fredag 8 juli 2011

Bland känguruburgare och världens starkaste ost

Här kommer första hälsningen för den här vistelsen i "Sveriges vackraste stad", för att citera busschauffören jag åkte med i går. Han sa å andra sidan när vi åkte från Stockholm "Hej, jag heter S och den här bussen kör till Malmö. Själv kommer jag köra upp till Jönköping där vi byter chaufför...", så jag vågar inte svara på att han verkligen visste var han var när vi kom fram och han presenterade den vackra staden. Hur man än vänder och vrider på det ligger inte Jönköping uppåt i förhållande till Stockholm... Men det är en vacker stad, helt klart.

Nåväl, nu är jag här och mår ganska utmärkt faktiskt! Visst har jag ont och är lite trött stundtals men så här dags brukar jag må bra mycket sämre. Jag tror taxolen, den sortens cellgifter jag hade från början ni vet, börjar gå ur kroppen nu så jag slipper den enorma smärtan. Eftersom jag dessutom fick nytt blod i onsdags kanske jag också kommer slippa den enorma tröttheten nu - men jag är förstås lite försiktig med att ropa hej än, vet ju att det kan bli ett och annat bakslag.

I dag har jag dock alltså vare sig haft bakslag eller varit ur slag, det har varit en bra dag. Har gått en sväng på stan med mamma och pappa, den här helgen pågår en internationell matmarknad i Jönköping. Längs med kanalen (samma kanal pappa ofrivilligt badade i på sin 60-årsdag och samma samma kanal som jag satt vid och såg ut att vara full som en kastrull exakt samma dag. Har ni missat detta kan ni leta er fram till juni och inlägget 60-årsfirande med oväntade upplevelser) står det massor med tält, fyllda med den ena internationella läckerheten efter den andra - tyska korvar, spansk paella, franska ostar, italienska bakverk, holländska pannkakor och känguruhamburgare från Australien. Bland annat. Det roligaste är att man får provsmaka en hel del, samt slänga ur sig lite fraser på alla språk man kan (vilket inte är så många för min del, men ett litet merci eller danke schön kan man väl alltid haspla ur sig...).

Ha! Ni kanske trodde att ni skulle få se bilder på mat nu! Men icke. Den internationella matmarknaden innehåller mer än mat, den har även internationella blommor! Dessa kommer från Holland. Eller möjligtvis från Frankrike. Strunt samma, de var inte svenska i alla fall.

Solrosor och flitiga lisor...

... lavendel...

... lejongap...

... och Emma mitt i spenaten! Eller i alla fall i riddarsporrarna. Tror jag.

Fullt med folk och fullt med tält. Lite festivalfeeling på det!

Nej men nu går väl ändå skam på torra land! Var är maten undrar ni? Lugn, den kommer. Först fastnade jag vid det engelska tältet som hade både mat och porslin. Har varit på jakt efter en tekopp ett bra tag och här hittade jag vad jag sökte!

Internationella porslinsmarknaden? Nej då, men det är ju inte helt långsökt med ett gäng tallrikar och skålar när man äter mat... Dessa tuppar trillar nästan ner i kanalplurret!

Äntligen! Nu kommer maten! Som vi har längtat! Jag är fortfarande kvar vid det brittiska mattältet och  provsmakar lemon curd, sylt och marmelad. Här fanns också världens starkaste ost (vilket man inte visste att engelsmännen var kända för att göra) och den provsmakade jag också förstås. Det var en cheddar med chili, paprika, rödpeppar och vitlök - och ja, den var stark. Och god!

Franska stoooora maränger...

... hamburgare från Australien...

... och frukt från Holland. Men vi gick och satte oss...

... på ett helt vanligt svenskt café och åt svensk jordgubbstårta i stället! Inte för att vi dissade det internationella, vi behövde bara en styrketår innan vi fortsatte till mattälten och handlade.

Jo då, visst blev det en engelsk tekopp för min del!

I matväg tog vi med oss franska ostar, italienska kakor och spansk kvällsmat...


... som vi nu ska äta - det blir kycklingpaella till fredagsmyset i afton (men hos kvinnan som öste upp maten ur gigantiska grytor fick jag köra på engelska, spanskan är inte mitt starkaste språk om jag säger så...)! Så nu får ni ha det så bra där ute, så ska vi smaska på. Adiós!

Bäst just nu: Att orken finns och att matlusten är ganska stor. Vore ju helt meningslöst att gå omkring på en matmarknad och inte vilja äta...

7 kommentarer:

  1. Vilken härlig dag! Och så fantastiskt att du mår så pass bra. Det är säkert bara för att du ska vänja dig, för snart kommer du nog må bra mest hela tiden. Jag har haft besök hela dagen lång, suttit under ett träd i flera timmar och ätit brunch, fikat och spelat spel. Inget att klaga på där inte (mer än att jag kom sist eller näst sist i alla spel). Nu njuter jag av svalkan och tystnaden på balkongen. Hej hopp!

    SvaraRadera
  2. Monica: Ja verkligen, det är skönt att orka så mycket redan nu - fredag efter cellgifter brukar jag vara mer död än levande... Det låter ju bra, bättre att vänja sig lite steg för steg liksom, så att inte allt bra bara hoppar på en plötsligt en dag! Man njuter ju av alla små saker som bara blir bättre och bättre :) Åh, det där lät ju jättetrevligt (minus det där med att du inte fick vinna då), bra dag för dig också! Hej hopp tillbaka!

    SvaraRadera
  3. Hello friend! Vilken nice dag du haft idag. Dendär marknaden såg ju riktigt mysig ut, härligt att få lite input från när och fjärran. Det bästa var ändå att du så snabbt kunde ta dig ut efter hallonsaften, det var väl ändå rekord!?!
    Mysiga bilder, fin kopp, goda ostar (tror jag) fin blomsterprakt, tja..allt..
    Hoppas nu att bakslagens tid är förbi och att du får fortsätta att blomma.
    Go´nattkramar tjejen!

    SvaraRadera
  4. Vi är så glada för din skull, tänk, nu kanske krafterna kan återvända. Hurra. Och tack för att du bloggar så fint om allt. /Caroline & Johan m fam.

    SvaraRadera
  5. Härligt härligt härligt!!! Nu ska jag nog väcka familjen... inte alla som barn som kan sova på morgnarna som en tonåring:) men marknaden ser härligt inspirerande ut. Kanske ska ta en tur till grannstaden. Härlig tekopp! Men framförallt härligt att du mår så bra!!!

    SvaraRadera
  6. Såååå underbart att du mår så fint. Hoppas verkligen att du får fortsätta med det. De där hemska monstren kanske äntligen fattat att de inte skall vara i din kropp och härja runt.
    Njut av mat (ostar m.m.) sol och värme och MÅÅÅÅ BRA!!!!!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Isa: Helt klart rekord! Jag är fortfarande förvånad över att det gick så bra, jätteskönt :) Jag ska försöka mig på blomningen så ofta jag kan!
    Kram!

    Caroline: Tack, ja det vore ju skönt om det bara kunde gå åt rätt håll nu! Tack snälla fina ni :)
    Kram!

    Susanne: Lät som en god idé, alldeles för fint väder för att ligga och sova för länge - även om jag kanske inte ska säga det eftersom jag också sov en del i dag... Ja det låter som en bra idé, det fanns mycket trevligt där :) Tekoppen blir mysig att inviga framöver, den är skön att hålla i och kommer bli flitigt använd! Tack, ja det gillar jag med :)
    Kram!

    Ylva: Ja jag skulle gärna fortsätta på det vinnande konceptet! De börjar nog inse det mer och mer, de kommer säkert försöka bråka lite till så länge de kan, man knappast lika mycket som förr!
    Det ska jag göra, kram!

    SvaraRadera