söndag 25 mars 2012

Rör inte min sommartid!

Sommartid. Jag har nog alltid tyckt det är ett väldigt fint ord där enda nackdelen är att man blir bestulen på en timmas sömn. Vintertid som ord känns däremot lite tyngre och oinspirerande, och den enda fördelen är väl att man får en plustimme på sin sömn. Men i det långa loppet är det ändå mycket trevligare med sommartid, jag tänker på dagar vid vatten och sandstrand, lunch på balkongen, kort sommarklänning med ben som äntligen slipper vara instängda i strumpbyxor, rosévin på picknick i parken... ja, det går ju att hålla på och yra om trevligheter länge till! Som sagt, sommartid är ett fint ord. Om ni frågar mig alltså. Frågar ni någon annan finns risken att det blir ett helt annat svar. Just den här helgen har sommartiden känts ganska ifrågasatt har jag märkt. Ni har säkert också hört det i olika sorters medier dessa dagar. När sommartiden införs ökar antalet hjärtinfarkter, de närmaste två veckorna kommer ungefär 30 svenskar att dö av hjärtinfarkt som en följd av den stress som orsakas av bytet till sommartid berättar exempelvis dagens DN, där en tysk professor ondgör sig över sommartiden och vill avskaffa den. Att sova en timme mindre leder tydligen till kaos (för när vi får en timme gratis i samband med övergången till vintertid minskas antalet infarktsfall med tio) och jag blir lite fascinerad av detta faktum! Jag störs inte nämnvärt över min förlorade timme utöver att det kanske är lite småsynd på sin höjd - men att folk faktiskt dör för att de på måndagmorgon blir så stressade över att de tappat en sömntimme - wow. Liksom. Jag vet inte vad jag ska säga... Läste i går om någon forskare som hade en lösning på problemet, han uppmanade alla arbetstagare att i morgon ta en sovmorgon. Om hans uppmaning var välsignad av landets samtliga chefer förtäljde inte historien...

I natt sov jag minsann nio timmar och i morgon har jag lämpligt nog sovmorgon, så att jag skulle drabbas av en stressrelaterad hjärtinfarkt känns inte direkt troligt. Sovmorgonen har jag varannan måndag vare sig det är sommar- eller vintertid, fast just denna kommande måndag blir inte min sovmorgon så lång som den brukar vara. I morgon ska jag nämligen sätta mina fötter i Vallentuna för första gången i mitt liv - allt för att händerna ska få sig en ordentlig undersökning. Just det, jag ska till en ortoped för att försöka bli av med det här Morbus de Quervain-tjafset ni vet. Äntligen. Jag hade kunnat komma till en ortoped bra mycket närmre än Vallentuna, som kräver en resväg med tunnelbana, buss och Roslagsbana (ungefär som pendeltåg), men då hade jag fått vänta väldigt mycket längre. Vi får väl se om det är värt den långa vägen i morgon, om jag hittar fram och läkaren gör något vettigt för att stoppa det bråkiga.

Efter de nio sömntimmarna började den här dagen med en lång promenad i morse, och jag såg då att några buskar är på väg att snart inte stå fullt så nakna som de gör nu. En vacker dag kommer man vakna upp och se att det är grönt överallt, det brukar vara så att det går så himla snabbt! Men jag gillar det här läget, när vi bara är i början av våren och det är långt kvar av den. Bra saker vill man ju ha kvar så länge som möjligt. Lite orolig blev jag dock när reklamen damp ner på hallgolvet i går:

VA?!? Redan? Men... våren då? Kan inte den få komma först och stanna en stund? Så tar vi sommaren efter den? Eller måste Ikea styra och ställa när saker ska ske? Ikea, som tydligen inte kan leva i nuet. Ikea som brukar plocka fram julsakerna i oktober. Ska vi köra i den här takten är det ju dags för vintertid i mitten av nästa vecka - vill vi verkligen ha det så?! Nej, vi låter mars vara vår va? Ja.


Nu tänker jag gå ut på balkongen. Det är lite blåsigt men väldigt soligt, så det känns som en bra söndagssysselsättning. Lite senare ska jag göra våfflor, förstås. Det blir med den där goda lax- och wasabi-röran jag skrev om för några veckor sedan ni vet. Ett utmärkt sätt att fira både våffeldag och sommartid på!

Bäst just nu: Mango. Fantastisk god frukt. När jag handlade på Ica Maxi för några dagar sedan fick jag två stycken alldeles gratis. De, Ica Maxi alltså, är mellan varven väldigt bra på det där med gratissaker - för någon månad sedan fick jag en gratis tårtspade bara för att jag skulle fylla år! Jag var inte i något stort behov av en tårtspade men gratis är ju gott som bekant... I alla fall, mango är en bra gåva - och får man dem inte gratis utan måste köpa är det ingen jättekostnad heller. Mango känns somrigt, så tar ni Ikeas konstaterande på allvar rekommenderar jag ett mangoinköp så fort som möjligt.

Frukt är godis. I alla fall om frukten är mango. Skalas och skärs i klyftor för bästa smak!   

10 kommentarer:

  1. Hej Emma, kom nyss in från balkongen där vi just ätit goda våfflor med grädde och hjortron/hallonsylt. Får testa dina tillbehör en annan gång, det låter också gott. Härlig värme och fågelkvitter. Håller med dig om att njuta i nuet och inte genast hasta vidare, till sommaren.
    Märkligt att det kan bli sådana reaktioner på ändring av en timma, själv märker jag inte ens av det.
    Fortsätt att njuta på din balkong och Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det som är det fina med våfflor, man kan äta dem med nästan vad som helst :) Eller hur, sommaren (eller snarare Ikea) får faktiskt vänta lite...
      Haha, nej visst är det konstigt, en timmes mindre sömn kan man ju tycka inte ska göra så stor skillnad som mellan liv och död liksom...
      Det ska jag, detsamma och kram!

      Radera
  2. Goderafton, för min del är det ett helt onödigt påfund det där med sommar och vintertid.
    Fattar inte grejen liksom. Annars är det härliga dagar med mycket vårfeeling. Vilket bra Ica Maxi du har då, har aldrig fått någon present. Får väl kvista till din butik vid tillfälle.
    Håller tummar och tår för dig i morgon, hoppas att de hittar en bra lösning så du blir av med den sk..... värken.
    Kram ! :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja så kan det också kännas! Ja mitt Maxi är väldigt trevligt på det sättet, jag rekommenderar det :)
      Det vore skönt!
      Kram!

      Radera
  3. Hej Emma! Såg att min lilla solcellslampa på balkongen lyser i kväll som i går kväll. Sommarförebud. Ja, visst är det konstigt det där med omställningen med sommartid. Hörde på nyheterna i går och såg rubrik i tidningen i dag men det känns så konstruerat så jag orkade inte läsa artikeln. Undrar hur många som reser till Finland i morgon, kommer att dö. Jag menar det är ju också en timmes tidsskillnad. Så tänk dig för innan du reser längre bort. Om man är medveten om att man missar en timme en natt så är det väl bara till att gå och lägga sig lite tidigare på kvällen eller att sova en timme längre på morgonen. Ha i vilket fall som helst en skön vecka! /Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag ska verkligen tänka mig för!! Jag håller med, är det verkligen ett så stort problem?! Och en enda timme, hur kan det göra så stor skillnad?! Nej, folk får väl lära sig att anpassa sin sömn till verkligheten lite bättre! Detsamma till dig!
      Kram

      Radera
  4. Åh, mango är så gott! Lycka till hos ortopeden. Somaren kan gärna vänta, men nu är våren varmt välkommen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, I love it! Tack. Jag menar det, vi tar det i rätt ordning tycker jag - först vår, sedan sommar...

      Radera
  5. Läste också det där om sommartid och tänkte: men det var värst, hur kan en så liten sak vara så stor? Jag kan inte helt klart se poängen med sommartid, men har ingen stark åsikt i frågan. Jag vaknar ju ändå toktidigt... Nyss bet jag sönder en tand. Så rysligt opraktiskt, men det verkar inte ha blivit någon vass kant (tack och lov) utan känns helt okej. Alltså klarar det sig kanske ett tag och det vore bra eftersom mina möjligheter att kunna besöka en tandläkare känns lite begränsade just nu. Så där ja, nu har jag fått gnälla lite över detta också, så skönt. Självklart är det ju en smärre struntsak att en tand pajar ihop lite. Men i alla fall, enklast är ju livet när allt tuffar på och fungerar som vanligt. Därför önskar jag dina händer hälsa och välmående, så du får njuta av att de fungerar problemfritt. Inga våfflor för mig i helgen, får ta det en annan gång. Hemskt gott är det i alla fall! För övrigt bör man dela in sin text i stycken, då den i sådana fall blir mycket enklare att läsa. Men det får bli en annan gång! Hej hoppsan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, det är lite märkligt! Borde det inte räcka att gå och lägga sig lite tidigare kan man ju undra! Nej jag har inte heller någon stark åsikt egentligen, och jag tycker helt klart att det finns viktigare saker att avskaffa än sommartiden...
      Det var väl onödigt! Hoppas den håller sig lugn nu och inte blir vass så här i efterhand. Och ja, det är mycket enklare och helt klart att föredra!
      Tack, ja snart ska de nog fungera som de ska :)
      Det får du verkligen göra, och det ganska snart tycker jag - man ska inte vara utan våfflor för länge...
      Det kan vara en idé, men jag känner inga stora problem när jag läser det liiiite kompakta stycket, så för min del får du göra precis som du vill :)
      Ha en trevlig vecka!

      Radera