söndag 12 juni 2011

En dag i slow motion...

Ibland slår det mig att jag inte minns hur det är att känna sig helt bra. Att inte ha ont någonstans, att inte vara trött på något sätt. Visst har jag haft mina stunder, bra timmar, ibland nästan bra dagar rakt igenom, då det har varit full fart och smärtan inte har gjort sig så påmind. Men dels var det längesedan, dels kom det alltid något bakslag förr eller senare. Och nu har mitt liv sett ut så här i ett halvår och jag undrar hur det kommer kännas den dagen när allt är normalt? När jag kan röra mig fritt utan behov av att vila. När jag kan göra många saker en hel dag utan att få ont. Det känns väldigt avlägset, ibland undrar jag om jag kommer komma till det läget igen - men det sägs ju att jag kommer må normalt en vacker dag, så vi får väl hoppas på det.

Har inte så hysteriskt ont i dag (än så länge kanske är bäst att tillägga...), nu har istället den stora tröttheten satt in. Det är nu jag måste kämpa för att orka med varenda litet steg. Efter frukosten var det vila i ungefär tre timmar innan det kunde bli tal om dusch. Under den tiden var jag mer svag än vanligt, vet inte riktigt vad det tagit åt mig i dag faktiskt. Jag måste äta ett gäng magnesiumtabletter varje dag eftersom jag har låga värden på den fronten, får krampryckningar och tappar balansen när jag rör mig allt för fort. Just i dag har jag knappt behövt röra mig alls, det har svartnat för ögonen bara jag vridit huvudet några centimeter, det har orsakats yrsel bara jag blundat och sedan tittat, jag har stundtals behövt ta stöd av väggar och möbler för att kunna stå upp över huvud taget. Kände mig som ett totalt vrak där på förmiddagen, förstår mig inte på denna konstiga kropp! Mår bättre nu efter att ha ägnat dagen åt liggande och sittande vila och det var väl välbehövligt - men inte så väldigt kul. Som ni märker är det inte mycket action på mig, tyvärr. Allt går i slow motion, speciellt i dag.

Har dock testat på det där med att baka i dag, mamma och jag gjorde kakor med apelsin-Noblesse till eftermiddagsfikat. Eller rätt ska väl vara rätt - mamma gjorde det mesta, jag rörde om lite i degbunken men såg mest till att provsmaka smeten för att se om den var godkänd. Det var den, om någon undrade.

Alldeles nybakade kakor - och det var inte bara smeten som var god, även det färdiga resultatet var till stor belåtenhet!


Nu ska jag se om kroppen bär så mycket att jag kan gå ut i trädgården en stund. Mamma har plockat in blommor som doftar väldigt gott, så jag måste ut och kolla läget bland rabatter och krukväxter! Hörs!

Väldoftande jasminer från trädgården.


Bäst just nu: I dag skiner solen och det är en trevlig dag i Jönköping. Har hängt en del i skuggan på balkongen, legat i en soffa och tittat upp på en blå himmel och bara låtit tankarna fladdra iväg. Mer avancerat än så är inte livet, men det duger det med. Någon dag hoppas jag det händer något stort och häftigt, men det får bli en helt annan dag.

11 kommentarer:

  1. Emma min Emma vad du är tapper! Du är en förebild för oss alla. Mitt i allt elände kan du njuta av en god kaka och en vacker blomma och känna dess ljuvliga doft. Vilken styrka. Visst förstår jag att det känns hopplös, att inte krafterna finns där (hur är det med dina blodprover, hb tex?) Snart snart slipper du den eländiga medicinen som du måste ha tagit nu för att slå bort de elaka cellerna. I all medicin är det ju biverkningar och snart snart kommer de att minska. Då ska du sakta men säkert bygga upp kroppen, och ta små små steg mot en stark Emma. Runt dig har du en stor skara människor som håller tummanrna och hejar på så att det snart vänder för dig. Kram kram

    SvaraRadera
  2. Britta: Tack :) Ja jag tror ju att man måste hitta saker som är bra mitt i allt skräp man har! Det finns ju liksom alltid positiva saker var man än vänder och vrider sig :) Jag verkar hela tiden ligga på gränsen på alla prover men i alla fall precis över gränsen för att jag ska fungera, så det är ju alltid något! Ja en vacker dag är jag där, det vet jag för det mesta :) Tack och kram!

    SvaraRadera
  3. Den dag du är pigg och alert hela dagen tror jag du kommer att vara glad och tacksam. Det är så det lätt blir när man sett något annat. Till dess får de små stunderna vara glada stunder. Hade förstås varit roligare om du vacklat av hänryckning så här i hänryckningens speciella helg, men det får kanske bli en annan gång istället. Tur i alla fall att det finns saker och ting att ta tag i då det behövs! Ny vecka imorgon. Personligen är jag förtjust i vardagar eftersom allt är som vanligt då och det finns något tilltalande i det vardagligt vanliga. Dessutom gillar jag måndagar. Måndagar ger liksom en ny möjlighet att börja om, och nya chanser gillar jag. Så: Lycka till med den nya veckan!

    SvaraRadera
  4. Monica: Jag kommer vara exakt hur glad som helst den dagen! Ja det får nog tyvärr bli en annan dag, jag har alldeles för många krampryckningar i kväll, så här rycks det som sjutton!! Det gör det, och det ska bli intressant när jag framöver kommer tillbaka till det vardagligt vanliga och inte riktigt behöver fundera över vilken dag det är - sådant har jag inte alltid koll på nu... Tack och ha en bra vecka med start i morgon! :) Kram!

    SvaraRadera
  5. God måndagsmorgon Emma!
    Önskar dig en bra dag, förstår att helgen varit tuff. Nu är det time för hallonmonstren att arbeta i det tysta, kan dom inte fatta det...
    Som sagt, bra dag alltså.
    Mesta kramen tjejen!

    SvaraRadera
  6. Hej Emma, vill bara säga att jag tänker på dig. Har inte skrivit på länge för jag har hållit på med körkort. Men nu är det klart o körkortet kommer vara i min hand någon dag denna vecka:)
    Nu hoppas jag att du o Roger kan få må bättre snart så ni kan njuta av sommaren på riktigt!!!
    Många stora kramar/ Cissi

    SvaraRadera
  7. Hej! Hoppas måndagen varit utan så mycket smärta och trötthet så att du kunnat sitta i trädgården och lyssna på fåglarna i skuggan. Hallonmonstren kan ge sig av för gott tycker jag också. Hoppas du får träffa lite småbarn och baka något gott när du orkar, det är fint för kropp och själ.

    SvaraRadera
  8. Isa: Ja tänk om monstren kunde lära sig att lyssna på dig, så mycket trevligare livet vore då! Undra hur vi ska få dem att fatta bättre...
    Kram!

    Cissi: Tack snälla :) Vad härligt, grattis! Jag ska också ta körkort, någon gång i livet...
    Ja det vore verkligen skönt, tycker vi är värda det nu!
    Stora kramar tillbaka till er båda!

    Anonym: Smärtan har varit under kontroll men börjar komma lite smått nu, tröttheten vekar tyvärr sitta i ett tag till... men jag kämpar på. Det tycker jag med, de kan vara färdigbråkade vid det här laget...

    SvaraRadera
  9. Åh Emma va du kämpar... Tänker på dig så mycket ska du veta. Skönt att höra att mams och paps pysslar om dig!!
    Vilka goda kakor, vet inte om ni har provat men när jag bakar dom brukar jag trycka i en halv dumlekola i varje! Mumma kan jag säga!!
    Stor kram Linda Q

    SvaraRadera
  10. Karin Zachrisson14 juni 2011 kl. 15:48

    Förundras över att du kan beskriva dina upplevelser runt din sjukdom på ett så naturligt och ärligt sätt. Det får mig att förstå hur väldans bra jag själv har det och att jag borde vara mer tacksam över hur jag har det. Jag ber att din sjukdom snart ska stoppas och att du ska få nya krafter och "ett nytt liv". Det är du värd!!!!

    SvaraRadera
  11. Linda: Ja de är himla bra på det där :)
    Ah, låter ju sannerligen inte helt fel, får testa den varianten nästa gång, tack för tipset!
    Stor kram tillbaka!

    Karin: Ja jag hoppas att jag kommer känna så när allt det här är över, tyvärr är det ju ibland svårt att vara tillräckligt glad för det man har, man vill liksom gärna ha mer! Men när man sitter fast i sitt "sjukträsk" är det bara frisk man vill bli... Tack!

    SvaraRadera