söndag 29 juli 2012

Att fullständigt fastna i cirkeln

Det är lätt att bli lite förvirrad när det gäller dagarna så här under semestern. När jag vaknar måste jag nästan alltid tänka efter några sekunder innan jag kommer på vilken dag det är. Oftast kanske det inte spelar så stor roll, så småningom kommer man ju alltid på det - om inte själv så i alla fall när man kollar på DN:s förstasida. Det är kanske lite värre om man ska göra något väldigt viktigt väldigt tidigt på morgonen och kanske får för sig att det är en annan dag än det verkligen är, men än så länge har jag inte haft viktigare saker för mig på morgonkvisten än att vid lämpligt tillfälle kliva upp ur sängen. Jag tycker fortfarande semester är en magiskt bra uppfinning, att den leder till viss förvirring kan man leva med!

Sedan sist har jag blandat sällskap med vänner och sällskap med mig själv. Det sistnämnda har ofta skett i solen på balkongen, med en bok eller vid tv:n. OS har ju börjat nu, som väl även den mest ointresserade har märkt. Sändningarna står på vare sig jag tittar eller inte, folk som springer, kastar, skjuter, passar, simmar, dribblar är ett trevligt sällskap! Men okej, det är mer utbyte med folk man träffar i verkliga livet. I torsdags var Karin här, vi käkade middag och tog oss sedan till söder och satte oss på en uteservering, det var väldigt trevligt. I går var jag hemma hos Linda, Marcus och charmtrollet Ellie, åt jordgubbstårta, promenerade, lekte och hade även här väldigt trevligt.

Här ska vi fika jordgubbstårta och dricka kaffe, eller för Ellies del vatten. Alla vet ju att det är roligare att dricka just det ur minst två olika sorters muggar och inte genom en flaska. Speciellt om man får slabba lite (vilket inte alls fångades på bild, här prickar hon väldigt rätt).

Vill man vara en fin dam (och skydda huvudet från solen) tar man på sig en väldigt söt rosa hatt, samt ett svart lite för stort armband - och genast får man ganska roligt!

Nej jag vet, det är ingen jättebra bild direkt... men jag tycker den är så härligt somrig, med söta blommiga sommarklänningen, hink och spade och bara ben! Dessutom är det inte lätt att få en snart två och ett halvt-åring att vara still mer än en sekund, och det är inte alltid man har kameran redo i exakt rätt sekund!

Lilla fröken E på lite småspexigt humör :)


När jag umgås med mig själv har jag fullt upp. Inte så att jag gör så mycket, jag fastnar mest i böcker. Förra sommaren, som ju var ganska speciell, kanske ni minns att jag var alldeles lost i Lost, om uttrycket tillåts. Jag kunde inte slita mig även om jag nästan ville - ju mer jag kollade ju snabbare tog ju avsnitten och säsongerna slut. Ser man något bra vill man ibland dra ut på härligheten - samtidigt som man inte kan vänta på att få se mer mer mer. Denna sommar, eller det senaste dygnet i alla fall, har jag känt igen den känslan, fast i bokform. Ni kanske minns att jag köpte Cirkeln i måndags. Boken som jag varit så nyfiken på, trots att jag kanske är 15-20 år äldre än den tänkta målgruppen. Boken om några tjejer i supertrista staden Engelsfors (nej, den finns inte på riktigt) i Bergslagen, tjejer som mer eller mindre hatar varandra, som är så olika man kan vara när man går första året på gymnasiet, men som måste lära sig att samarbeta - och lita på varandra! - för att rädda ungefär hela planeten från ondska och demoner. Som får reda på att de är häxor och har magiska krafter som de måste lära sig att använda rätt för att inte gå en säker och brutal död till mötes.

Ja, en hel del av er kanske nu tänker "men vad är det här för tönt-bok?! Demoner och häxor, jordens överlevnad hänger på ett gäng 16-åriga brudar - ge dig!". Jag förstår det men säger: Åhhhh vad ni har gått miste om något! Den här drygt 500-sidiga första delen i Engelsforstriologin har levt med mig ett dygn och jag har haft svårt att lägga den ifrån mig. Varenda ledig stund sitter jag djupt försjunken. På bussar och tunnelbanor är det ganska normalt att läsa så det är inget konstigt, men inte ens när jag tar mig från bussar och tunnelbanor kan jag slita mig. Måste jag gå över gator skärper jag mig och tittar upp för att inte riskera att bli överkörd, men sedan är det full koncentration på sidorna igen. Jag kan inte ens gå uppför trapporna i mitt hus för att komma till mitt våningsplan, utan att samtidigt läsa. I gårkväll strax efter midnatt försökte jag slita mig, så jag skulle ha kvar lite läsfest även denna dag, men det höll inte. Var klar strax innan två och låg sedan vaken en stund och tänkte på fortsättningen. Andra delen, Eld, där apokalypsen närmar sig och läget börjar bli väldigt skarpt, kom ut i våras men finns inte i pocket än (vilket jag vill ha) och först om en hel evighet, 2013, slår slutstriden till i Nyckeln. Må jag inte bli tråkigt vuxen innan jag har fått tillfälle att slå igen den utlästa tredje och sista delen!

Och just det, det finns faktiskt fler än jag som verkar ha fastnat alldeles fullkomligt i denna spännande cirkel. Vuxna recensenter har lovprisat detta verk, exempelvis skrev DN:s Jonas Thente bland annat "... jag blev fullständigt fucking knockad... det här kommer att bli stort", och den karln tror jag faktiskt är äldre än vad jag är.    

Vad jag ska läsa nu är lite oklart. När jag hade kollat alla säsonger av Lost kände jag att jag nog var förstörd för lång framtid, det skulle bli svårt att fastna så hårt för något igen. Jag känner lite samma sak nu, vilken bok ska få mig att inte ens kunna lägga ifrån mig den när jag går omkring utomhus? Jag vet ju förvisso av egen erfarenhet att jag snabbt fastnade i nya tv-serier även efter Lost och att jag kommer fastna i en ny bok även efter Cirkeln (och då inte bara i de två återstående delarna), men jag måste välja nästa bok med omsorg. I morgon åker jag till Jönköping och vill ha ett härligt boksällskap på resan! Det tål att tänkas på.

Nej, nu ska jag försöka komma igång med denna dag. I går var det tydligen sista riktigt varma dagen på ett tag men lite balkonghäng kan det nog ändå bli även denna dag - typ NU. Och packning. Och OS. Och spännande bokläsning. Förhoppningsvis.

4 kommentarer:

  1. Semester och böcker låter utmärkt! Mer behövs egentligen inte för att göra en bra dag. Har du läst något av japanske Murakami? Jag har just beställt ett par av hans böcker för att se vad det är. Har blivit starkt rekommenderad av en som är alldeles lyrisk över Murakamis böcker. Om inte annat ska det bli kul att läsa något med annat än svenskt, västeuropeiskt eller amerikanskt perspektiv på världen. Ha det fint i Jönköping - och glöm inte att berätta vad som blir nästa bokläsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en alldeles strålande kombination?! Det där att kunna sitta hur länge man vill, utan jobb eller andra plikter som vill ha uppmärksamhet - I love it! Nej honom känner jag inte till, men jag håller med om att det är en bra idé att läsa något annat perspektiv än det man är van vid. Jag ska återkomma och du får göra detsamma och säga om japanens böcker rekommenderas :)

      Radera
  2. Tack kära du för en fantastisk härlig och superbra dag! alltid lika trevligt, och skönt att veta att vi har våra gamla lång-fika-takter i oss fortfarande :)
    Tack för de fina bilderna på Ellie :) KRAM

    Ha det härligt i Jönkan och njut av semestern!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, det var supermysigt! Haha, ja vi är bra på det där, typ världsmästare :)
      Kram!!

      Radera