torsdag 24 november 2011

Adventsjulig röra

Nu tändas tusen juleljus... eller i alla fall sju i denna ljusstake. Fick reklam i dag som berättade att världens första exemplar av en elektrisk ljusstake presenterades av Oscar Andersson, som år 1934 hade ersatt stearinljusen i en vanlig ljusstake med lampor från returnerade julgransbelysningar. Chefen på Philips i Göteborg, som inte bara råkade vara Oscars chef utan också fick den stora äran att vara med på presentationen av den moderna lyssaken, måste ha gillat vad han såg med tanke på att ljusstaken även år 2011 sprider stämning i så många fönster. Han var bra, den där Oscar Andersson!


Det känns nästan rebelliskt att tända ljusstaken redan i dag. I vanliga fall brukar fredagen dan före dan före adventsdan vikas åt att städa och sätta fram ljusstakar, stjärnor och allt annat. Men det här året har ju inte varit vanligt på så många sätt, så då kan man väl lika gärna fortsätta göra ovanliga saker? Vara en tokfrans och sätta fram pyntet en helt vanlig torsdag?! Jag kör på den linjen jag :)

Jag hör till den sortens person som satsar på allt nu. Varför vänta med tomtar och annat juligt, och bara sätta fram adventssaker, när det är så kort tid det står framme? Att dra fram jullådan ur förrådet två gånger med några veckors mellanrum är inget för mig. Jag vill njuta av det fina så länge jag kan, fram till en bit in i januari när jag tröttnat och vill gå in i en ny period, få in ljuset igen. Men nu vill jag ha hela härligheten, på en gång!
Detta betyder absolut inte att jag är en fullständig jultaliban på några sätt (vad jag kan komma på), hur mycket jag än älskar den här månaden som ligger framför är det verkligen inte så att jag går överstyr. Anledningen till att jag är långt ifrån klar trots att jag hållit på i princip hela dagen är inte för att varje millimeter ska pyntas med granar och tomtar, bjällerklang och mistel. Hualigen, det vore galet... Det pyntas absolut inte överallt, jag är noga med vad som kommer fram och var det kommer kram - smakfullt ska det vara, på utvalda ställen. Sådant tar tid! Speciellt om man som jag är lite långsam och kommer på massor med andra saker som också måste göras, samtidigt. Som att blogga exempelvis.

Men nu får ni inte mer av mig i dag, nu ska jag köra vidare ett tag till!

Bäst just nu: Det här är ändå den roligaste röran på året! Kartonger överallt, en stor Ikeakasse med ren tvätt som väntar på att strykas, dammat och adventsjuligt på sina ställen, saker som flyttas om och står på de mest konstiga ställen i väntan på att hamna rätt, kallt bortglömt te i en av snögubbsmuggarna (kallt och bortglömt för att även muggen hamnade på ett oväntat ställe, som var helt ologiskt att leta på när tanken "hade inte jag en temugg nyss?" kom), strykbräda i vägen på vardagsrumsgolvet, julmusik i stereon... Vad ska man säga? Jo... I love it :)  

3 kommentarer:

  1. Hej! Det känns så skönt att jag inte är en ensam tokfrans...:) satte upp ljusstakarna i går, helt crazy faktiskt, men vad gör man inte när man är lite "julsugen"..oj vad var det för ett ord?? Dock inte fel att komma från jobbet i dag på eftermiddagen och det var fint i fönstren. Skämt å sido så håller jag helt med dig - i love it to..Jag funkar så att strax in på nya året åker allt snabbt ut, men nu är det såååå mysigt. Det är så roligt att höra att du ändå orkar så mycket trots att det går lite långsamt. Önskar dig mycket kraft och glädje inför advents helgen. Kramar / Majja

    SvaraRadera
  2. Haha, tack för beskrivningen. Jag kan i fantasin se hur du har det där hemma i advent/julkaoset. Strykbräda, ikeakasse, julmugg, musik ... det låter härligt! Du ska se, i morgon kväll är det fint som snus hos dig och du sitter där och bara myser.
    Kramen tjejen, tjingeling!

    SvaraRadera
  3. Majja: Haha, jag kan meddela att jag såg flera tända ljusstakar och stjärnor i grannhusen i går, så det var många tokfransar i farten :D Precis, det finns ingen anledning att dra på det hela, är man sugen så är man! Det är lite festligt det där, strax efter nyår vill man bara ha bort allting - men nu fattar man knappt hur man kan tröttna på allt det fina! Tack :)
    Kram!

    Isa: Kaos var ordet! Men det är som sagt ett härligt kaos, även om jag ser fram emot att få det totalt kaosfritt... Jag hoppas du har rätt, och då ska jag verkligen njuta :)
    Kram!

    SvaraRadera