söndag 11 mars 2012

Mello och barnkalas

Vårtecken, jo man tackar!


Det kanske är lite tjatigt med blommor nu, med tanke på förra inläggets blomöverdos, men jag kunde inte låta bli att börja med lite krokusar! De här såg jag vid ett av grannhusen när jag i går var på väg till Ica Maxi - som för övrigt just i går fick för sig att fira den hyfsat nyfödda prinsessan med att bjuda på typ världens längsta rosa prinsesstårta...:


... - och eftersom det var så trevligt att se ett vårtecken även utomhus åkte kameran fram. Kan man hänga undan vinterjackorna och ställa undan vinterskorna nu eller? Vad tror ni, är våren här för att stanna?

I går var det ju final i mellon, det har ni säkert koll på. Jag har lyckats fastna vid nästan varje sändning i år och tänkte i går att jag ju var tvungen att ro det hela i land också. För en gångs skull bestämde jag mig för att leka riktig melloälskare, en sådan som dricker rosa bubbel och äter något festligt under tiden artisterna är amazing, utför mirakel (nåja...) och reser sig igen. Eftersom dagen tidigare hade bjudit på vårtecken åkte våffeljärnet fram - våfflor är ett säkert vårtecken - och jag gjorde en trevlig röra som jag nu tänkte dela med mig av. Mellon är förvisso över men jag tror man kan äta festligt även vid andra tillfällen. Receptet kommer från Allt om mat och det kursiverade nedan är mina egna kommentarer. På med kockhatten nu, så kör vi:

 Mello-röra.

Laxröra med sting

Topping till cirka 10 våfflor:
100 g + 100 g kallrökt lax
4 salladslökar (jag tog en stor scharlottenlök eftersom jag inte hittade salladsvarianten)
2 dl lätt crème fraiche
2 msk riven ingefära
1/2 msk wasabi
2 krm salt

Garnering: 
lax
nymalen svartpeppar

1. Finhacka 100 g lax. Ansa och strimla salladslöken och spara lite av det gröna till garnering (eftersom det är dåligt med grönt på scharlottenlök grönade jag till det med lite dill. Grönt som grönt...)
2. Blanda resten av löken med lax, crème fraiche, ingefära och wasabi (ingefära hittade jag tyvärr inte heller så jag tog lite mer wasabi än det står i receptet. Om även ni kör på den varianten vill jag bara uppmana till viss försiktighet - wasabi är starkt starkt starkt). Salta.
3. Grädda våfflorna och bryt i hjärtan (eller låt de för all del vara hela, så gjorde jag!). Toppa med laxröran och garnera med lax och den sparade salladslöken (eller dillen då...). Vrid över peppar och servera. 

Bordet är dukat, melodifestivalen har börjat - var är den festliga maten...?

Här! Våfflor med laxröra och rosa dryck (alkoholfri denna gång) i glaset. Då kan vi börja!


Dagen i dag har mest bestått av något man inte ägnar sig åt så ofta i den här åldern. Jag har varit på barnkalas!

 
Rosa serpentin - det är kalas det! Vem är det som fyller då? Och hur mycket? Jo...

... lappen på familjens kylskåp sitter inne på alla fakta, det tackar vi för!

Fyller man år får man många paket, speciellt när man är barn. Här öppnar dagens två-åring min present och redan vid åsynen av wellpapp ropade hon glatt "Oj oj oj oj!". Väluppfostrad flicka som kan konsten att bli glad för paket, vad det än innehåller! 

Under presentpapper och wellpapp dök det upp en målarbok och kritor. Ja, hon är lite för liten för att hålla sig innanför linjerna eller ens måla mer än några streck på varje bild - men spela roll, även det är skapande och skapande är något jag uppmuntrar! Den spikande musen blev lite lila och lite blå, en bra start får vi väl ändå säga!

Kalas innehåller ju inte bara paket, det äts också. Det bjöds bland annat på en bra mycket snyggare tårta än Ica Maxis långvariant, och så en härlig kak- och bullbuffé.

Födelsedagsbarnet firar med ett mariekex men tycker att det börjar bli dags att...

... skära upp tårtan. Pappa hjälper till eftersom det är lite svårt att få till det så där snyggt på egen hand.

Ellie gör vågen och äter tårta med stor glädje! Helt rätt.


Ja, det blev en ganska söt helg det här! Får väl satsa lite extra på frukt och grönsaker den kommande veckan för att neutralisera sockerchocken. Ett tag i alla fall. Inom en ganska snar framtid fyller jag år - och om jag känner mig själv rätt (vilket jag anser mig göra) kan det nog bli någon sötsak för att fira det... :)

8 kommentarer:

  1. Hello Emma! Ja, här har vi också haft födelsedagskalas. Det är alltid roligt med lite hålligång i stugan. Våra små barnbarn står för den delen.

    Önskar dig en fin arbetsvecka. Själv håller jag på att fasa ut från jobbet för att bli pensionär på heltid. Känns sååååå sköööönt. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, lite fart då och då är på sin plats :)
      Det låter härligt, jag har ju som sagt lite oroliga undringar när det gäller att börja jobba fem dagar i veckan, nu är jag vant mig vid långa helger...
      Kram!

      Radera
  2. Ja det blir mycket att fira när vi ska gå ut, och jag ser grymt mycket framemot det! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med, och det kan ju inte bli annat än succé, precis som förra gången!!

      Radera
  3. Tack för att du kom och förgyllde Ellies 2 års dag! Och tusen tack för present! Det uppskattades verkligen, som du märkte :)
    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart man vill fira :) Haha, ja hon var ju mycket tacksam! Om hon sparar en målarsida tills jag kommer nästa gång kan vi rita tillsammans :D
      Kram!

      Radera
  4. Ser ut som du haft en härlig helg. tårtor, vårtecken och firande av en liten goding. Bra där!
    Har nyss kommit hem från lite VÅR-RUS. Härligt att vara ute och röra på sig i det najsiga
    vädret.
    Tjingeling tjejen!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det har varit en väldigt bra helg, och nu är det snart helg igen - jobbveckan går fort när man jobbar tre dagar... :)
      Håller med, även om jag inte rusar. Går gör jag dock gärna!
      Tjing!

      Radera