fredag 4 november 2011

Hej då Mösseberg, hej hemma!

Hemmaplan igen! Det känns i nuläget ganska skönt men det finns ändå en saknad efter det enkla livet på kurort (och då menar jag att allt är enkelt förutom alla pass som innehåller träning, men det har ni nog fattat vid det här laget) och efter rehabkompisarna. Jag tror ändå vi kommer träffas lite nu och då, det känns så!

Dagen började med packning för min del. Vaknade en halvtimme innan klockan ringde och tyckte det var lika bra att gå upp och fixa det som fixas kunde. Efter frukosten skulle jag upp till fjärde våningen för läkarbesök.

Jag vet inte varför min dator just nu envisas med att lägga in en blankrad mellan bild två och tre, har försökt göra något åt det men lyckas inte. Försök att inte tänka på detta så mycket nu, utan kolla utsikten från våning fyra i stället. Den är helt okej!



Nu var farbror doktorn sjuk, stand in fick i stället en sjuksköterska vara. Besöket varade i 30 sekunder, "hej, hur mår du (bra), har du haft det bra här (fantastiskt bra), är det något du tänkt på som du velat säga till läkaren som han kan ringa dig om när han är tillbaka på måndag (nej, ingenting), okej då var vi klara, ha det så bra och hej då (tack och hej då)". Efter läkarbesöket som inte var ett läkarbesök blev det väldigt mycket mer action när vi hade vistelsens sista gemensamma träningspass - latin moves. Jag skrev om det förra veckan, latinsk dans i alla möjliga och omöjliga former. Det är väldigt roligt men jag känner mig som en elefant i en porslinsfabrik, för fy sjutton vad svårt jag har att hålla reda på alla steg och hopp och allt flaxande med armarna! Men som sagt, roligt är det.

Efter dansen blev det lite träning i maskinerna en sista gång innan jag gick och duschade och packade det sista. Tror jag fick med mig allt men har inte öppnat upp väskorna än och kollat efter, tror det får bli ett av morgondagens många projekt. Efter lunchen hade vi ett väldigt intressant föredrag om vad motionen gör med våra kroppar och varför man ska röra på sig. Kroppen är ju gjord för att användas, det är så människan har klarat sig i alla tider (för hur tror ni att exempelvis stenåldersmänniskorna hade klarat sig om de bara hade suttit och stirrat in i en bergvägg i stället för att jaga mat - med kroppen - och uppfinna eld - med kroppen?!) och den anpassas till det vi utsätter den för - sitter vi bara still framför datorn blir exempelvis musklerna mindre och skelettet svagare, och det verkar ju väldigt dumt med tanke på de bevisade hälsoeffekter som motion ger: det ökar immunförsvaret, ökar nybildning av hjärnceller, förbättrar sömnen och minskar till en del risken att utveckla cancersjukdomar och risken för återfall om man har drabbats (i alla fall när det gäller bröstcancer enligt en av kompisarna som varit på en föreläsning i Stockholm för ett tag sedan, då en bröstcancerforskare sa detta. Om det gäller andra cancerformer vet jag inte men det kan ju inte vara helt otroligt!). Det där låter väldigt bra tycker jag.

För att få en bra hälsa krävs det helst daglig motion, minst 30 minuter per dag. Det kanske känns lite väl mastigt om man mest är van vid att sitta framför datorn, men det behöver förstås inte vara intensiva styrketräningspass på gymmet eller liknande varje gång - en rask promenad (gärna med stavar som ökar förbränningen med 30 procent jämfört med promenad utan stavar) är en jättebra början. När det gäller det där med kalorier kan nämnas att om man gör något så enkelt som att stå framför datorn (enkelt om man har höj- och sänkbart skrivbord i alla fall), i stället för att sitta, bränner man 50 kalorier per timme! Det trodde jag verkligen inte, men man lär sig något nytt varje dag! Om man nu vill bränna fler kalorier än så, eller få bättre kondition, mer muskler eller något annat, men ändå har svårt att komma igång kan man exempelvis fundera ut vilka vinster man får av regelbunden motion - och med tanke på det jag räknade upp ovan behöver man kanske inte fundera så mycket eftersom det finns så många fördelar, det är ju liksom nästan pepp nog.
Starta också lugnt och försiktigt om du inte varit igång så mycket utan startar från noll, och tänk långsiktigt. Att bestämma sig för att gå ner fem kilo på en vecka är en dålig idé, att bestämma sig för att springa maraton två veckor innan start är även det en dålig idé. Och var nöjd med det lilla eftersom det också är nyttig fysisk aktivitet, som att du gått uppför trapporna i stället för att ha tagit hissen. Som att du (framöver) har skottat (= bra motion) en snygg stig från gatan till ytterdörren, som gör att gästerna du bjudit in till glöggmys kan komma in utan att ta med sig en hel skidbacke med snö in i hallen. Som att du gått av bussen två stationer tidigare när du ska till jobbet, bara för att du ska röra lite på dig och få frisk luft. Som att skaffa ett gummiband och göra övningar framför tv:n och således förbättra både arm- och benmuskler under tiden som Rapport pratar om Greklandskris eller Idol visar mer eller mindre tonsäkra artistdrömmare. Och till sist ett litet visdomsord från en doktor Edvard Stanley, som levde mellan 1826-1893:

"De som tror att de inte har tid med fysisk aktivitet, 
måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom"

Efter motionspeppningen fanns det ingen återvändo, vår kurortsvistelse var slut och det var dags att börja säga hej då. Vi skulle åka i omgångar, fyra av mina kompisar och jag skulle ta det sista tåget vid femtiden och hade tre timmar på oss att ta till vara på det sista av Falköping. Jag älskar smycken och gick loss på kurortens fina sortiment av armband, halsband och ringar. Det inköpta kommer alltid påminna mig om den härliga vistelsen med bra träning och härliga kompisar!

Ett armband och en ring från Pearls for girls blev mina inköp och jag är lite småkär i båda två. Runt hela ringen står det en inskription, "Live one day at a time and make it a masterpiece", ungefär "Lev en dag i taget och gör den till ett mästerverk". Tycker det var så väldigt fint och klokt. Ibland ska man inte tänka så långt framåt, ibland måste man ta en dag i taget - men ändå göra den dagen alldeles strålande! I love it :)

Nu var det faktiskt inte färdigshoppat för det. Min kompis Maria och jag tog en snabb och lång promenad till en gammal favorit i repris: Falbygdens ost. Man kan ju inte vara på en ost-ort utan att köpa ost, det fattar ju vem som helst! Den lite runda osten är rökt och är spännande eftersom kanten på den också smakar skinka, och hur smidigt är inte det - ett pålägg som smakar som två på mackan! Slank även ner lite annat i påsen för min del, bland annat en god (tror jag) tesort med det fina namnet "First frost", med smak av nypon, pistagemandel, apelsinblom och rosépeppar.


Ja, sedan var det tåget hem, med alla tunga väskor. Är ganska trött nu och ska krypa ner i min egen säng för första gången på ett tag. Det känns faktiskt inte så tokigt!  

2 kommentarer:

  1. Godmorgon lördag och godmorgon Emma! Välkommen hem igen!
    Ost med skinka låter ju spännande. Goda ostar är ett måste i mitt kylskåp.
    Det där med motion är ju viktigt och det känns bra att röra sig, men det lockar inte alltid att ge sig iväg. Blev en spark i baken när jag läste vad du skrivit. Nu blir det en PW.
    Snygga smycken förresten.
    Stora kramen och en bra lördag till dig!

    SvaraRadera
  2. Isa: Tackar!
    Ja den var riktigt god! Gillar också ost, det är alltid ett gott pålägg.
    Så är det ju absolut, ibland tar det helt klart emot, det kommer det göra för mig också, mååånga gånger. Men man får försöka ta sig i kragen!
    Eller hur?! :)
    Kram!

    SvaraRadera