tisdag 26 juli 2011

Längtan efter att göra vettiga, viktiga saker

Ibland kan jag känna att jag skulle vilja hålla på med något väldigt vettigt och viktigt. Jag syftar inte så mycket på nuläget, när jag bara går omkring och är sjukskriven och mest gör ovettiga och oviktiga saker, utan mer på att jag skulle vilja ägna livet åt att göra saker som verkligen har betydelse! När det sker stora saker känner jag det extra mycket. Det betyder att jag allt sedan i fredags gått omkring och blivit lite småfrustrerad över att jag inte jobbar med terrorbekämpning eller inom Säpo - att bara gå in på sistnämndas hemsida, www.sakerhetspolisen.se, och läsa deras underrubrik "Vi skyddar Sverige och demokratin" gör ju att man undrar lite; varför sysslar jag inte med mer vettiga och viktiga saker?!? Jag vill också skydda demokratin, jag vill också förhindra dårar som Behring Breivik i Norge från att utföra sina idiothandlingar, jag vill också vara med och försöka göra samhället och världen till en lite bättre plats att leva på! Ja, jag vet att den fullständigt galna norrmannen inte stoppades i tid och jag vet att alla på sitt sätt kan göra samhället till en bättre plats att leva på - jag vet. Men ni förstår nog vad jag menar, att jag skulle vilja göra så mycket mer för att känna att ondskan inte ska få slå rot. Jag tror det är lite för sent att sadla om nu, men får jag leva om mitt liv ska jag helt klart göra jättevettiga och jätteviktiga saker ungefär 24 timmar om dygnet...

Just nu är jag som sagt mest i ovettigt och oviktigt läge, det enda som lutar åt vettigt och viktigt som jag i dag kommer göra är att klippa gräset. Det hjälper inte världen eller ens samhället att på några sätt bli en bättre plats men det hjälper pappa att för en gångs skull slippa dra omkring på gräsklipparen, jag har förstått att han tycker det är väldigt tråkigt. Vid något tillfälle sent i våras eller tidigt i somras sa jag att jag, om kroppen tillåter det, ska rädda honom från i alla fall en omgång gräsklippning. Då trodde jag nog knappast att det skulle bli av, det var i en situation när jag ibland misströstade och befarade att jag alltid skulle ha ont, men när krafterna nu är fler känns det bra att kunna hjälpa till lite, även om det inte är en alldeles tokviktig sak jag gör!

Dagen så här långt har tillbringats i en solstol samt med en lunch bestående av ett spännande experiment. Nåväl, kanske inte jättespännande... men ni kanske minns att jag tidigare i somras berättade om att det odlades potatis i en hink på balkongen?

Om ni inte minns var det så här den såg ut!


De gröna bladen såg länge fina ut men blommorna som skulle komma och få potatisarna att sjunga i kör "nu är vi färdiga, dra upp oss och ät oss!" lyste med sin frånvaro. Bladen blev till slut gula och i förmiddags slaktade pappa hela busken när potatistålamodet försvann. Men vad hittades i jorden, trots avsaknad av potatisblommor? Jo... :

... visst ligger det färskpotatis i botten på hinken, när all jord och alla gula blad är borta! Det är ju nästan ett mirakel!

Potatis från Stubbetorp - kan det vara något...?

... jodå, den var jättegod!


Nej, nu ska det drickas kaffe, sedan ska jag ut till gräsklippningsäventyret. Det är ungefär på den nivån mina äventyr ligger nu när styrkan och kraften inte är helt på topp. Jag borde verkligen 1. bli helt frisk och stark, och 2. ägna mig åt vettiga och viktiga saker mest hela tiden.

Bäst just nu: Snart är jag så pass frisk att jag faktiskt kan göra jättevettiga och jätteviktiga saker då och då. Sedan några år tillbaka är jag nämligen polisvolontär tillsammans med flera hundra frivilliga i Stockholm. Vi hjälper polisen i flera olika situationer, det mest betydelsefulla enligt mig är med nattvandring och den på helgerna fina uppfinningen Nattknappen - där stockholmarna kan ringa till volontärer mellan klockan 23.00-03.30 för att i luren få sällskap hem genom natten. Jag ska berätta mer om detta när jag kan börja jobba med det igen, vilket jag hoppas blir snart. Det finns inget bättre än att hjälpa andra människor - och det längtar jag efter!          

8 kommentarer:

  1. Emma det är INTE för sent att sadla om. Du är ju fortfarande ung och många gör det vid mycket senare ålder än din. Men tänkte just på, när jag läste din önskan, att du gör ju volontärjobb på natten. Det är ju jättefint och säkert mycket tillfredsställande. Men visst det behövs många som du som vill förbättra världen. Du finner säkert ett sätt.
    Härligt att du har krafter för gräsklippning.
    Att ni fick potatis i den hinken - fantastiskt. De smakade väl extra gott kan jag tänka.
    Ha det fortsatt gott och bra. Och mera kraft står säkert på kö och vill fylla din kropp.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Emma, kära emma du gör så mycket mer än du tror! Du gör så viktiga saker redan nu, du är en sån där person världen inte klarar sig utan, en sån där person som JAG inte klarar mig utan :) Du är en inspiration, du är helt fantastiskt på alla sätt! och jag kan bara tänka vad du gör viktiga saker för alla som läser din blogg och är i liknande situation. Att ha din styrka, det är både viktigt och vettigt! Jag förstår ju såklart vad du menar, men börja på din egna näsa så ser du massa vettiga saker :) kram på dig!

    SvaraRadera
  3. Ylva: Kanske inte, det bara känns som att det är lite sent! Och visst, lite viktiga saker ägnar jag mig åt redan - skulle nog bara önska att det var mer! Får ta tag i det där nu snart.
    Haha, ja det gick lite si och så med den saken, jag återkommer nog om det... :)
    Det låter bra, det hoppas jag med!
    Kram!

    Linda: Åh vad gullig du är, tack fina, nu blev jag alldeles rörd! Hoppas vi kan ses snart - för jag klarar mig ju inte utan dig heller :)
    Stor kram tillbaka!

    SvaraRadera
  4. Ja du Emma, du är allt go du! Gott med din inställning, den kommer att va go att ha hela livet! Tänk vad mycket gott du gör redan nu, men det kanske du inte tänker på.
    Och så det här med gräsklippningen ... inte det bästa utgångsläget när du äntligen kom i läget att ha lite krafter. Lååångt gräs, något fuktigt, nej, nästa gång när du har viljan och kraften skall det vara normallångt och helt torrt, då kommer det att gå mycket bättre. Men allt du klippte idag slapp ju jag - se där, också i det lilla kan världen bli bättre!
    Kram!
    pappa

    SvaraRadera
  5. Staffan: Ja jag tänker köra vidare på den inställningen, den känns som ett vinnande koncept :) Nej det gör jag nog inte, det känns som att det finns så mycket mer man kan göra...
    Haha, ja gräset var lite som cellgiftsmonster - besvärligt att ha att göra med! Jag ska absolut testa fler gånger, när förutsättningarna är bättre :)
    Sant!
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Du klipper gräs! Jag har sagt det förut: Du är på bättringsvägen! Alla minns vi hur du alldeles nyss var orkeslös och rätt förtvivlad över det. Kroppen jobbar på mot tillfrisknande, det är tydligt det. Grattis!

    Sedan det där med vad som är "vettigt" att göra och inte, kan ju diskuteras. Media har förstås en viktig roll i att förbättra världen, genom att ge korrekta och belysande rapporter, så att viktiga saker kommer i fokus - och kan förändras. (Bara så du inte tycker det är helt meningslöst att återvända till jobbet om ett tag. :) ) I övrigt skulle man kunna säga så här: Att få erfarenheter i livet och dela med sig av dem är en vettig sak. Det bidrar till förståelse för andra än sig själv och väcker vördnad för livet, som är värt att respektera och skydda. Kram till dig!

    SvaraRadera
  7. Emma, jag tror jag förstår hur du tänker när du skriver om att göra vettiga, viktiga saker. Du har ett stort och varmt hjärta och just nu känns det än mer viktigt när man ser vad som händer runt omkring. Jag tror att det finns mycket i det lilla som oxå är stort och viktigt. Höra av sig till någon som behöver, slå en signal, hm... skriva en kommentar som en påminnelse att man finns brevid...vara lite mer närvarande. För mig har du gjort en stor och viktig sak när du skrivit i din blogg på det sätt du gjort, du har gett mod och hopp och du har tacklat din situation på ett sätt som ger eftertanke.
    Det är stort och viktigt och eftersträvansvärt!
    En sådan fruktansvärd, hemsk händelse som hänt i Norge gör att mycket förändras i tankevärlden, må förrändringen bestå. I alla fall för mig.
    Stor kram på dig tjejen!

    SvaraRadera
  8. Monica: Precis, det är verkligen ett gott tecken! Jag hade inte gjort det för en månad sedan exempelvis, så det går helt klart åt rätt håll :)
    Nej då, det är ju inte meningslöst - jag vill nog bara göra mer än så! Men visst har media en jätteviktig roll, helt klart.
    Åh, du är lika klok som vanligt, helt sant!!
    Kram!

    Isa: Ja man vill ju använda sitt stora varma hjärta till rätt saker! Så är det ju, det behöver inte alltid vara så stora saker man gör, även det lilla räknas. Tack snälla :)
    Stor kram tillbaka!

    SvaraRadera