag inte fick tag på. Blomsteraffären i botten på Lindhagens galleria ska dock få in mossa på tisdag så jag kommer nog få höstfint på balkongen till slut! Ska börja med planterandet och fixandet där ute snart - resultatet, minus mossan, får ni se i morgon. Ha en trevlig söndag där ute!

Bäst just nu: Solen skiner, lite roligare att göra snyggt utomhus då än när det tokregnar. 

3 kommentarer:

  1. Wow, vilken utflykt du var ute på igår. Fyra timmars jagande, inte illa. Blir så glad när jag ser att du fixar det. Såg också rosa julstjärnor igår. För mig är det julstjärnor även om de tillfälligt försöker döpa om dem för att sälja.
    Ska hösta till utanför dörren här idag, tack för inspirationen.
    Jättefin bakgrund på bloggen. Ingen tvekan på årstid här inte.
    Fin höstsöndag till dig!
    Enjoy!

    SvaraRadera
  2. Härlig höstfeeling i bakgrunden. Julen kan vänta.....länge....
    Ha´re bra idag!
    Kramen tjejen!

    SvaraRadera
  3. Inger: Ja, jag var rätt slut efter det, det tar på krafterna att få det fint! Ingen vacker syn det, bort med höststjärnorna - eller vad man nu ska kalla dem - säger jag!
    Kul, så lite så :)
    Haha, nej jag tyckte det var läge att lämna badvattnet bakom sig nu, nu är det ju onekligen höst!!
    Detsamma och kram!

    Isa: Haha, ja det är ju inte dags för jul än på ett bra tag, faktiskt :)
    Du med, kram!

    SvaraRadera