lördag 21 juli 2012

Mat-dag

Det är en rätt skön känsla att vakna upp en lördag och veta att det inte är en vanlig helglördag, som sedan kommer följas av en vanlig helgsöndag och efter det kommer bli en vanlig jobbmåndag. Nej, det är ju en semesterlördag som följs av en semestersöndag som följs av en semestermåndag som följs av en semestertisdag som följs... ja, ni fattar. För att fira detta blev det...

... ytterligare en frukost med amerikansk feeling - ni har sett det förut! Denna gång blev det Philadelphiaost på en god bagel, det var ett vanligt pålägg (och det nyttigaste) på hotellen i USA. En frukost av detta slag, plus en skål med färsk ananas gör en lite smålycklig så där på morgonkvisten! Men i morgon kommer jag äta en vanlig frukost, man kan inte lyxa till det varenda morgon, då blir det ju inte speciellt till slut. På måndag kommer jag nog dock festa till det med en amerikansk bagel igen, bara för att det är en semestermåndag! 


Till en början i dag hade jag tänkt vara lite duktig, av något slag jag inte längre minns. Förmodligen skulle jag skapa ordning i mitt lilla skafferi som har alldeles för många påsar, burkar och kartonger för sitt eget bästa. Det är en salig oordning och varenda gång jag ska baka måste jag ta ut större delen av ingredienserna för att komma åt något som står längst in i skåpet. Inte det minsta hållbart faktiskt. Nu blev det dock ingenting av den varan, under förmiddagen fastnade jag vid datorn och efter lunchen fastnade jag på balkongen. Lunchen ja:

Ibland slår jag mig själv med häpnad måste jag säga. Den här rätten fick sin start förra helgen och i dag utvecklade jag den lite, och eftersom den blev så himla god tänkte jag dela med mig av härligheten. Den går under mottot "man tager vad man haver, förutsatt att man har halloumi och lök och gärna lite annat smått och gott". Eftersom jag mer eller mindre alltid har i alla fall de två förstnämnda sakerna hemma går det att skapa en fantastisk måltid, så här exempelvis: 
* Hacka lök av valfri sort, stek tillsammans med exempelvis färska champinjoner och pressa över en klyfta vitlök. Krydda med valfri krydda, häll upp på ett fat eller liknande och lägg halloumi skuren i skivor i pannan. Stek några minuter och försök låt bli att äta upp all god ost på en gång (ja, jag tok-gillar halloumi...). 
* Koka färsk gnocchi och låt dessa sedan samsas med lök-svampen och halloumin i en gratängform. Slå på en blandning av valfri smaksatt creme fraiche och lite mjölk och ställ in formen i ugnen en stund. Dekorera med färgglada grönsaker eftersom det blir lite finare då (blek gurka är alltså inte godkänt) - här har vi som synes rädisa, persilja och morot - och ät utomhus. Smarrigt värre!


Under eftermiddagen har jag mest ägnat mig åt bokläsning på balkongen. Tvättade två maskiner också, mest beroende på att jag kunde. Spontantvätta en helg i det här huset är en tanke lika avlägsen som att på riktigt tro att man ska få Nobelpris i kemi. Tvättstugan är alltid fullbokad under helgerna - utom några veckor i juli. Att på vinst och förlust kunna gå ner till tvättbokningen och upptäcka att det är ledigt måste vara som att vinna det där priset! Kan man spontantvätta en lördag kan man lyckas med det mesta här i livet liksom. Och det går ju ingen nöd på en även om själva tvättandet kanske är lite trist att ägna sig åt en lördag, under tiden kan man ju njuta på balkongen. Och...

... dricka eftermiddagskaffe. Ja, man skulle kunna tro att det här har blivit en mat-blogg för nu har ni sett dagens samtliga matintag på bild! Jag vet, det är verkligen spännande... Eller inte. Jag lovar, det kommer dröja innan ni får se en matbild igen.


Nu har jag flyttat inomhus, tänkte sätta mig i soffan med boken. Nej, ingen skafferi-rensning, lite roligare än så bör man faktiskt ha en lördagskväll. Lite senare blir det nog film tror jag. Soft kväll, inte så tokigt.  

6 kommentarer:

  1. Hej Emma!!

    Gött för dig med semster!! Jag är imponerad på det sätt vilket du kommit tillbaka till livet. Du har en kämparglöd och en enorm styrka och den har hjälpt dig att komma till vart du är idag.
    Jag har själv varit dålig och sjuk det sista och jag har förstått att det AAAAAAAAAABSOLUT viktigaste för tillfrisknande och att man inte ger upp är en familj och anhöriga som bryr sig. Minsta sms och minsta lilla ord av omtanke har gjort att jag mått bättre. Humor hjälper oxå till..

    All beundran sänder jag dig och din familj
    från "Lisa med röa rejsern" som jag inte äger längre. ( Vi sålde den till en familj på Råslätt)
    Har du bil nu? Eller det kanske ej behövs i hufvudstaden?

    kramen
    Lisa F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Visst är det så, man behöver verkligen stöd av nära och kära, utan det blir det så mycket svårare. Och ja, humor hjälper också till. Humor och hopp :)
      Jag har varken bil eller körkort, det blev aldrig av att jag övningskörde innan jag flyttade hit, och i den här stan behöver man sällan bil :)
      Stor kram till dig!

      Radera
  2. Då får jag önska dig en skön semester! Vad är det för nagellack det där svartdiamantiga? Helt gaaalet uuunderbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Visst är det tjusigt?! Det är dock inget riktigt nagellack, det är bara självhäftande "klisterlappar". Finns i flera olika färger och utföranden på bland annat Kicks. Enkelt att sätta på och kan sitta hyfsat länge :)

      Radera
  3. Din egenkomponerade maträtt låter smarrig, får testas någon gång i sommar.
    Önskar dig en riktigt bra semester och du... imorgon är ingen vanlig jobbmåndag.
    Tjoho tjejen! :)))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt smarrig, säker också god till färskpotatis (fast utan gnocchin då).
      Haha, nej jag vet, jag ska njuta ordentligt när jag vaknar i morgon!!

      Radera