fredag 9 mars 2012

Rapport från en trädgårdsfest

För nästan exakt en månad sedan, den 12 februari, var jag i Älvsjö och ägnade en hel evighet åt att gå omkring på möbelmässan. I går morse när jag bläddrade i Dagens Nyheter blev jag inte bara arg över religiösa fanatiker utan även på lite gott humör över en annons där jag insåg att jag kunde köra en favorit i repris i dag. Typ. Nej, det var ingen möbelmässa den här gången, däremot en trädgårdsmässa som lockade med ord som "inredning", "inspiration" och "shopping". Efter en hel dags knatande bland möbler tyckte jag att jag fått lite rutin på det där med att gå på mässa och kände att det vore dumt att ändra ett vinnande koncept - så i dag har jag alltså mässat igen! Det är inte så att jag drömmer om en stor trädgård med stora fruktträd och rosenbuskar, jordgubbsland och pool. Inte ens en liten trädgård med ett ynka fruktträd och rosenbuske, jordgubbsland och pytteliten pool modell fågelbad faktiskt. Däremot en enorm takterass på en sisådär 40 kvadratmeter med plats för trädgårdsmöbler och mycket grönt och blommigt (samt möjligtvis en jordgubbsplanta), och det kan ju på ett sätt vara en sorts trädgård! Dessutom stod det i både annonsen och på mässans hemsida att våren skulle börja på just denna mässa - och vem vill inte vara på plats där våren börjar?!?

Alltså: Vårmässa i Kista stod på programmet denna dag. Har varit i Kista en gång förut tror jag, men aldrig på mässa. Det var en kall och inte speciellt vårlik förmiddag när jag begav mig i väg mot den efterlängtade våren. Lyckligtvis var det vårkänslor så det räckte och nästan blev över inomhus, och nu tänkte jag ta med er på en liten mässtur bland spirande dofter och fågelkvitter! Håll i trädgårdshatten så kör vi:

Första stoppet i trädgårdshallen blev Rara växters flera mil långa (nästan i alla fall) vägg med fröpåsar. Här kunde man köpa fröer med nästan all växtlighet som finns, tror jag. Jag stod och kollade en lång stund och blev sugen på att köpa och odla det mesta - ju konstigare ju mer lockande var det!

Längst upp i vänsterraden har vi väl kanske det minst märkliga på den här väggen - citronkoriander. Snett ovan i mittenraden är det inte heller så konstigt, bara ljusrosa rädisor. De tokröda pumpaliknande sakerna under ser man dock inte varje dag, det är afrikansk vildaubergine. I raden bredvid, längst ner, är det inte små gröna ärtor - det är djungelgurka minsann. Och inte tog det slut med de roliga sakerna där...

... nej för här var det färgfest i morotslandet! Gula, hysteriskt röda och lila morötter - vad säger ni om det va?! Dessutom fanns det vita morötter, fast de fastnade inte på bild... men tänk vilken festlig sallad det skulle bli om man samlade ihop de här snyggisarna i en skål!

"Om vi ska ha godis ska vi ha godis som passar vår business!" tycks det rara folket från fröfestligheterna resonerat, för så här tjusiga var deras sötsaker. Tog några för att ha som efterrätt när lunchen var avklarad.

Ösmo plantshop hade förstås en hel del växter i sin monter (det verkar ju logiskt om man är en plantshop), samt en massa skyltar. På de flesta stod det "Välkommen!" och sådana klassiska budskap, men jag föll för de lite mer ovanliga utropen! Det är lite oklart vad de har med trädgårdar att göra, men det kanske är i just växtligheten som spöken och monster befinner sig - vad vet jag?! Roliga var de i alla fall :)

Pelargoner var en ofta förekommande blomma i många montrar. Pelargonfönstret hade inte oväntat enbart just den sortens blomma! Var tvungen att ta ett foto på den fina pelargontanten i volangförkläde och blomsterhatt :)

"Men vad i hela fridens namn har du tagit kort på här då? Ska inte en trädgårdsmässa bara ha fina saker? Torra gamla... tja, vad är det för något?" undrar ni nu, med all rätt. Svaret är: underblomma. När de torra sakerna stoppas i jorden och får grotta ner sig lite där blir de...

... så här fina och färgsprakande!

"Okej, vi fattar grejen - fult blir fint, bra! Vad är det här då, stickiga kottar eller?" undrar ni  nu mycket nyfiket...

... nej, det är jättefina ranunkler! Just de här blir rosa av bilden att döma.

"Wow, det här måste vara den snyggaste bild du någonsin har tagit... funderat på att skicka in den till en fototävling eller så?" säger ni nu och himlar med ögonen. Ja jag vet, förlåt - det här är verkligen inget strålande foto! Men precis som alla andra vid denna monter blev jag alldeles till mig och förlorade all (foto)vett och sans! Tror att den här killen, vars hand ni ser lite av längst upp i mitten på bilden, var mässans populäraste - trots att det inte handlade så väldigt mycket om trädgård i hans värld. Han sålde en specialkniv och specialskruv som gjorde all mat till ett stort party! De där snurrorna i mitten är gjorda från råa morötter och potatisar - hur festligt blir det inte att äta dem?!? Han visade så mycket roliga saker att vi blev alldeles galna vid bordet, alla 50+kvinnor och jag! Knivskruven/skruvkniven gick åt som smör i solsken, oj vad vi shoppade...

... och oj vad vi kommer göra små konstverk av ananas, äpplen, citroner, potatis och morötter från och med nu!

På tal om mat så fanns det ett stort utbud av den varan. De två översta bilderna kommer från ett ställe som heter Birgittas matbod. Här stod jag ganska länge och åt marmelad och honung - jordgubbsmarmelad med rosor, honung med fläder och champagne, tomatmarmelad, lövbladshonung med valnötter... mmm, det var riktigt gott, speciellt de två förstnämnda! Hade kunnat köpa flera burkar men dels äter jag sällan marmelad och honung, dels glömde jag av det (eftersom jag tänkte köpa saker mot slutet av mässvistelsen för att slippa gå och bära flera timmar) och dels hade jag ändå inte hittat tillbaka till just Birgittas smaskigheter utan karta och kompass... Den undre bilden kommer från en annan matmonter - minns tyvärr inte vad de hette - och där fanns det också mängder med sylt och marmelad, samt gott bröd, goda korvar, god dricka, goda... ja, ni fattar. Man skulle kunnat äta sig ganska mätt på den här mässan om man hade gått in för det! Om ni tycker att det är en något oklar koppling mellan trädgård och exempelvis korv kan ni ha rätt i det. Det fanns ganska mycket som kändes lite oväntat på en mässa som denna. Strykbrädor till exempel. Nåväl, att gå och provsmaka godsaker, vare sig de har med trädgård eller inte att göra, är väldigt trevligt tycker jag...  

... men i Pralinhusets monter fick man minsann inte provsmaka någonting, trots att det alldeles uppenbarligen är små munsbitar det handlar om - precis som smakprov brukar vara! Taskigt, det här som såg så gott ut :(

På en mässa är det ofta föreläsningar av olika slag. Jag gick förbi en stor scen precis när Bosse Rappne från Slottsträdgården Ulriksdal började sin föreläsning. "Jag ska börja med att säga att 'Äntligen hemma' firade 15 år i gårkväll, så jag har inte alla pommes frites på tallriken i dag..." meddelade han, för att i förväg ursäkta om han skulle råka säga något som verkade tokigt. Med andra ord: han var bakis. Kanske fortfarande full. Jag skulle nästan tippa på det sistnämnda, ni ser ju hur suddigt det här fotot är! Jaså suddigheten beror på mig och min kamerateknik? Jaha... vi säger väl det då...

 ... och lämnar herr Rappne för att leva våra liv lite vackert i stället! Tycker boken från Åsa & årstiderna har en fin uppmuntrande titel, för visst vill vi väl leva vårt liv vackert? Vad som är vackert är förstås upp till var och en, men så här kan det exempelvis vara - en trädgårdsstol med mjuka kuddar och fina blommor på (lite svårt att sitta där dock, men fint är det ju) eller en charmig hjärtformad betongkruka med en vår-söt pärlhyacint i :)

Hos Jungfrudansens blommor & design kändes påsken nära, med solgula påskliljor. Dessutom fick några blommor en vårfräsch pappersdrapering som kanske inte är lika praktisk som en kruka men som i alla fall funkar att se på!

Trädgårdsmässan har tydligen alltid ett tema och årets var kort och gott FEST. På flera ställen i den stora lokalen stod stora bord uppdukade med festliga dukningar, alla med titeln "Inspirationsutställning". Bilderna nedan kommer från en florist och blomsterinspiratör (är det sistnämnda ett yrke? Det skulle man ju satsat på - "Hej, Emma heter jag, jag är blomsterinspiratör!". Det låter det!) som har gått påsk-bananas: 

Man måste ha ett ganska stort matbord för att kunna göra det där stora fågelboet och ändå få plats med några mattallrikar! "Färgsprakande trandans med vårens givna attribut spirar upp bland fjolårets torra löv och spirande vårflor!" löd beskrivningen på det här bordet.

 Skrev ju tidigare att pelargoner var en populär blomma på mässan, detsamma gällde hortensian. Hos Stockholms floristateljé fanns det ett helt gäng. På översta bilden syns också en liten bit lavendel på stam och på den undre får fåglarna lite blomsterfägring när de badar :)

Så här, som det såg ut i montern hos Lantliv & trädgård, kan det ju snart se ut på balkongen! Hurra!

Titta så vackert, i all sin enkelhet! En liten ranunkel i en liten glasvas kan lysa upp ett helt rum, det behöver inte alltid vara så stort och avancerat. Varsågod och härma Lantlivs idé :)

Ah, här blir man ju nästan sugen på att ta på sig handskarna och börja kratta i jorden! Även det här är ett bord som ingår i den där inspirationsutställningen, det här heter " Från frö till fest till vintervila" och är arrangerat av tidningen Allt om trädgård, som uppmanar: "Följ med på en sex meter lång resa, från vårens uppvaknande in i sommarens fest och med avslut i vinterns skimmer". Det här är alltså början, vårplanteringen...

 ... och här fortsätter vi in i försommaren. Jag har haft ett apelsinträd för många år sedan, gillar dem jättemycket, men så här stora och fina apelsiner fick jag inte! Visst får ni lite sommarfeeling av det här trädet?!

Ursäkta att jag inte tog ett närmare kort på själva sommarfesten, jag misstänker att det är den man ser nästan längst bort till vänster på fotot. Grönsakerna bör helt klart höra till hösten, för nu är vi nämligen i slutet av bordet...

... som avslutas med vinter på det här kanske lite konstiga och inte speciellt skimriga sättet - en växt i en tomtekruka. Jaja.

Mera inspirationsbord! Det här heter "Blommigt kafferep" och är gjort av elever på floristutbildningen på Praktiska gymnasiet i Gävle. Helt enkelt tårtor och bakelser gjorda i blommor - praktiskt för den som vill hålla sig borta från sötsaker...

... men jobbigt för oss som nästan vill sätta tänderna i de här fina konstverken - de ser ju liksom goda ut! Önskar ni att ni också vore så här duktiga på att göra fina blomsterarrangemang, men känner att det är på tok för avancerat? Kolla in och bli glad av nästa bild, den dekorationen klarar nämligen vem som helst...

... en gerbera i en fin skål - lätt som en plätt, och jättefint! Om man dessutom dekorerar bordet med några grenar blir det en riktig vårdukning!

Fina blommor, helt enkelt. Ord överflödiga.

Det här är ingen jättebra bild men jag tar med den ändå eftersom den visar något jag gillar att göra - gjuta i betong. Företaget former.nu - design i betong sålde massor med formar och jag köpte två stycken för kommande pyssel i sommar. Var ju "tvungen" att på en trädgårdsmässa inhandla något mer än den där knivskruven/skruvkniven som ju inte har så värst mycket med trädgårdar att göra! Dessutom hade jag sedan innan köpt en disktrasa - som om möjligt har ännu mindre med trädgårdar att göra - och så kan man ju inte ha det... Betongföremål passar ju dock utmärkt på exempelvis en balkong!

Jaha ja, men nu är det ju nästan så att man känner för att ta med sig en liten låda ut på balkongen, ladda med lite mjuka kuddar att luta sig mot i en skön stol och titta på en fin blomma som får sprida stämning! Ska ni hänga med ut? För mörkt och kallt? Jaha, okej då... men snart så :)


Sammanfattningsvis: Väldigt härligt att mötas av den där härliga växtligheten och inse att det snart kommer börja kännas som riktig vår även utomhus. Det var dock en ganska rörig mässa tyvärr. Möbelmässan hade jag nog kunnat gå omkring på i flera dagar för att det fanns så mycket att titta på men här blev jag snabbt snurrig i skallen. Jag kan inte påstå att jag är ett mässproffs men jag tycker nog ändå att jag förstår hur man ska lägga upp sin färdriktning för att kunna se allt, man följer ett visst mönster och missar på det viset ingenting. I Älvsjö var det inga större problem trots att det är en mycket större mässa än den i Kista, men här gick jag fel och vilse ungefär 10 000 gånger kändes det som. Vissa gångar kom jag in på alldeles för många gånger trots att jag försökte hålla mig till mönstret - och vissa gångar missade jag förmodligen helt eftersom det ibland kändes som att montrarna var utslängda lite här och var och således hela tiden förstörde mitt mönster. Det här gjorde att jag tröttnade snabbare än jag gjorde på möbelmässan och till slut ville jag bara stänga av hjärnverksamheten (som ändå var rörig) och gå hem.
Nu låter jag ju väldigt neggig och det är ju inte meningen, det fanns ju massor med bra intryck också. Jag vill fortfarande inte ha vare sig en stor eller liten trädgård, men det börjar absolut klia i odlarfingrarna, och lusten är stor till att göra den ungefär 0,2 kvadratmeter stora balkongen lite vårfin! Visst hade det varit roligt att komma hem med ett gäng roliga fröpåsar och plantor, som fått alla andra balkonger i den här delen av landet att blekna (lila morötter hade ju suttit fint...), men jag får nog satsa på de lite vanligare växterna även i år - det brukar bli fint det med :)

6 kommentarer:

  1. Ojsan vilken inspiration du bjuder på här då. Jag borde kvista iväg på den där mässan och få lite ideér känns det som. Det ser verkligen fint och vårigt ut. Gillar allt som känns VÅÅÅR!
    Solig dag, löparrunda och lite måsten. Får se om dom där måsten måste göras idag...eller någon annan dag...hm
    Bra lördag till dig tjejen!:) :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var stämning och jag gillar verkligen också allt som känns vår :)
      Haha, jag gillar måsten som inte måste göras när man inte känner för dem! Den andra sorten är lite jobbig...
      Detsamma, det som är kvar av den!

      Radera
  2. Vilka fina bilder och så vackra blommor och arrangemang. Som du skrev, en gerbera i en fin skål är också fint. Förstår att du njöt du som gillar att greja på din balkong.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det mycket fint?! Ja det behövs verkligen inte alltid så mycket och det är ju skönt :) Ska bli kul att greja på balkongen framöver!
      Detsamma, för morgondagens helgdag :)

      Radera
  3. När jag ser dina bilder känner jag hur gärna jag hade velat traska runt där med dig, så fint.
    Blev så inspirerad så det blev en tur ut idag för att köpa en stor fin blå/lila hortensia.
    Som grädde på moset så har jag idag börjat adventspåska!
    Ha en skön kväll och kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du hade gillat det!
      Låter som ett bra köp. Haha, adventspåska, bra ord!
      Detsamma och kram!

      Radera