torsdag 25 augusti 2011

Lite giftstruma också, när man ändå håller på!

Min kropp verkar gilla det där med gift. När cellgifterna nu har försvunnit ur kroppen (även om man ganska ofta kan tvivla på att de verkligen gjort det) blev den tydligen lite tjurig och ville ha mer gift av något slag, vad som helst bara det var gift. Så nu har den bestämt sig för att en släng giftstruma vore en bra idé!

Tog ju lite blodprover förra veckan om ni minns. Min diabetesläkare tyckte ju att jag mådde lite för dåligt för att allt skulle vara frid och fröjd. Alla prover som gav direkta svar visade ju att allt var finemang, men några dagar senare ringde hon och ville att jag skulle ta nya blodprov, vilket jag gjorde för några dagar sedan. Och i går var jag på läkarbesök och fick höra att jodå, jag har för stor produktion av sköldkörtelhormon minsann, eller om man vill uttrycka det liiiite tuffare: jag har giftstruma! När läkaren sa detta började jag tänka i bilder, som jag lätt gjort sedan cellgifter blev till cellgiftsmonster. Giftstruma blev till en smått otäck variant av Staffan Westerbergs strumpdockor, så nu har jag min egen show, Giftstrumpa och celllgifts-systeryster. Hade även detta blivit barnprogram hade det blivit mycket opopulärt...

Förr i världen, för väldigt längesedan, dog man av giftstruma. Men ingen anledning till oro, det verkar stört omöjligt att göra detsamma nu för tiden. Man får tydligen så ont och mår tydligen så dåligt att man inte kan låta bli att söka läkarvård. Man blir bland annat enormt trött, tappar vikt, får hjärtklappning, blir svettig helt plötsligt och tappar all kondition. Om någon i detta nu tänker "hm, det där låter ju lite grann som biverkningar av cellgifter...?" så tänker denna/denne någon alldeles rätt. Jag kan pricka av allt på den listan - men jag vet alltså inte hur mycket som beror på cellgifter och hur mycket som beror på giftstruman. I bästa fall är jag nu dubbelt så trött eftersom jag har båda sakerna och i så fall bör jag snart må lite bättre eftersom jag nu äter medicin. I 18 månader. Alltså: 18 månader. Jag skriver det igen, för säkerhets skull om ni har missat det de andra gångerna: 18 månader. Tänk, jag som har längtat efter den dagen jag slipper äta värktabletter, den dagen jag slipper trycka i mig ett enda litet piller till! Det dröjer ganska länge det. Sju tabletter om dagen i 18 månader - om man räknar med att alla månader har 30 dagar, för enkelhetens skull, blir det nästan 3 800 tabletter det!

Varför man får giftstruma är inte helt känt men det är tydligen ärftligt, så också i mitt fall, det ligger i släkten. Sjukdomen orsakas alltså av för stor produktion av sköldkörtelhormon och kan i de flesta fall medicineras bort men om det inte går får man opereras. Själv tänker jag satsa på att knapra mina många tusen tabletter och hoppas att det räcker för att få så många hål på den där giftstrumpan att den inte kan användas mer utan bara passar i papperskorgen.

Bäst just nu: Avslutade Lost för några dagar sedan. Sista avsnittet var så bra att jag var tvungen att se det två gånger (kanske är det heller inte så att bara två räcker) och i dag har jag kollat bonusmaterialet för andra gången. Finns lätt med på topp 5 på listan över det bästa som sänts på tv genom tid och evighet måste jag säga. Jag vet inte än på vilken plats, den trängs där med ett gäng andra riktigt tokbra serier, men med finns den! 

12 kommentarer:

  1. Nej, nej, nej! Fy sjutton! Varför detta nu oxå? Giftstruma, diabetes cancer. Inte bra över huvudtaget. Men som du sa, med lite behandling mot struman, mår du för hoppningsvis bättre så småning om. Håller tummar och tår att du får sova gott utan allt för mycket smärta när det blir dags. Imorgon är det fredag, då får vi se fram emot fredagsmys.

    SvaraRadera
  2. Anonym: Ja det är ingen hejd på det! Men det ska nog bli bättre så småningom :) Precis, jag får satsa på en bra fredag!

    SvaraRadera
  3. Aj då, det var inget vidare! Tur ändå att det upptäcktes och att det inte längre är för länge sedan då man blev sjuk och hade ont tills man dog av sin struma. Förhoppningsvis kan du nu ändå se fram emot att må lite bättre vad det lider (usch, lider var ju helt fel ord i sammanhanget …). Kram till dig!

    SvaraRadera
  4. Monica: Precis, det är ju så onödigt att dö av den när man inte behöver! Haha, jag förstår helt vad du menar och jag ska absolut satsa på det :)
    Kram också till dig!

    SvaraRadera
  5. Emma, Emma, varför tar det aldrig slut. Hur mycket ska du behöva gå igenom???? Vad jag lider med dig!!!!!
    Hoppas att de nya pillren ändå gör att du blir piggare, får mer ork och kraft, spring i benen, energi... ja allt vad jag nu kan komma på.
    Om jag ändå kunde skicka över lite kraftkramar till dig, försöker med
    VÄRLDENS STÖRSTA KRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM!

    SvaraRadera
  6. Kram på dig bästa Emma! Hoppas att du orkar och kan vara med att fira farmor på söndag, hade varit så kul att träffa dig och få ge dig en STOR kram!! Gifter och piller hit och dit...nu får det vara slut!! hahah...men jag bara måste säga att nästan allt(för utom gift och sjukdommar) som du skriver är sååå roligt!! Du är en hejare på att uttrycka dig!! Hoppas vi ses på söndag! Kram!!

    SvaraRadera
  7. Isa: Ja säg det! Men förhoppningsvis samlar jag på mig alla sjukdomar nu och är sedan frisk resten av livet :)
    Det är en bra förhoppning, jag ställer upp på den!
    Tackar, kram tillbaka!

    Karin: Vi får nog ta den kramen en annan dag, jag kommer vara kvar hemma i Stockholm och ta det lugnt, orkar inte riktigt med kalas nu. Haha, det är bra att du tycker så, det gillar jag :)
    Stor kram!

    SvaraRadera
  8. Helt otroligt! Varför detta också? Det smärtar mig att höra. Saknar ord, är inte som när det kommer till att finna orden... men jag är med dig i tanken. KRAM

    SvaraRadera
  9. Men emsen då! Ta hand om dig! När du ledsnat å kolla på lost-finalen så får du hojta till så kan du kolla på mad men säsong 1 (vi har inte kommit oss för å kolla än, Edvin verkar inte så intresserad å d e ju han som styr å ställer här)! KRAM!

    SvaraRadera
  10. Så ledsamt att höra. Tycker ju att det för länge sedan har räckt med det du gått igenom. Men det bästa är ju att det finns hjälp att få. Så det är väl bara att knapra på:-). Men du fixar detta också. Det är jag säker på. Förhoppningsvis kommer du att känna dig piggare nu med dessa piller då säkert giftstruman bidragit till hur du mått den senaste tiden. Önskar dig en bra fredag och varmt tack för trevlig post idag,
    Supportkramar i massor

    SvaraRadera
  11. Hej Emma! Ja vad säger man, hur mycket ska du bära!! Men jag måste ändå säga att beskedet om struman var trots allt lite positivt. Varför har du varit så trött? jo säkert är det detta som fattats dig och det går ju att fixa. Vad jag vet, så går det att bota bra med mediciner, tråkigt att äta piller, men du kommer säkert att få krafterna tillbaka då det blir balans i sköldkörteln. Många kramar.

    SvaraRadera
  12. Susanne: Ja det kan man fråga sig! Det är svårt att finna ord ibland men man kommer långt med tanken, så tack :)
    Kram!

    Karin: Det ska jag göra :) Jag har faktiskt lånat första säsongen redan, ska nog börja med den i helgen! Kan ju ge en resumé när vi ses nästa gång, om Edvin inte har hunnit bli intresserad då :D
    Kram!

    Ylva: Ja det var väl inte direkt så att jag behövde det här, men men - jag knaprar på som sagt så det är nog ganska lugnt, jag kommer fixa det :) Ja det vore skönt att få tillbaka lite krafter, så jag hoppas på det. Så lite så!
    Kram!

    Britta: Ja det vore ju väldigt trevligt om en del av tröttheten beror på det här, då kommer jag ju känna mig lite piggare snart, det skulle inte sitta fel!
    Kram!

    SvaraRadera