söndag 29 januari 2012

Vardag igen, fast ändå helg

Ja nu får det vara slut på firande för den här gången, nu får festligheterna stå tillbaka och vardagen återkomma. Hur trevligt och roligt det än är att fira måste man till slut gå vidare. I går avslutades firarveckan med flaggan i topp tack vare ett par glas vin, en strawberry daiquiri och härligt sällskap av vännen Linda och hennes jobbarkompis Nina och vi hade en väldigt bra och kul afton! Och detta gör att jag nu är helt okej med att sluta fira - för den här gången. Nu är det vardag igen, trots att det är helgdag, och jag har i dag bytt ut drinkar mot... :

... just det, hemmagjord müsli. Och man kan ju tycka att det är ganska torrt och trist i jämförelse med ett gott glas vin exempelvis - men håll i hatten och dra mig baklänges på en liten vagn, vad god den blev! Nästan så en tallrik yoghurt eller fil med müsli nu är snudd på lika festligt och glamouröst som vilket glas ädel dryck som helst! Blir ni sugna? Ja men då så, släng ihop receptet här nedan då!


Hemmagjord müsli
från boken Gott att ge bort av Linnéa Seidel.

2 1/2 dl blandade kärnor och frön (till exempel solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön)
5 dl havregryn
2 1/2 dl kokosflingor
3 msk smör
4 msk flytande honung
2 1/2 dl vatten

Smaksättningsförslag:
torkade tranbär
russin
hackade, torkade aprikoser
hackade katrinplommon
hackade, torkade äppelringar
orostade pumpa- och solroskärnor
(själv tog jag russin, gojibär, torkade bitar av granatäpple, torkade blåbär och hackade hasselnötter)

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Häll kärnor, frön, havregryn och kokos i en bunke och rör om väl. Blanda smör, honung och vatten i en kastrull och värm tills smöret och honungen har smält. Häll den varma vätskan i bunken och blanda ordentligt.
3. Häll ut müslimassan på en plåt med bakplåtspapper. Den får gärna ha lite klumpar i sig men sprid ut den jämnt över hela plåten.
4. Rosta müslin i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg. Se bara upp så att den inte blir bränd.
5. Ta ut plåten ur ugnen och rör försiktigt om med en gaffel. Ställ in plåten och stäng av ugnen. Låt müslin stå och torka på eftervärmen i ugnen i cirka 2 timmar och smaksätt den sedan med något eller några av förslagen ovan. Häll upp i en fin burk med tättslutande lock.


Nu ska jag sätta mig i soffan och kolla på tv,, näst sista avsnittet av Frozen Planet. Det är vinter och de små pingvinerna har svårt att klara sig säger programförklaringen för detta avsnitt, och jag är inte säker på att jag kommer klara mig från att börja gråta när jag ser att de små grå ungarna fryser och är hungriga. Börjar bli blödig på äldre dar... Ha en bra kväll och bra start på veckan!

6 kommentarer:

  1. Gott ser det ut och Sov nu gott!

    SvaraRadera
  2. Hej Emma! Har nu läst ifatt dina bloggar för förra veckan. Har varit bortrest. Mycket trevlig läsning som vanligt. Kul med blombeställningen och oerhört vacker var buketten också. Tänk att ett helt år har gått sedan första omgången cellgift. Det är bara så härligt att det är över. Verkligen värt att fira. Du är en riktig fighter. Må så innerligt gott och ha en bra vecka.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Ja så där borde man göra oftare, det var ett roligt sätt att köpa blommor på! Visst är det coolt, det känns inte som det var så längesedan egentligen...
      Kram!

      Radera
  3. Morning i kylan! Blir sugen att testa ditt müsli recept, det ser riktigt avancerat ut.
    Nyfiken...är det sött? Gillar nämligen inte för söta saker.
    En bra tisdag till dig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, det var lätt men ser lite snyggt ut liksom :) Nej det är inte sött, jag tycker inte man behöver dra ner på honungsmängden. Sedan gör man den ju så söt man vill, använder man massor med russin blir den ju sötare än om man bara tar lite eller ingen alls.

      Radera