söndag 12 februari 2012

Rapport från en möbelfest

Ja men nu så, nu ska ni få en bildfest utan dess like! Om ni inte gillar möbler och design är kanske inte detta blogginlägg så mycket för er, men nu skriver jag ju inte bara bloggen för er utan också för min egen skull - och jag gillar ju detta. Så pass att jag gick upp väldigt tidigt i morse för att vara på plats på Stockholmsmässan i Älvsjö när den öppnade klockan nio. Tänkte att det skulle bli mycket folk och att det nog skulle ta några timmar att gå igenom allt, så det var liksom lika bra att vara ute i tid. Så, nu kör vi!

Det här tycker jag är en väldigt bra start! Den här meningen stod stort på en av Källemos monterväggar och citatet visade sig vara användbart för denna mässa. Jag återkommer till det, så kom ihåg orden!

Den första monter jag gick in i var Leftovers och de visade bland annat upp den här råcoola rockfåtöljen. Film- och videoregissören Jonas Åkerlund gav Leftovers i uppdrag att designa några fåtöljer som skulle passa honom. Enda kravet var att de skulle vara svarta, sedan fick Leftovers designer tänka fritt. Resultatet blev fåtöljer med nitar, kedjor och läder. Tycker ni nitarna ser vassa och inte det minsta inbjudande ut? Faktum är att de är ganska mjuka och inte alls stör sittningen, man vilar faktiskt väldigt bra i denna - jag har testat! Men om ni ändå vill ha något lite mjukare...

... kanske den här härliga sittplatsen passar bättre? Jag gillar båda! Minns tyvärr inte varifrån den här har sitt ursprung...

... men den här fina stolen kommer från Inoff.

Man hittade väldigt mycket färg på möbelmässan i år, det var mängder med grönt, rött, orange, gult, blått, lila... och så vidare. Och först tyckte jag det var rätt läckert med alla sprakande kulörer - tills det blev lite för mycket, som här hos Swedese. För här återvänder jag till första bilden: Det ska tåla ögats slitage. Visst är det roligt att köpa nytt ibland, men en möbel ska tåla att hänga med länge, den ska vara så hållbar att ögat ska kunna titta på den utan att tröttna. Slitas med värdighet kan den göra, på ett bra sätt. Men en hysteriskt färgglad soffa är inte min stil, jag skulle tröttna väldigt snabbt. Jag tycker bättre om...

... den här ljusa från Magnus Olesen. Det är kanske lite svårt att se, men tyget glittrar väldigt glamouröst - I love it!

Med det säger jag förstås inte att allt måste vara ljust, verkligen inte! Bara vitt, svart och grått blir lite för sterilt för min smak - jag gillar helt klart färgklickar. Som den här fina möbeln från Myllymäki...

... eller det här röda skåpet från Karl Andersson & söner. I ett i övrigt ljust rum lyser ju den här verkligen upp!

Mer färg, här en grön oas från Vitra. Man får uterumskänsla med det gräsgröna, fåglarna och växterna...

... och när vi ändå är inne på att vara ute - här ärstora och finfina krukan Gråsippa från Byarums bruk...

 ... och här blir man väl verkligen sugen på att ha ett stort trädäck, med plats för härliga solstolar, sommarspelsredskap och en lång trappa ner till en härlig strand! Dessa drömmar står danska Skagerak för.

Nej, nu lämnar vi utomhuslivet och går in i hallen! Den här, från Scherlin, är inbjudande tycker jag, med en härlig byrå att gömma vantar och mössor i, ljusa vårfärger på både möbler och väggar, plus en maffig tulpanbukett! Om jag hade en sådan här hall...

... skulle jag dessutom skaffa denna fina bänk med fårskinn. Som ni ser på den översta bilden längst ut till vänster, kan man öppna locket på bänken och gömma saker som inte bör synas. Väldigt praktiskt! Bänken kommer för övrigt från Torkelson. Som om inte detta vore nog skulle jag också ha en...

... Pingis i hallen! Ni som läste mitt blogginlägg "Pingvinkärlek", http://inblickemma.blogspot.com/2012/01/pingvinkarlek.html, vet att jag gillar pingviner, speciellt efter att ha sett BBC:s fantastiska serie "Frozen Planet". Jag ville ju ha en liten pingvinunge som skulle få heta Pingis, men jag vet ju att det inte skulle gå, pingviner är ju som bekant inga husdjur. Men Pingy (som den egentligen heter) från Magis är ju väldigt lätt att ha inomhus och den skulle göra mig väldigt glad om den mötte mig i hallen varje dag! Vad man har Pingy till vet jag inte, kompisen Puppy (hunden) bredvid kan man ju sitta på om man är en väldigt liten människa (alltså ett litet barn), men Pingys funktion är lite oklar. Fast för mig räcker det att det är en väldigt söt pingvin :) 

Nej men vad i hela fridens namn har vi här?!? Nu går väl ändå skam på torra land!! Faktum är att den delen av mässan som innehöll ljus (en hel del, det officiella namnet är ju Stockholm Furniture & Light Fair) hade stora avdelningar med adventsljusstakar och stjärnor... men vi har ju lämnat den tiden bakom oss, finns det inga bättre belysningskällor att titta på?!

Jo då, titta här, på Norweigan Forest Lights schysta lampa, med skog och fåglar! Och om inte den är cool nog...

... får ni väl göra just det som står på väggen där - designa en egen lampa! På designalampa.se kan man göra det, och inte var det svårt heller. Inte för att jag gjorde det, men jag såg hur det gick till. Lätt som en plätt var det.

 
Vill man inte designa själv men ändå ha en ovanlig lampa kan man köpa en isbjörn. Fast de var väldigt stora, kräver ett snudd på gigantiskt rum för att komma till sin rätt. Minns inte varifrån denna kommer, förlåt.

Jag gillar ju böcker och tycker således om bokhyllor, så man kan förvara sina läskompisar någonstans. Nu verkar jag ju mer än lovligt förvirrad eftersom jag inte heller här minns var denna möbel hör hemma, men fin är den. Som ni ser har luckor och lådor inga handtag, man trycker i stället lite lätt i nederkant på det skåp eller den låda man vill öppna. Det rosa bakstycket är en fin detalj. Tycker man att det här är en tråkig form av bokhylla kan man ju alltid kolla in...

... den här kvinnliga bokhyllan från Möbelriket Småland...

...eller stoppa in sina saker i ett skåp täckt med graffiti från Produktma. De sysslar med laminat till skåp och hyllor bland annat och har kanske inte just denna som en storsäljare, det är mest en rolig grej till mässan - fast man kan förstås få ett sådant här skåp om man vill. Jag skulle dock vilja ha den där stora vita och rosa bokhyllan jag, kvinnor och graffiti får vara för min del!

Karl Andersson & söner, som ni sett lite av innan, har fina hyllor att ställa exempelvis böcker på. Eller plexilådor man kan ha blommor i. Eller guldfiskar för allt i världen! Jag tror dock jag hoppar över det...

... men deras fina förvaring i trä och filt, väldigt lämplig för tidningsförvaring - den skulle jag gärna ha!

Nu vänder vi blicken ner från väggarna och landar på golvet! Den här mattan av gamla jeansskinnlappar bör kanske sitta på väggen snarare än försvinna på ett golv med ett stort bord över sig. Den, precis som mattan på bilden under, kommer från West Department och innehåller hela 1 200 märkeslappar om jag minns rätt. Ute i butik går den på ungefär 20 000 kronor - men det är mycket jobb som lagts ner på den! 

Inget har gått till spillo, under den lappade mattan låg en ryamatta av själva jeanstyget!

Rolig matta om man som jag gillar ord och meningar! Som synes kommer ordglädjen från Linie Design.

Interface floor gör textila golvplattor och hade en färgexplosion i sin monter.

Sköna stolar från Erik Jörgensen.

Som ni ser på soffan från Fredericia Furniture ligger det en limefärgad påse i filt. En sådan gick väldigt många mässbesökare omkring med, så också jag. När man går på mässa får man och tar man massor med broschyrer som man i värsta fall undrar vad man ska göra av när man kommer hem, i bästa fall använder som inspiration när man ska förnya hemma. Förutom bra påsar hade de sittvänliga möbler i den här montern...

... men sitta gjorde jag dock inte så mycket utöver den gången det var dags för fika - efter fyra timmar var det läge att tanka energi med god muffins och kaffe, samt lite broschyrläsning.

Sommarkänsla hos On Design...

... som inte var ensamma om att ha fina kuddar. Den här kommer från Kontinent Möbel, Martinsen.

 Men vadå, Brooklyn? Manhattan? Var vi inte i Älvsjö?! Jo då...

... det här är bara Konradssons kakel som kan liva upp just kakel med ett maffigt foto. Känns det inte som att vitt badrumskakel är lite småtrist i jämförelse med det här?!?

Jaha, en gammal byrå från 1900-talets mitt... hur kul är det?

Jättekul, när elever på Beckmans Designhögskola i samarbete med Alcro gör nytt av gammalt i projektet ad.retur. För man behöver inte slänga sina gamla eller tråkiga möbler och bara köpa nytt nytt nytt! Här har eleven Niklas Zander gjort möbeln Sir Paul Smith för att skapa ett överraskningsmoment inuti en i övrigt ganska trist byrå. "Den bjuder på sig själv och säger: 'Det trodde du inte va?' när man öppnar lådorna", säger han till Alcromagasinet. Väldigt fin tycker jag!

Här har Susanne Ringström med hjälp av griffelfärg gjort en möbel till en permanent plats för alla listor vi gör. I stället för att ha en massa lösa lappar liggande med uppgifter om det ena och det andra, skriver man helt enkelt på skrivmaskinens svarta ark, suddar ut och skriver nytt!

Det är inte bara gamla möbler man kan känna är i behov av förnyelse. Ikeas bord "Lack" är ju lite halvtrist i original, men här har det fått sig en make over av Joel Sandelius som gjort ett "bord i bordet" så att säga - ett svart i botten och så ett guldbord med rokokoben. Beckmanseleverna får det att klia i målarhänderna!

På mässan fanns ett 40-tal designer från hela världen som samlades under namnet Mart Designboom. De hade bord bredvid varandra i en form av basar, och de sålde sina produkter för mellan 100 och 1 000 kronor. Pavel Sidorenko från Estland hade massor med klockor gjorda på vinylskivor. Det fanns även när jag var yngre, men då var det bara själva skivan och inget mer. Pavel har, med någon lasermaskin eller vad det nu kan vara, gett liv åt vinylskivan när han har skurit ut alla möjliga siluetter på sina klockor. Här finns städer, apor, batmansymboler, tekannor... ja, ni ser ju. Föll pladask. För den ynka summan av 200 kronor köpte jag en klocka som symboliserar ett av mina stora intressen...

... nämligen musik! Fick själv bestämma vilken färg visarna skulle ha och valde guld och rött till mitt band. Grymt nöjd!


När klockan slog 16 och mässan bara skulle pågå ytterligare en timme till kastade jag in handduken. Vid det läget var jag absolut dödstrött och hade ont i både toppen och botten av kroppen - kanske inte allra längst upp eftersom huvudet var okej (men fullt av intryck), men axlarna värkte efter att där ha hängt alla påsar med tunga broschyrer (sådant kan väga!), och fötterna tjurade efter sju timmars mässpromenerande. Men vid det laget hade jag nog kollat in i alla fall nästan allt, och åkte hem. Sugen på att greja om här hemma - fast i kväll har jag bara vilat och lagt upp alla dessa bilder. Det tog ett tag. Men nu har ni förhoppningsvis fått en bra sammanfattning av årets möbelfest :)

10 kommentarer:

  1. WOW vilken trendspaning du bjuder på, det gillas! Hade verkligen velat traska runt där med dig. Vi får ta igen det en annan gång. Rolig klocka, den var du! Stort att du kan hålla igång så många timmar, det är det häftigaste av allt.
    Ha en skön söndag/ Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja visst var den ganska omfattande :) Det får vi göra, vi tar det nästa år! Eller hur, det stod Emma på den liksom! Ja det var häftigt, och efter sju timmars promenerande blir ju vem som helst trött, så det är skönt att cellgifterna inte stoppar längre :)
      Detsamma och kram!

      Radera
  2. Jisses vilken sprakande bildkavalkad, eller kanske karneval, du bjuder på idag. Det känns VÅR att se alla härliga färger. Visst är det kul att se på möbler och när det oxå finns lite nytänk så är det ju extra kul. Men du måste slitit länge med att få till alla bilder....
    Nu lite löpning, tjoho!
    Söndags och solkramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det är helt klart rekord i antal bilder, och ja, det tog lååång tid att gå igenom alla bilder och lägga upp...! Det håller jag med om, det är det som är det trevliga med färger tycker jag :)
      Kram!

      Radera
  3. Möbelmässan, är det inte ett vårtecken? Vi säger det i alla fall :)

    SvaraRadera
  4. Hej! Tack snälla du för denna fantastiska presentation av möbellyx. Kul att få ta del av den på bild.
    Kul att du orkar vandra på mässan en hel dag, sådant brukar ju "suga" ordentligt.
    I helgen var vi i Lund och där var det vårkänslor, ingen snö, nu har vi här i Varberg en härlig vinterdag med sol och snö. Så nu ska jag ta på mig termobyxor och ut på en promenad. Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja på det här sättet kan ju även den som inte var på mässan nästan säga att han/hon var där :D
      Verkligen, och jag var rätt mör i kroppen dagen efter kan jag meddela...
      Åh vad härligt det låter med vårkänslor! Det är lite så i Stockholm också, fast här är det ju snö - och mer ska komma. Tycker det kan räcka nu!
      Kram!

      Radera
  5. sorry att jag är lite efter men oscar berättade om din klocka och jag måste missat den när jag kollade igenom dina bilder från mässan tididgare i veckan. Cool klocka, den var verkligen du :-) Hoppas du mår kanon... see u! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det är ju inte konstigt med tanke på hur många bilder det var - lätt hänt att missa en då! Visst är den cool, har den vid min datorhörna nu :)
      Kram!

      Radera