måndag 14 maj 2012

Sightseeing, 9/11 och shopping

Det besvärliga med New York är att jag vill göra som New York: aldrig sova. Jag somnar så fort jag lägger mig ner i princip och blir alldeles toktrött på kvällarna (som nu, klockan strax 23) efter intensiva dagar, men jag vill verkligen vara vaken dygnet runt så jag kan uppleva så mycket som möjligt! Om New York är den konstant vakna staden känns det ju lite dumt att inte utnyttja den varenda sekund... Men man är bara människa, snart ska jag krypa ner i den stora hotellsängen och utanför fönstret får staden leva vidare, utan mig.

I dag stod en sightseeing-resa med buss på schemat, ett väldigt bra sätt att uppleva en stad på! Men först var det ju dags för frukost:

Tänkte jag skulle vara lite nyttig i dag, inte äta en sådan där gigantisk frukost som i går - en som innehöll hela dagens måltid i en och samma tallrik. Så det blev en tallrik frukt och grönsaker, samt fiberrikt bröd med fettsnål ostskiva... Eller nej. Det blev pannkakor, bacon och lönnsirap. Så kan det gå i den här delen av världen.

Efter den stora, söta och väldigt goda frukosten hoppade vi på en av de röda Gray Line-bussarna. Här kan man välja fyra olika turer - en som går Downtown, en som går Uptown (bland annat Central Park och Harlem), en som går till Brooklyn och en som går lite överallt sent på kvällen när det är mörkt och NY lyser så starkt att det inte syns några stjärnor på himlen. Är man här länge ska man förstås åka alla fyra turer och på det sättet få en väldigt bra överblick. När man köpt sin biljett hoppar man på bussen och sitter antingen kvar hela rundturen eller hoppar av där man tycker att man vill studera sevärdheter, shoppingställen, restauranger och så vidare lite närmre. Väljer man "hoppa av-alternativet" och sedan vill ta sig vidare hoppar man på en ny buss och åker klart sin tur.

Jag hade tur och fick en plats längst fram i bussen och kunde därför ta en hel del kort! Downtownturen innehöll i dag bland annat... 

... Madison Square Garden, som är hemmaplan för både New York Rangers (hockey) och New York Knicks (basket)...

... Empire State Building...

... stora varuhuset Macys, som hippa kändisar gillar (där vi för övrigt var i går, utan att shoppa faktiskt)...

..."Strykjärnshuset", som gett namn åt hela området kring 23rd Street, The Flatiron District...

... massor med gula taxibilar...

... klassiska One Way-skyltar (som jag tycker är väldigt coola på något sätt, kan inte förklara varför. De är snygga helt enkelt!)...

... amerikanska vägarbetare...

... restaurangen Gray´s Papaya som tydligen har New Yorks bästa hot dogs. Vi fick väldigt mycket tips på bland annat matställen av de som guidade under bussturerna, oftast var det väl deras högst personliga åsikt i just de fallen, men det här stället var tydligen jättebra på rekommendation av andra än vegetarian-guiden. Nåväl, ni kan ju lägga det på minnet om ni åker hit och vill äta en hot dog. Nu fortsätter vi en pytteliten stund till: Under Downtonturen såg vi också...

... Ground Zero. Här hoppade vi av för att titta på ett av de fyra torn som uppförts efter 11 september. När hela området är klart ska det stå fyra torn här.

9/11 Memorial, som den kallas, är en mäktig plats med sina två monument till minne av offren från terrorattackerna. De invigdes på tioårs-dagen av katastrofen, då de anhöriga var de första som fick komma dit. Exakt där de södra och norra tornen stod finns två likadana vatteninstallationer med alla offrens namn inristade. Det är en vacker och sorglig plats på en och samma gång.


Efter minneskollen blev det tvära kast när vi skulle ta oss till shoppingmeckat Century 21. Innan dess, några blocks från gamla World Trade Center var det ändå läge att först kolla in...

... just det, Wall Street. Det hör liksom till.


Sedan blev det shopping, i ganska många timmar. Century 21 är en stor affär i flera våningar och vid en snabb blick känns den lika spännande som Gekås i Ullared, det ser liksom inte direkt kul ut! Men det är en riktig guldgruva om man vill shoppa märkes- och designerkläder till bra priser. Själv gick jag därifrån med en salig blandning plagg från bland annat Tommy Hilfiger och Michael Kors, samt skor från DKNY. Väldigt nöjd med mina inköp! Efter det var det läge att hoppa på bussen igen för att ta del av resten på Downtownturen:

Det var meningen att vi från bussen skulle se Frihetsgudinnan på långt håll - den står ju ute på Ellis Island så någon nära syn var det inte tal om. Jag hann dock inte se den ens på långt håll, bussen körde ofta ganska snabbt, så det blev bara en bild på damen i fråga så här!

I övrigt visade guiden bland annat lite typiska amerikanska hus, med de där trapporna man sett på film (guiderna pekade dessutom ut många film- och tv-hus,eller riktningar till de samma, från bland annat "När Harry mötte Sally", "Ghost", "Sex and the City" och "Vänner")...

... ett svenskt konditori...

... FN-huset vid East River...

... Chrysler Building, Manhattans vackrast skyskrapa (jag vet att den inte syns så väl, men bussen gick fort som sagt, hann inte zooma så mycket som synes)...

... och rör som det ryker ur. Det gör tydligen det på detta sätt numer, i stället för som förr, ur gatorna.


Vid sextiden var vi tillbaka på samma ställe där vi hoppat på från första början, vid vårt hotell ungefär. Efter att ha gått hem och lämnat klädpåsar gick vi till Fluffy´s Café där vi köpt väldigt god fruktsallad förut. Kvällen var varm (precis som dagen i övrigt) och vi ville ha picknick i Central Park:

Först jättegoda varma mackor, sedan jättegod fruktsallad med färsk ananas, jordgubbar, blåbär, vindruvor och ett par olika sorters melon - mums!


En mycket bra dag, även i dag! I morgon är det sista dagen här i NY, på tisdagmorgon drar vi vidare. Det ska förstås bli jättespännande och roligt, men jag kommer sakna denna fantastiska stad... Tur att det är en dag kvar i morgon också :)

6 kommentarer:

  1. Christer Tornberg14 maj 2012 kl. 10:26

    Hej Emma!
    Jätteintressant att följa din resa i USA. Kanonbilder och spännande text. Lycka till i fortsättningen och hälsa Inger & Staffan!
    //Christer & Gunbritt Tornberg, Jönköping

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni följer bloggen! Tack, tror det kommer bli en fortsatt bra resa :) De hälsar tillbaka!

      Radera
  2. Förstår att du stupar i säng på kvällarna. Ni verkar hinna med allt. Och verkar ha så roligt. Pannkaka med sirap kan jag tänka mig men att äta bacon med sirap, där går nog någon gräns för mig. Men - jag har ju aldrig prövat. Njut vidare. Väntar på besked om du förlänger vistelsen. Ska prata med Camilla!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tyvärr gör jag ju det, varför kan man inte vara vaken flera dygn i streck?! Haha, det är faktiskt jättegott med lönnsirap på båda kan jag meddela :) Ja jag vill fortfarande inte åka tillbaka, så det vore ju bra om Camilla kunde ta över mitt jobb ;)

      Radera
  3. Emma, jag nyper mig i armen när jag läser allt vad du är med om och ORKAR göra, fantastico!
    Vilken fin reseskildring du bjuder på oxå, roligt att läsa och se dina fina bilder.
    Fortsätt att boosta energi med alla fina upplevelser.
    Kram tjejen!:)))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart jag orkar, är man här orkar man av bara farten!!
      Det är roligt att skildra det så här, kul för er att läsa och väldigt bra för mig att ha kvar :)
      Kram!

      Radera